Saçların Bakımı İçin Ne Yapılmalı?

Saçların Bakımı İçin Ne Yapılmalı? : Saçlar kadının en güzel süsüdür. Artistik ve ahenkli bir şekilde saç yaptırmak yeterli değildir. Aynı zamanda saçları sıhhatli olarak muhafaza etmek de gerekir.

Fırçalama :

Saçları her gün birkaç dakika, biraz sertçe bir fırça ile ve saçlı derinin iyice dibinden itibaren bir sıcaklık duygusu olana, yani damarlara ait bir tepki elde edene kadar kuvvetlice fırçalamak gerekir. Bu ilk fırçalamadan sonra fırçayı eski bir naylon çorapla sarınız. Fırçanın kıllarının delip çıkabilmesi için çorabı iyice bastırınız ve bir daha kuvvetlice her yönde fırçalayınız. Bütün tozlar ve aynı şekilde ölü saçlar fırçanın üzerinde kalacak ve böylece parlak ve ipek gibi bir saça sahip olacaksınız.Saçlı deriyi yaralayarak saçları bozan madenî fırçalar kullanmayınız. Kuvvetli ile hoyratçayı da birbirine karıştırmayınız.

Saçların sağlığının korunması :

Saçların temiz olabilmesi için hergün yıkamak gerekir ama çok az saç buna tahammül edebilir. Temizliği için değilse bile hiç olmazsa sağlığı için haftada bir defa yıkama en ideali gibi görünmektedir.

Saç dökülmesi :

Ne fırçalamalar ne de yıkamalar saçları dökmez.Ölü bir saç en fazla 70 gün içinde düşecektir. Fırçalayarak veya yıkayarak ancak daha çabuk düşürülür, yoksa öldürülmez zira zaten ölmüştür.Saç dökülmesi hallerinde saçlı deriye, baş parmakla işaret parmağı arasında küçük küçük çimdiklemeler şeklinde her gün masaj yapmak lâzımdır. Uzun bir masajlar serisi gereklidir ama sonuç daima iyidir.İçinde birkaç damla jaborandi boyası katılmış kâfurlu alkol ile yapılan friksiyonlar da faydalı olabilir.

Saçların tabiî doğrultusunu değiştirerek onları aşırı çeken saç tuvaletleri, topuzlar, örgüler saçları kıparak ve beslenmelerine engel olarak düşmelerine sebep olurlar. Aynı şekilde saçları çeken maşalar, taraklar ve saçları havasız bırakan peruklar da suçlanmalıdır.Beyaz saçlar :ilk beyaz saçlar gözükmeye başladığı zaman, kılcal damar bakımı üzerine en büyük uzmanlardan biri olan Dr. Monin, sabah ve akşam saç dibine tatbik edilen ve 100 de 1 lik pilo- karpin ile 100 de 2 lik oleik asit ilâve edilmiş bir saç kremini tavsiye etmektedir. Pilokarpin yerine her zaman için jaborandi esansı konabilir.Haftada bir kere, bir yumurta sarısına bir çorba kaşığı hint yağı ve bir kahve kaşığı kolonya karıştırarak bir pomat elde edene kadar iyice çalkaladıktan sonra saçlara tatbik ediniz.Kepekler :Bunlar saçlı derinin bir çeşit soyulmasıdır.

Sanıldığının tersine, bunları alkol veya herhangi başka kuvvetli bir maddeyle kurutmaya çalışmamalı aksine deriden kolayca ayrılabilmeleri için yumuşatılmalıdır. Saçlı deriye ne kadar hoyratça davranılırsa o nisbette kepekli olur. Haftada iki kere saçlı derinize tatlı badem yağı sürünüz ve kuru deri tabakalarının ayrılabilmesi için saç diplerinden uzun uzun masaj yapınız. Sonra yarım saat kadar başınızı bir havlu ile sarınız ve kuru saçlar için belirtilen formülle yıkayınız. Kepeklere rağmen beyaz sabunla yıkama hepsinden üstün gibi görünmektedir.

Yağlı saçlar :

Kâfurlu alkolle sık sık friksiyonlar yapmalıdır. Amonyakla da yapılabilir ama gözlere kaçırmamaya dikkat ediniz.Birçok uzmana göre, pudralar aracılığı ile kuru olarak yağları çıkarmak daha iyidir ve fırçaladıktan sonra, kötü bir şekilde deriye yapışık olan saçlar daha bol ve buğulu olarak ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp