Sedef Hastalığı 11

SEDEF HASTALIĞI

Sedef deri hastalıklarının en önemlilerinden olup kronik, tekrarlayıcı ve sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Deri örtüsünün olduğu tüm bölgeleri tutabilir. Saçlı deride, tırnakta, elde, ayakta, gövdede, dizde, dirsekte kısaca tepeden tırnağa bütün vücudu etkileyebilir. Ancak şiddeti kişiden kişiye değişir. Kimi hasınlarda sadece bir nokta veya plaklar halinde gözlenebilirken kimi hastalarda vücudun muhtelif alanlarına yayılarak çok geniş deri bölgelerini etkileyebilir.

Hatmi

Ebegümecigillerden; büyük ve farklı renklerde çiçekler açan ve daha çok süs bitkisi olarak kullanılan,uzun köklü bir bitkidir. Çiçekleri beyazımsı mor veya pembedir. Hekimlikte kökü ve yaprakları kullanıllır.İçeriğinde fazla miktarda müsilaj vardır. Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında, kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde uçucu yağ, sarı ve acı madde, nişasta, müsilaj, mineraller ve pektin vardır. Hatmi çiçeği kökü sirke ile merhem yapılarak sürülür.

Havacıva

Hodangiller familyasından; kumlu topraklarda yetişen, mavi çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri mavidir. Köklerinin iç tarafı sarı, öz kısmı ise kırmızımtırak renktedir. Kökünden boya elde edilir. Havacıva sirke ile merhem yapılır ve sedefe sürülür.

Sarımsak

ambakgiller familyasından, bütün kısımları keskin kokulu, yaklaşık yarım metreden fazla boylanabilen otsu bir bitkidir. Toprak altında iri bir soğanı vardır. Çiçekleri beyazımsı pembedir. Yaprakları uzun, yassı, paralel damarlı ve sivri uçlu olup, gövdeyi sarmıştır. Soğanında özel kokulu uçucu bir yağ, şekerler, A, B, C, P vitaminIeri vardır. Besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminierinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri içerir. Sarımsak yakılıp külü bal ile karıştırılarak sedefe sürülür.

Turunç

Yaklaşık 6 metreye kadar boylanabilen. Kış aylarında yaprak dökrneyen bir ağaçtır. Yaprakları parlak, çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Meyvesi sarı-turuncu renktedir. Tadı ekşimsi acıdır. Meyvelerin kabuklarında uçucu yağ, C vitamini, pektin ve hesperidin vardır. Çiçeklerin den turunç çiçeği esansı çıkarılır. Turunç kabukları yakılarak külü alını zeytinyağı ile merhem haline getirilip sedef olan yere günde 3 defa sürülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp