Safra Kesesi Ne İşe Yarar

Safra Kesesi Ne İşe Yarar :

Safra kesesinin görevi, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Genellikle açlık halinde safra kesesinde biriken safra, burada konsantre edilerek depolanır. Sindirim sırasında ise, safra kesesi kasılarak içindeki safrayı bağırsağa boşaltır ve böylelikle yağlı maddelerin emilimi gerçekleşir. Safra kesesi yaklaşık 50 ml hacmindedir. Safrayı 10 katına kadar yoğunlaştırabilir ve gerektiğinde hacmini 6 katına kadar artırabilir. Mideye gıda gelişini takiben kasılarak yarım saat içinde içeriğinin yarıdan çoğunu bağırsağa boşaltır ve bir saat içinde yeniden toplar.

Safra Kesesi Taşı: Safra kesesi içinde normalde bulunan, kolesterol veya pigmentlerin çökelek oluşturması sonucu ortaya çıkan yapılara safra kesesi taşı adı verilir.

Safra Taşları Neden Olur: Safra içerisindeki maddelerin oranlarının bozulması sonucunda oluşurlar. Önceleri kolesterol kristalleri, pigment birikintileri şeklinde iken zamanla safra taşı şeklini alırlar.

Tüm Safra Taşları Aynı mıdır?
Türleri ve çapları değişiktir. Safra taşlarının yaklaşık % 90′ı kolesterol taşları ve diğerleri ise bilirübin taşlarıdır. Normalde düz röntgen filmlerinde safra taşları görülmez. Safra taşlarının içerdiği kalsiyum miktarı ne kadar çok ise düz filmde görülme olasılığı artar.

Safra Taşları Kimlerde lur?
- 20 – 60 yaş arasındaki kadınlarda safra taşı görülme sıklığı, erkeklere göre 3 kat daha fazladır.
- Çok doğum yapmış kadınlarda daha sıktır.
- Yaş ve şişmanlık görülme sıklığını artırır
- 60 yaş üstü insanların yaklaşık %10 – %20’sinde safra taşı bulunur.

Safra Kesesi Hastalığı Olan Kişilerdeki Şikayetler
- %70-80’inde şikayet yoktur. (Sessiz Taş)
- Kkarın sağ üst kısmında, sırta da vurabilen ağrı
- Şişkinlik hissi
- Gıdalara karşı tahammülsüzlük
- Bulantı
- Kusma

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp