Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir : Safra kesesi taşının belirtileri nelerdir, safra kesesinde taş olup olmadığını nasıl anlarız, safra kesesi taşının nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Konu hakkında tüm merak edilenler ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.

1. Kronik hazımsızlık. Safra kesesi taşlarının en sık neden olduğu yakınmalar özellikle yağlı ve kızartmalı gıdalardan sonra bulantı, karın ağrısı, şişkinlik ve gazdır,

2. Yemeklerden sonra ani başlayan karın ağrısı. Bazı hastaların ana yakınması yemeklerden sonra karnın üst bölümlerinde ağrı hastanın olabilir. Bu ağrıya bazen sırt ve omuz ağrısı da eşlik edebilir,

3. Bulantı ve kusma,

4. Ateş,

5. Sarılık.

Taş oluşma riski kimlerde daha fazladır?

1. Kadın cinsiyet,

2. İleri yaş,

3. Şişmanlık,

4. Ailede safra taşı olması,

5. Bazı kan hastalıkları,

6. İnflamatuar barsak hastalıkları,

7. Hızlı kilo verilmesi.

Tanı nasıl konulur ?

1. Ultrasonografi. Safra kesesi taşlarının tanısı için en uygun yöntem ultrasonografidir. Hastaya zarar vermez, ucuzdur ve güvenlidir,

2. Bilgisayarlı tomografi. Tanı güvenliği ultrasonografi kadar yüksek değildir. Hasta işlem sırasında radyasyon alır,

3. ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreatografi). Girişimsel bir işlemdir bu yöntemde endoskopi ile mide ve oniki parmak barsağına girilerek safra yollarının barsağa aktığı yer bulunur ve buradan girilen kanül ile kontrast madde safra yollarına verilebilir. ERCP özellikle ana safra yollarında taş olduğu düşünülen hastalarda bu taşın hem tanısı hem de tedavisi için kullanılabilir,

4. MRCP (Magnetik Rezonans Kolanjio Pankreotografi). Bu yöntem girişimsel olmayan bir tanı aracıdır. Ana safra yollarında taş düşünülen hastalarda tanı koymak amacı ile kullanılabilir.

5. Endoskopik Ultrasonografi. Ana safra yollarında taş düşünülen hastalarda endoskopi aletinin ucunda yer alan ultrasonografi aleti yardımıyla tanı konulması amaçlanır.

Safra kesesi taşları ne tür sorunlara yol açabilir?

1. Akut kolesistit: Safra kesesi taşları safra kesesinde iltihaplanmaya yol açabilir. Bazen bu durum vücudun kendisi tarafından kontrol altına alınabilir.Bu kontrolün sağlanamadığı hastalarda ise safra kesesinde abse, çürüme ve delinme gibi son derece ciddi problemler gelişebilir.

2. Sarılık: Safra kesesinde ki taşlar ana safra yollarına düşerek tıkanmaya neden olabilirler. Bu durumda idrar renginde koyulaşma, cilt ve gözlerde sararma, kaşıntı gibi şikayetler olabilir. Bu durum safra yollarında iltihaplanmaya yol açarsa titreme ve yüksek ateş görülebilir.

3. Pankreatit: Safra kesesi taşı olan hastalarda pankreas iltihabı (pankreatit) sık olarak görülür. Bu tabloya ana safra yollarına düşen taşların yol açtığı düşünülür. Akut pankreatit hastanın yaşamını tehdit edecek kadar ciddi olabilir.

4. Safra kesesi kanseri: Nadir görülen bir kanser olan safra kesesi kanseri safra taşı ile birlikte sık görülür. Uzun dönemde safra taşlarının safra kesesinin yavaş boşalmasına yol açtığı ve safra içindeki toksinler ile daha uzun süre temasta bulunma sonucu kanser geliştiği düşünülür.

Safra kesesi taşları nasıl tedavi edilir?

Safra kesesi taşları çok sık görülen bir durumdur ve çoğu rutin tahliller sırasında fark edilirler. Bu taşlar her zaman şikayete yol açmazlar ve sessiz taşlar olarak isimlendirilirler. Sessiz safra kesesi taşlarının mutlaka ameliyat edilmesi gerekmez, ancak belli risk faktörleri varsa ameliyat önerilir.

1. Laparoskopik kolesistektomi: Safra kesesi taşlarının kesin tedavisi sadece ameliyatla safra kesesinin çıkarılması ile sağlanır. Geçmişte bu işlemi yapabilmek için uzunluğu 6-20 cm arasında değişen bir kesi yapılır idi.Günümüzde safra kesesi ameliyatları laparoskopik olarak hastanın karnına yapılan çok küçük üç veya dört kesiden içeriye sokulan çapları 0.5-1 cm arasında değişen borucuklar yardımı ile yapılmaktadır. Safra kesesi taşlarının laparoskopik tedavisi en yaygın kullanılan laparoskopik ameliyattır. İşlem deneyimli ellerde güvenilir bir işlemdir. Hastalar ameliyat sonrası çok daha az ağrı duyar, hastanede daha kısa süre yatar ve çok kısa bir süre içinde normal yaşantılarına dönerler. Kozmetik görüntü mükemmeldir.

Hasta eğer genel durumu anestezi alamayacak kadar kötü ise aşağıdaki diğer tedavi yöntemleri denenebilir.

2. Ses dalgaları ile tedavi: Çok özel koşullarda (tek taş, kolesterol taşı gibi) ses dalgaları ile safra kesesi taşlarının kırılması işlemidir. Nüks oranı yüksektir.

3. İlaçla tedavi:
İlaçlar ile safra taşının eritilmesi işlemidir. Başarı oranı oldukça düşük olan bu yöntemin diğer bir olumsuzluğu ilaçların ömür boyu kullanılmasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp