Safra Kesesi Alınması

Safra Kesesi Alınması :


Safra kesesinin alınması nasıl olur, her safranın alınması sağlıklı mıdır, safra alınmasına karşı önlemler ve tedbirler nelerdir konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve daha detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.

Artık birçok ameliyat, laparoskopik cerrahi yöntemiyle yapılıyor. Prof. Dr. Emin Ersoy, kansız ameliyatlar sayesinde 10-15 yıl sonra neşterin tıp dünyasından tamamen silinebileceğini söylüyor

Laparoskopik ve Endoskopik Cerrahi Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Emin Ersoy, en sık yapılan kansız ameliyatlarla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

Safra kesesi ameliyatlarının ne kadarı artık günümüzde kansız olarak yapılabiliyor?
1987 yılında, dünyada ilk kez bu yöntem kullanılmaya başlandı ve günümüzde bütün dünyada safra kesesi ameliyatlarının yüzde 90'ı bu yöntemle yapılıyor. Hatta tıp literatüründe 'altın standart' olarak tanımlanıyor.

Kocaman bir safra kesesi nasıl oluyor da bir santimlik bir delikten çıkabiliyor?
Safra kesesi 25-30 santim, boyu da 5 santim ile 10 santim arasında olabilir. Armut şeklindedir. İçinde büyük taşlar varsa bu taşlar safra kesesi karın içerisindeyken, cilde yakın bir yerden özel bir aletle kesenin içine girip kırılır ve ezilir.Eğer safra kesesi içindeki taşlar küçükse çok rahat çıkar. Yumuşak akıcı bir şeydir; balon gibi düşünün, incelip uzayabiliyor. Çok rahat bir santimlik bir delikten çıkabiliyor. Büyük taşlar varsa o zaman ek olarak birkaç milim büyütmek gerekebiliyor.

Ameliyatı laparoskopik olarak gerçekleştirmenin avantajları neler?

On ile onbeş cm.'lik bir kesi yerine, bu ameliyatta karında sadece dört küçük açıklık oluşturulur. Genellikle hastalarda ameliyat sonrası ağrı çok azdır.Açık safra kesesi ameliyatı geçiren hastalara kıyasla, bu ameliyat sonrasında hastalar daha çabuk iyileşir. Hastaların çoğu bir gün içerisinde taburcu edilir ve normal faaliyetlerine daha çabuk geri dönebilirler.

Safra kesesinin laparoskopik olarak alındığı ameliyat nasıl yapılır?

Genel anestezi uygulanır ve ameliyat boyunca hasta uykuda kalır. 'Kanül' adı verdiğimiz dar, tüp şeklinde alet kullanarak göbek deliği bölgesinden karna girilir.Özel bir kameraya bağlı olan küçük bir teleskop kanül aracılığı ile içeri sokulur, böylece hastanın iç organları televizyon ekranından büyütülmüş olarak görülür.

Diğer kanüller, cerrahın safra kesesini çevre dokulardan dikkatle ayırabilmesi ve açıklıklardan birini kullanarak, dışarı çıkarabilmesi için vücuda sokulur.Safra kanallarında bulunabilen taşların yerini ya da yapılarını belirlemek için, pek çok cerrah kolanjiyografi kullanır. Safra kesesi çıkarıldıktan sonra, küçük kesiler bir ya da iki dikişle veya bant ile kapatılır.

Safra kesesinde taş, safra kesesinin konsantrasyon konusundaki başarısızlığından meydana gelir. Yani hasta olan yer safra kesesidir. Bu nedenle safra kesesinin tamamen çıkarılması esas ve en etkili tedavidir.Safra kesesinin tümünün alınmasıyla birlikte, hastalığın tekrarı, yeniden taş oluşumu, kanser ve komplikasyon gelişimi olasılığı ortadan kaldırılmış olur. Safra kesesinin olmaması insanlarda ciddi hiçbir soruna yol açmaz.

Bu operasyon sırasında yanlışlıkla diğer iç organlarda kanama olma ihtimali yüzde kaçtır?
İlk giriş sırasında karın içine delici bir aletle girdiğimiz için damar yaralanabilir, boş organ yaralanabilir. Bunlar laparoskopinin komplikasyonudur. Ameliyat sırasında bunları belirlersek kapalı olarak onarabiliriz. Onaramadığımız zaman açık ameliyata geçerek onarıyoruz, tabii bunlar çok küçük ihtimallerdir.

Safra kesesi ameliyatından sonra neler beklenir?

* Safra kesesinin alınması ciddi bir karın ameliyatıdır ve sonrasında belli bir düzeyde ağrı görülebilir.

* Sıvılar ya da bir diyet tolere edildiğinde, hasta laparoskopik safra kesesi ameliyatını geçirdiği gün ya da ertesi gün taburcu edilir.

* Faaliyetler hastanın kendini nasıl hissettiğine bağlıdır. Hasta yürüyebilir. Ameliyattan sonraki gün hasta bile duş alabilir.

* Araba kullanma, merdiven çıkma, ağırlık kaldırma ya da çalışma gibi çeşitli normal faaliyetlere yaklaşık bir hafta içerisinde başlayabilir.

* Safra kesesinin laparoskopik olarak alındığı tip bir ameliyat geçiren hastaların çoğu, ameliyatın ertesi günü taburcu olurlar.

* Hastaların çoğu, yaptıkları işe bağlı olarak laparoskopik ameliyattan sonra yedi gün içerisinde işlerine dönebilirler.

* Açık ameliyat geçirenlerin normal faaliyetlerine dönmesi ise dört ya da altı haftayı bulur.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp