Safra Yolları ve Hastalıkları

Safra Yolları ve Hastalıkları

Karaciğerin en önemli vazifelerinden birisi safra salgısıdır. Karaciğer hücrelerinin ürettiği safra, özel safra kanaleıkları vasıtasıyla büyük safra kanalı choledoch'a dökülür. Safra kısmen safra kesesinde depo edilir, kısmen de onikiparmak bağırsağına dökülür.

Yağları "emülsiyon, sübye" haline getirip lipaz mayasının tesirini kolaylaştırmak safranın vazifesidir.

Safra kanalı taşlı olduğu zaman ve iltihapla tıkandığı durumlarda safra kısmen kana karışarak cildi ve göz akını sarıya boyar. Buna sarılık (ikter) denir. Büyük miktarda alyuvarın tahrip edildi-ği vakalarda da sarılık meydana gelir. Safra taşları kesede oluşarak şiddetli sancılara sebep olabilir

(Taş krizi). Bu taşlar darı tanesinden yumurta hacmine kadar türlü büyüklükte olabilir. Renkleri ve sertlikleri de farklıdır. Fazla oturma, bol et ve alkol safra taşı oluşmasını kolaylaştırır. Taşlar küçük kaldıkları müddetçe şiddetli rahatsızlık vermezler. Zaman zaman beliren ağrılar olur, hafif titremeler, ter basması ve bulantı olur. Bağırsaktaki safranın döküldüğü yer (vater kabarcığı) tıkanırsa sancılar artar. Sancı halinde karaciğer bölgesine sıcak tatbik etmelidir. Sıcak banyo da faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp