Saman Nezlesinde Alopatik Tedavi

Saman Nezlesinde Alopatik Tedavi

Çoğu tıbbi yaklaşımın saman nezlesi tedavisi ile ilgili amacı belirtileri azaltmaktır. Alerjenlerden uzak durulması en iyisidir, ancak bu çoğunlukla mümkün olmaz. Bu mümkün olmadığında, ilaç terapisi kullanılan tıbbi tedavilerin başında gelir. Yine özenli davranılmalıdır, çünkü piyasada çok çeşitli antihistaminikler bulunur ve hepsinin de fonksiyonuna etki eden potansiyel yan etkileri mevcuttur. Bu yan etkiler arasında uyuşukluk, kalp sorunları ve diğer ilaçlar ve tıbbi durumlarla etkileşim yer alır.

Topikal dekongestanların yaygın kullanımı baştaki sorundan çok daha kötü bir şekilde tıkanıklıkların tekrarlamasını sağlayabilir.

Antihistaminikler histaminin faaliyetlerini engeller. Bunlar önleyici olarak, belirtiler ortaya çıkmadan kullanıldığında çok daha etkilidir. Reçetesiz satılan antihistaminikler genellikle saman nezlesi belirtilerinin hafifletilmesi için yeterlidir. Buna karşın, şiddetli ya da sık belirtiler yaşayan kişiler daha güçlü, reçete ile satılan antihistaminiklere ihtiyaç duyabilir. Bir antihistaminik nazal sprey olan Azelastine etkilidir ve oral antihistaminiklere göre daha az yan etkiye sahiptir. Antihistaminikler nazal belirtileri azaltmadığından, bazı zamanlarda kromolin sodyum içeren bir burun spreyi kullanılır. Histamin ve benzer kimyasalların salgılanmasını önleyerek çalışır.

Dekongestanlar ise kan damarlarını daraltır ve histaminin etkilerini bertaraf eder. Aynı zamanda burun tıkanıklığı gibi belirtilerin azaltılmasına da yardımcı olurlar. Doğrudan burnun içine uygulanabilen burun spreyleri de mevcuttur.

Oral dekongestanlar da piyasada bulunmaktadır. İlaçların etkilerini artırmak için antihistaminiklerle birleştirilen çoğu preparatta fenilpropanolamin, fenilefrina ya da psueudoefedrin mevcuttur. Dekongestanlar uyarıcıdır ve kalp atışı, tansiyon, baş ağrısı ve ajitasyonda artışa neden olabilir.

Şiddetli belirtileri azaltmak üzere kortikosteroidler de yazılabilir. Mukus zarlarındaki iltihaplanmayı azaltmak üzere bir intranasal kortikosteroid çok yararlı olacaktır. Başka tedavilere yanıt vermeyen şiddetli belirtiler bir oral kortikosteroid süreci gerektirebilir.

Kortikosteroidlere alerji mevsiminden önce başlanması en iyi yoldur. Genellikle etkilidirler çünkü daha yavaş çalışırlar ve diğer ilaç türlerinden daha uzun süre etkilidirler.

2001 yılının sonlarında saman nezlesinin ve astımın tedavisini değiştirebilecek pek çok yeni ilaçtan ilki rapor edilmiştir: Omalizumab. Monoklonal bir antikor olan omalizumab, saman nezlesinden mustarip kişilerde aşırı miktarda üretilen immunoglobulin E (IgE) antikorunu engellemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp