Sahur Menüleri

Sahur Menüleri :


Ramazan ayında iftar ve sahur yemekleri insanların beslenme düzeyini etkileyebiliyor ve kilo aldırıyor.Bu sayfada sizlere sahur menüleri ve iftar yemekleri menüleri hakkında bilgiler sunuyoruz.

En çok hangi çorbaları öneriyorsunuz peki?Tarhana, mercimek, yayla çorbası... Çünkü bunlar besin değeri açısından çok daha zengin. 25 Eylül 2006 Pazartesi 13:54Oruç tutmak tabii ki sevap... Ama bir o kadar hem kendinize hem de sevenlerinize sevap işlemek istiyorsanız, iftar masasında tıka basa yemek yemeyin. Turp gibi olsanız bile bu uyarı geçerli...

Ramazan ayı, nefisle imtihan ayı... Bedenle ruhun mücadelesi... Tabii bundan da önemlisi, her şeyi ölçüsüyle yapma ayı... Zaten dinin kuralları da sağlıklı bir zihin ve sağlıklı bir beden için konulmamış mı? Yani son yıllarda moda olduğu gibi ‘oruçluyum’ diye işten iki saat kaytarmak, bütün gün siniri burnunda dolaşmak, iftar sofrasında kıtlıktan çıkmış gibi yemek ya da her gün beş yıldızlı otellerde şatafata dalmak, aslında Ramazan’ın ruhunu unutmak demek. Ramazan, biraz da yoksulun halinden zenginin anlaması için yok mu? En azından anne-babalarımızdan hep bunu duyduk. İşte öncelikle bunun için iftar sofrasından aç kalkmak, en az oruç tutmak kadar sevap. Her sevapta olduğu gibi temelinde doğruluk yatan... Bırakın ruhunuzu bir kenara, bedeninizi dinleseniz bile aynı sonuç çıkacak. Bol bol iftariyelik, üstüne iki tabak pastırmalı kuru fasulye, yanında bolca da tereyağlı pilav... Yetmedi bir de kaymaklı ekmek kadayıf... Nerede kaldı nefsin kontrolü, bırakın dinlememeye direndiğiniz bedenin isyanını... En hafifinden gazdan kıvranmak, mide ekşimesi, yorgunluk... Bu tümüyle sağlıklı bedenlerin ceremesi... Bir de sağlık sorununuz varsa, mesela yüksek tansiyon, mesela ülser, mesela kalp yetmezliği, saymakla bitmez... Diyabeti saymıyoruz bile, zira onlara baştan oruç farz değil. Farz değil derken, bile bile intihara kalkışmak olacağından...

Eğer ki bir rahatsızlığınız varsa kesinlikle doktorunuza danışmadan oruç tutmaya kalkmayın. Doktorun olurunu alıp, dediklerini kulak arkası etmek de yok. İlk sözümüz kalp hastalarına, hem de hayat kurtaracak bir reçete kadar önemli... Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloğu Dr. Gürsel Ateş, “Kalp yetmezliği çekenler, eğer doktor kontrolünde oruç tutmazlarsa, tedavilerinde dramatik şekilde bozulmalar gündeme gelebilir. Bunların önemli bir bölümü geri dönülmez hasarlar yaratabilir” diyor. Ve bir uyarıda bulunuyor; “Her kalp sorunu çekenin kendi bünyesine göre farklı bir kontrole ve önerilere ihtiyacı vardır. Çoğu tek bir hastalıkla boğuşmaz, kiminde kalbe ek olarak şeker, kiminde tansiyon vardır. Bu yüzden her birine terzi misali farklı uyarılar gerekir” diyor.

RAMAZAN’IN RUHUNA UYAN TEK REÇETE!

Unutmayın, en sağlıklı bünyede bile aç kaldıktan sonra tıka basa yemek ciddi bir risk oluşturabiliyor. Ve yukarıdaki önerilerin hepsi, tıpkı kalp sorunu yaşayanlar doktorun önerilerine nasıl harfiyen uyacaksa, hepimiz için geçerli. Bu reçete, Ramazan’ın ruhuna uyan da tek reçete!..

Doymak için mutlaka çorba için

Hatırlayacaksınız, dün Anadolu Sağlık Merkezi’nden Diyetisyen Hande Ongun “İftarınızı 3’e bölün” demiş ve Ramazan ayı boyunca sağlıklı sofraların nasıl olması gerektiğini anlatmıştı. Bugün sorularımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

* İftar sofrasında ille de çorba bulunmasını öneriyorsunuz. Neden?

Bir kere çorba yavaş yeniyor. Yani yeme süresi uzuyor ve dolayısıyla daha az yemek yediğiniz halde daha çabuk doygunluk hissi oluşuyor.

* Ama gözümüz doymuyor ki!

Ben mide açısından söylüyorum zaten... Ama çorbanın da çok sıcak içilmesini önermiyoruz.
Ilık olmasında fayda var. Birdenbire boş mideye alıyorsunuz. Dolayısıyla çok rahatsız etmemesi gerekiyor.

* En çok hangi çorbaları öneriyorsunuz peki?

Tarhana, mercimek, yayla çorbası... Çünkü bunlar besin değeri açısından çok daha zengin.

* Ya hazır çorbalar?

Önermiyorum... Çünkü bu tip hazır gıdaların içinde sağlığa zararlı çokça katkı maddesi var.

AYRAN VE SÜT İÇİN

* Peki çaysızlığın yarattığı baş ağrısına karşı bir öneriniz var mı?

Maalesef yok. Çay kafein bağımlılığı yapıyor tabii... Önerim normal zamanda çayı azaltmanız.

* Haklısınız ama şu anda bir çare lazım...

Dediğim gibi yok. Çok kişide de sahurda çay içme alışkanlığı var. Ama hem uykuyu kaçırır, hem besin değeri yoktur. Çay yerine, meyve suyu, süt ve ayran içilmesini öneriyorum. Kafein bağımlılığının yerini tutmuyor ama bunlar içilirse hem uyku problemi çok olmaz, hem de besin değeri yüksek içecekler almış olursunuz.

* Son bir soru bizi tok tutacak gıdalar hangileri?

Sebze, meyve, kepekli ürünler ve urubaklagiller...

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp