Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür

Safra kesesi taşı nasıl düşürülür, safra kesesi taşını düşürmenin bitkisel yöntemleri var mıdır? Safra kesesi taşını düşermede uygulanan metodlar ve bu konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.

Safra sıvısının zamanla sıkışması ile safra kesesi taşı oluşur. Safra talşlarının % 80′i kolersteroldan oluştuğu için bunlara kolesterol taşı denir. Safra kesesi taşlarının % 20′side bilirubinden oluşur ve bu nedenle bunlarada pigemet taşları denir. Safra sıvısı içindeki kolesterol ve safra tuzu oranındaki anaormalikler nedeniyle kolesterol taşları oluşur. Nadirende enzim anaormalikleride safra taşına sebep olur.

Safra kesesi taşının oluşmasının ana sebepleri:

1-) Şişmanlık, kilolu insanlarda aşırı safra dışarı atılır ve bu nedenle aşırı miktardada safra üretilir ve safra taşı oluşur.

2-) Aşırı zayıflamada aşırı safra salğılaması demektir, buda safra kesesi taşına sebep olur.

3-) Kadınlık hormonu ösrojen, kolesterol dışarı (dışkıyla) atılmasını engeller ve safra taşına sebep olur.

4-) Yaşlanma ile birlikte safranın birleşimindeki kolesterol oranı artar ve safra tuzu oranı azalır, böylece safra taşı oluşur.

5-) İnce bağırsak hastalığı nedeniyle safra tuzu absorbe olmaz ve böylece kolesterol oranı yükselir, buda safra taşına neden olur.

6-) Sinirlilik, stres ve hayal kırıklığı mevcut olan safra taşı problemini kramplı ağrılara (kolik) dönüşür.

7-) Kandaki alyuvarların azalması ve kansızlık gibi durumlar, bilirubin oranının yükselmesine buda pigment taşlarına sebep olur.

Safra kesesi taşının belirtileri:

Safra kesesinden safra yoluna geçince bu dar kanaldan ince bağırsağa geçerken tıkanmaya sebep olursa bu çok ağır safra koliklerine (kramplı ağır ağrılar) sebep olur. Safra kolikleri 20 dakika ile 5 Saat arası sürebilir. Kramplı karın ağrısı (yukarı karın ağrısı ) yanında nadiren sırtta , özeliklede kürek kemikleri arası veya sağ kürek kemiğinin altına kadar yayılır.

Kolikle birlikte şişkinlik, gegirme, bulantı, kusma, öncelikle göz akında sonra deride sarılık vede sindirim anaormalikleri görülür. Safra taşı birçok kmplikasyonuda beraberinde getirir. Safra kanalındaki (yolundaki) tıkanma nedeniyle burada bakteri, virüs, mantarlar ve parazitler iltihaplanmaya sebep olur ve bu iltihab bütün sindirim sistemine yayılabilir. Safra taşları ince bağırsağa geçince ince bağırsakta düğümlenmeye sebep olabilir ve aynı şekilde karaciğer iltihabı, abse ve siroza sebep olabilir. Safra taşı aynı zamanda pankreas çıkışını tıkayarak burada iltihalanma oluşur.

Safra taşının teşhisi:

Safra kesesi taşının olup, olmadığı tipik rahatsızlıklardan kolyca analşılır ve ayrıca gerektiğinde aşağıdaki test ve muayeneler yapılır.
1-) Ultrasonla muayene ile taşların varlığı tesbitedilir. Bu yönteme sonografi?de denir ve 2 mm‘den büyük taşlar tesbitedilir.
2-) Karaciğerin protein değerleri ve bilirubin oranı kan testi ile anaşılır ve böylece safra taşı olup olmadığı anlşılır.
3-) Bazen ultrasonla (sonografi) muayene yeterli olmayabilir, böyle bir durumda röntgen çektirmek daha sağlıklıdır.
4-) Komputertomografi ile safra kesesi taşı ve iltihabı kesin olarak teşhisedilir.

Safra taşını tedavi:

Safra koliklerine sebep olmayan safra taşlarının tedavisine gerek yoktur. Safra taşı zamanı gelince rahatsızlık yapmaya başlar ve bu yıllar sonra olabilir. Ortodoks tıbba göre hastayı ameliyat etmek gerekir. Bunun içinde birçok ameliyat yöntemi geliştirilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp