Safra Kesesi Belirtileri

Safra Kesesi Belirtileri :

Safra kesesi nedir? Fonksiyonlari nelerdir?

Ortalama uzunlugu 10 cm. genisligi 3 cm. olan küçük, kese biçiminde bir organdir. Karacigerin alt yüzünde, karacigerle temas edecek biçimde bulunur. Safra sivisini depolamakla görevlidir. Yemekler mideden incebagirsaga geçtiginde kasilarak içinde konsantre ettigi safrayi barsaga akitir. Böylece yediklerimizin sindirilmesine yardimci olur.

Safra kesesinde görülen hastaliklar nelerdir?

Safra kesesinde çesitli hastaliklar görülebilir. Bunlar arasinda en sik görüleni 'taslar'dir. Diger hastaliklar arasinda safra kesesi fonksiyon bozukluklari, safra kesesi polipleri ve safra kesesi kanserleri sayilabilir.

Hayati tehdit terimini özellikle kullanmaktayiz.Çünkü çalismalar göstermektedirki; tas hastaligi olan hastalarin %85 inde komplikasyon dedigimiz ve sonuçlari gerçekten üzücü olan yan etkiler görülür.

Tasli safra kesesinin iltihabi sonucu kesenin delinmesi ile safra ve cerahatin karin bosluguna dökülmesi ameliyat edilmedigi taktirde ölümle sonuçlanan bir durumdur.

Yine küçük taslarin ana safra kanalina kaçmalari ve bu kanalin kalem ucu kadar olan alt ucunu tikamalari sonucu olusan tikanma sariligi veya cerrahi sarilik acil tedavi edilmedigi takdirde çok kisa sürede ölümle sonuçlanan bir diger durumdur.

Yine safra kesesindeki küçük taslarin ana safra kanalinin alt ucunda pankreas bezine ait kanali tikamalari sonucu olusan pankreatit de tedavi edilmediginde %50 ölümle sonuçlanir.

Bir baska önemli yan etkide safra kesesi kanserleridir.Bu kanserlerde %95 oraninda kesede tas mevcuttur. Buda safra kesesi kanserleri ile safra kesesi taslari arasinda çok siki bir iliskinin var oldugunu göstermektedir.

Safra kesesi tasi nasil teshis edilir? Safra kesesi tasi süphelenilen bir hastada, aç karnina yaptirilacak üst batin ultrasonografisi ile tas çok kolayca tespit edilir.

ILAÇLA TEDAVISI MÜMKÜNMÜ?

Hayir, safra kesesi taslarinin ilaç tedavisi yok. Tek tedavi ameliyattir.

Safra kesesi tasinin tedavisi nasildir?

Tedavisi açik ya da kapali (laparoskopik) ameliyatla kesenin alinmasidir.

Her safra kesesi tasi ameliyat gerektirir mi?

Safra kesesi içinde tas varsa bunun kesin tedavisi ameliyattir. Eger taslar ana safra yoluna düserse safranin barsaga akmasi engellenerek sariliga sebep olabilir. O zaman 1 günde tedavisi yapilacak basit bir ameliyatin sekli degisecek, ameliyatta safra yollarina da müdahale etmek gerekebilecektir.

Ya da ameliyat öncesi endoskopik olarak (agizdan hortumla girilip) ana safra yolunu tikayan tas çikartilacak daha sonra laparoskopik ameliyatla kese alinacaktir. Yani böylece islem uzayacaktir.

Tasin keseyi iltihaplandirarak üsüme, titreme, yüksek ates, agri, bulanti, kusma yapmasi ya da uzun süreli tahris nedeniyle kese içinde kanser gelisimine zemin hazirlamasi mümkündür. Bu nedenle ne olursa olsun kese içinde tas tespit edildiginde laparoskopik ameliyatla kese alinmalidir. Kesenin alinmasi hastada bir eksiklik olusturmaz. Karacigerin yaptigi safra, kese alindiktan sonra direkt olarak barsaga akar.

Safra kesesi ameliyatlarinda altin standart: LAPAROSKOPI Günümüzde safra kesesi ameliyatlarinin büyük bir bölümü (yüzde 90) laparoskopik yöntemle yapilmaktadir.

Laparoskopi nedir?

Kansiz veya kapali ameliyat olarak bilinen laparoskopi, karin bosluguna göbegin hemen altindan 5 mm'lik bir teleskopun sokulmasi ve karin içinin görünür hale getirilmesidir. Teshis amaci ile de kullanilan bu yöntemle karin içi organlari bir monitör araciligi ile görüntülenir.

Laparoskopinin üstünlükleri o Her yara hasta için bir travmadir. Bu yöntem ile hastaya verilen travma minimuma indirilmektedir. o Yapilan ameliyat ayni olmakla birlikte hastanin nekâhat dönemi kisalmaktadir. o Karin açilmadigi için ameliyat sonrasi agri ve günlük aktiviteyi yeniden kazanma süresi kisalmaktadir. o Hasta, safra kesesi ameliyatindan 5-6 saat sonra yemek yemekte ve ertesi gün rahat rahat dolasmaya baslamaktadir.

AMELIYAT EDILMEDIGI TAKDIRDE SONUÇLARI NELERDIR? ÖLÜM NEDENI OLURMU?

Tasli safra keseleri ameliyat edilmedigi takdirde tikanip , sisip ve delinebilir.Tikanma sariligi ve buna bagli karacigerin bozulmasina neden olabilir. Uzun süre safra kesesinde tas olan hastalarda safra kesesinde kanser gelisme riski vardir,bu saydigimiz komplikasyonlarin hepsi olüm nedeni olabilir.

En çok korkulan komplikasyon ,tasin safra kesesinden safra yoluna düsüp ve pankreasin agzini tikayip ve pankreatite neden olmasidir ki en çok korkulan komplikasyondur ve ölüm riski çok fazladir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp