Saçta Mantar Hastalığı

Saçta Mantar Hastalığı :

Mantar genel olarak ayaklarda türeyen bir hastalık olarak bilinir ancak kafa derisinde de görülebilir ve kellik ile sonuçlanabilen mantar hastalığı, saçlarımız için çok tehlikelidir.

Neden oluşur peki mantar hastalığı?

Kafa derimizde mantar olmaması için neye dikkat etmemiz gerekir? Öncelikle nasıl ayakta ortak kullanılan terlikten bulaşıyorsa mantar, kafa derisinde de ortak kullanılan tarak, fırça ve kesim aletlerinden mantar bulaşabilir. Bu sebeple dikkatli olmamız, mümkünse başkasının tarağını, fırçasını kullanmamaya özen göstermemiz lazım.

Tedavisi için önce deriyi kükürt merhemi ile ovmamız gerekiyor. Ovduktan sonra temizleyici merhem uygulamak, biklorit sabunu ile deriyi güzelce yıkamamız gerekiyor. Biklorit sabunu ile yıkama işlemi yerine, tendürdiyot ile saçları boyamakta faydalı olacaktır.

Ayrıca bunları uygulamadan önce bir hekime de danışmanızı öneriyoruz. Belki derinizde mantar sandığınız şey başka bir rahatsızlıktır, ya da belki bu saydığımız maddelere karşı derinizin bir alerjisi vardır.

Saç Mantarı için bitkisel yöntemler, doğal çözümler

Saç Mantarını Önlemek İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

Maydanoz, Frenk asması, Söğüt yaprağı,Pelin otu, Elma sirkesi

Hazırlanış Şekli:

* Elma sirkesinde bir gün boyu dinlendirilen maydanoz ve frenk asması yaprakları tülbentte sıkılır. Elde edilen sıvı bir kaba doldurularak dinlendirilir. Dinlendirilen bu sıvıdan bir miktar banyo suyuna ilave edilerek yatmadan önce hazırlanan karışımla saç banyosu yapılır.

* Söğüt yaprakları yirmi dakika süreyle suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvı bir kaba doldurularak bir gün boyu dinlendirilir. Tedavi süresince, dinlendirilen bu sıvı ile saçlar yatmadan önce sık sık yıkandıktan sonra saçlar durulanır.

* Pelin otu yaprakları on beş dakika süreyle suda kay natıldıktan sonra süzülür. Süzülen sıvıya elma sirkesi ilave edilerek bir kaba boşaltılıp dinlendirilir. Hazırlanan sıvı ile saçlar sık sık yıkanır.

Hastalar genellikle saçlı deride kaşıntı kepeklenme yara saç dökülmesi ve seyrekleşmeden şikayet ederler. En çok kaşıntıya sebep olan hastalıklar; saçlarda bitlenme saç ekzemaları ve diabetes mellitus yani şeker hastalığıdır. Kepeklenmeye sebep olan hastalıklar ise; saç ekzaması sedef hastalıkları sinirsel ekzama ve mantar hastalığıdır.

Saç dökülmesi ve seyrekleşmesi yaygın ve bölgesel olarak karşımıza çıkar. Yaygın saç dökülmesine neden olan hastalıklar arasında özellikle; ateşli hastalıklar demir-protein-çinko eksikliği tiroid hastalıkları (tiroid bezinin az veya çok çalışması durumlarında) gebelik şeker hastalıkları karaciğer ve böbrek hastalıkları anemi zayıflama için aşırı diyet yapma kanser hastalıklarının seyrinde bazı ilaçlar ve kimyasal madde kullanımı merkezi sinir sistem hastalıkları ve stres yer alır. Bunların dışında bir de kadınlarda görülen erkeklerdeki olağan kelliğe benzer (androgenetik alopesi) mevcuttur.

Bu duruma en çok over kistleri hormonal bozukluklar ve andrenal tümörler sebep olabilirler.Bu nedenlerden dolayı androgenetik tip alopesi çok iyi araştırılmalı ve tetkikleri yapılmalıdır.Yaygın saç seyrekleşmesi ve dökülmesinin yanı sıra bazen bölgesel saç dökülmesi de olabilir. En sık rastlanan bölgesel saç dökülmesine örnek olarak mantar hastalıkları saç kıran bazı kozmetiklerin fazla kullanılması ve sürekli bir bölgeden saç koparılması sayılabilir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp