Santral ağrının fizyopatolojisi

Santral ağrının fizyopatolojisi :

Santral ağrıdan birden fazla fizyopatolojik mekanizma sorumludur. Burada yalnızca bir tablo halinde ileri sürülen görüşler özetlenecektir .

1 -Duysal yolların irritasyonu
2-Sempatik sistemin irritasyonu
3-Hipotalarnik bozukluk
4-Nosiseptif afferentleri inhibe eden mekanizmaların kaybı
5-Alternatif sekonder yolların aktivasyonu
6-Paleospinotalarnik sistemle ilgili nonspesifik polisinaptik yolların aktivasyonu
7-Deafferente santral duysal nukleuslann anormal pattemi
8-Deafferente nonspesifik retikulotalarnik yolların hiperaktivitesi
Santral Ağrıda Tanı Ağrının periferik dağılımı lezyonun topografik tanısında yararlı olabilir.
1 -Omuriliğin arka boynuzundaki travmalardan sonra oluşan ağrı lezyon tarafında segmental vaya komşu alanlardadır. Bilateral kuşak şeklindeki ağrı, siringomiyeli veya intramedüller tümörler için tipiktir. İskemi veya hematomiyeli olgulannda ağrı aniden ortaya çıkar. Kök ağrısı olanlarda ayırıcı tanı güç ve hatta imkansız olabilir.
2-0muriliğin anterolateral fı.ınikulusunun yaralanmalanndan doğan ağrı lezyon düzeyi altında ve vücudun karşı tarafındadır. Dizestezi (özellikle soğuk dizestezisi) ektramedüller tümörlerde tipiktir.
3-0muriliğin arka kordonunun veya Goll ve Burdach nukleuslanmn yaralanmasından doğan dizesteziler lezyonun altında ve ayın taraftadır. Genellikle kısa sürelidir. Lhennitte belirtisi, arka kordonurı mekanik eksitasyonu ile oluşan bir dizestezidir. Yalmzca multipl sklerozda değil diğer miyelopatilerde de görülür.
4-Vaskü1er bulber lezyonlarda (Wallenberg Sendromu) oluşan ağrı ve dizestezi genellikle alternan bir dağılıma sahiptir. Lezyon tarafında yüzde, karşı tarafta ekstremite ve gövdededir. Bulber lezyonlar eğer bir tarafta trigeminal sinirin inen köklerini, diğer tarafta çaprazlaşmış quintotalamik lifleri etkilerse bilateral fasial ağrı gelişebilir. 5-Mesensefalopontin lezyonları izleyen ağrı lezyonun karşısındaki vücut yarısında olur.
6-Talamik lezyonlarda oluşan ağrı ve dizestezi hasarlı talamusun karşısındaki Vücut yarısını etkiler ve hemiplejik bir dağılıma sahiptir. Ağrı genellikle ekstremitelere ve yüze yansır. Bazı olgularda ise cheri-oral dağılım söz konusudur.
7-Kortikal ve subkortikal lezyonlarda oluşan ağrı talamik lezyonlardaki gibi kontrlateral distal bölümlere (yüz, ayak ve el) yansır. Bu bölgelerin kortekste temsil edilmeleri daha yoğun olduğundan daha çok yüz ve eldedir. Lezyon düzeyinin yalnızca arka boynuz lezyonlarında (kuşak ağrısı) ve bulber lezyonlarda (çapraz duysal sendrom) tanı koydurucu olabileceğini iddia edenler vardır. Talamik ezyonlardaki duysal bozukluğun cheri oral dağılımı dışında pratik olarak ağrının klinik karakteristiklerine bakarak kortikal, subkortika1 ve talamik ağrı arasında bir fark saptamak olası değildir. Ekstremitelere yansıyan bilateral ağrı ve dizestezi genellikle omurilik lezyonlarında görülmektedir.
A-Tıbbi tedavi
-Klorpromazin
-Benadril
-Karbamazepin
-Aınitriptilin
-Flunerazin
-5 Hidroksitriptamin
B-Cerrahi tedavi
-Periferik sinir stimulasyonu
-Arka kordon stimulasyonu
-Beyin stimulasyonu
-Ağrı yollarının kesilmesi
-Hipofiz bezinin nöroadenolizisi
Santral Ağrı Tedavisi: Stroktan hernen sonra antiödem ilaçların kullanılması, ödem ve demyelinizasyonun azalmasında, böylece santral ağrı ve duysal defisit riskini azaltmada yardımcıdır. ilaç tedavisi genellikle çok etkili değildir. Ancak bazı hastalarda klorpromazin, benadryl ve karbamazepin denenmiş ve başarılı olmuştur. En iyi sonuçlar karbamazepin ile alınır. Özellikle pelvik, skapuler ve fasial bölgede lokalize multipl skleroz ağrılarında ve talamik sendrornda karbamazepin etkilidir. Karbaınazepin santral ağrının birçok tipinde denenebilir. Talamik sendrornda spontan zonklayıcı ağrıyı azaltır, dizestezi ve hiperpatiye daha az etkilidir. Talamik ağrıda denenen benzoperidol gibi nöroleptik ilaçlar etkili bulunamamıştır. Depresyonun önemli bir roloynadığı olgularda amitriptilin ve imipramin kullanımı özellikle kronik santral ağrı sendromunda etkilidir. Amitriptilin ve jlufenazine kombinasyonu, kordotomi, beyin sapı infarktı, serebral infarkt ve omurilik lezyonlan sonrası görülen santral ağrının tedavisinde semptomları belirgin geriletmektedir.

Deafferentasyon ağrılarında ve santral ağrıda günde 800 mg 5- hidroksitriptofanuı 3 ay süreyle kullanılmasının duysal defisit ve ağrıları azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Aynı şekilde postrizotomi ve postkordotomi ağrısında 2 gr/gün triptolanın 2-3 ay süreli verilmesi etkili bulunmuştur. Alkol ve anestezik maddeler ile periferik sinir blokları özellikle yüz ağrısında etkilidir. Rizotomi günümüzde yalnızca yüz ağrılı olgularda kullanılmaktadır. Bulbopontin vasküler lezyonlar veya siringobulbide oluşan ağrılarda ise etkisizdir. Multipl skierozun paroksismal yüz ağrısı (trigeminal köklerin demyelinizasyonu ile oluşan) trigeminal nevraljiye benzer şekilde postrizotomi ile düzelir fakat ekstremite ve köklere yansıyan santral ağrının tedavisi için yapılan çalışmalar henüz yeterli değildir. Sempatektomi ve sempatik blokların sınırlan ise oldukça geniştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp