Saç Dökülmesine Çare

Saç Dökülmesine Çare


Saç dökülmesine çare hakkında bilinmesi gereken herşey

Saç dökülmesine çare hakkında bilgilerin yer aldığı makalemiz aşağıda yer almaktadır.Saç dökülmesine çare hakkında bilgiye sahip olmak istiyorsanız aşağıdaki makelemize göz atmanızı tavsiye ederiz.




İnsan vücudunun büyük bölümü kıllarla kaplıdır. Kıllar görünüm yanında vücudun ısı dengesinin korunmasında da rol oynarlar. Gebeliğin 2. ayından itibaren üst dudak, kaş ve yanakta ilk kıl tomurcukları görünmeye başlar. Bu tomurcuklanmalar hücre kümeleri şeklinde olup 4. aydan itibaren tüm vücut yüzeylerine yayılarak artarlar.Normal bir erişkin insanda ortalama olarak 5.6 milyon civarında kıl bulunur. Bazı insanlarda kılların normalden fazla olmasına Hirsitismus denir. Kılların doğuştan yokluğuna Atrichie denir.Tamamen saçla kaplı bir başta ortalama 100.000 adet saç vardır. Bir saçın ortalama ömrü 2-7 yıl arasındadır. Bu süre sonunda saç kökünden yeni bir saç çıkmaya başlar ve eski saç dökülür.

Saç Nedir?

İnsan saçı keratin denen bir proteinden oluşur. Keratin tırnakta da bulunan dayanıklı bir maddedir. Saç epidermis denen derinin en dış tabakasının eldiven parmağı gibi deri içerisine uzanarak oluşturduğu bir kılıf içinden çıkar. Bu kılıfa dış kılıf adı verilir.Bununla saç gövdesi arasında iç kılıf bulunur. İç kılıf ile kıl arasında kütiküla bulunur. Kılı çevreleyen bu katmanlar bir arada deri içlerine uzanarak bir topuz oluştururlar. Buna bulbus (soğancık) denir.
Saç Dökülmesi / KELLİK

Kellige yol açan temel faktör
Israilli bilim adamlari, kellige yol açan temel faktörü belirledi. Journal of Investigative Dermatology dergisine göre, Israil Teknoloji Enstitüsü bilim adamlari, gelecekte uygulanabilecek bir terapiyle, vücudun savunma sistemini harekete geçirerek saç dökülmesini önleyebileceklerini açikladi. Kafa derisinde bir veya daha fazla küçük yuvarlak ve yumusak kelliklerin meydana gelmesiyle baslayan hastaliga etkili bir tedavi uygulanamadigi ve hastaligin vücuttaki bütün killarin yok olmasina neden oldugu belirtiliyor. Hastaligin, vücuttaki beyaz hücrelerin, deride saç büyümesini saglayan hücrelerin bulundugu küçük keseciklere saldirmasiyla basladigi biliniyor.

Arastirmacilar, insandan aldiklari hastalikli deri parçasini, bagisiklik sistemi yok edilmis farelere asiladi. Bu sekilde farelerin bagisiklik sisteminin dokuyu reddetmesi önlendi ve hastalikli deride tekrar saç büyümesinin basladigi gözlendi.

Daha sonra insan T hücrelerini, saça renk veren hücrelerden alinan protein parçalariyla karistirarak farelere enjekte eden uzmanlar, hastalikli deride saç dökülmesinin tekrar basladigini saptadi.

Bilim adamlari, protein parçalarinin antijen gibi davranarak bagisiklik sistemini saldiriya geçirdigini düsünüyor. Simdiye kadar sadece steroitle tedavi yoluna gidilen hastaligin tamamen iyilestirilemedigini belirten uzmanlar, steroitin yan etkisinin de bulunduguna isaret ediyor.

Saç dökülmesi herkesin sorunu
Kadinlarin yüzde 40'i, erkeklerin ise yaklasik yüzde 50'si yasamlarinin bir bölümünde saç dökülmesi sorunu yasiyorlar.

Ankara Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof.Dr. Cengizhan Erdem, kadin ve erkeklerde saç dökülmelerinin en sik rastlanan nedeninin, androjen (erkeklik) hormonlari, yas ve genetik özellikler sonucu ortaya çikan (Androgenetik) saç dökülmeleri olduguna dikkati çekti.

"Kadinlarin yüzde 40'i, erkeklerin ise yaklasik yüzde 50'si, yasamlarinin bir bölümünde bu tür saç dökülmesi ile karsi karsiya kalirlar" diyen Prof. Dr. Cengizhan Erdem, 40-50 yaslari arasinda her 10 erkekten 4'ünde belirgin bir saç kaybi bulundugunu, androgenetik saç dökülmesinin 10'lu, 20'li ya da 30'lu yaslarda da baslayabildigini kaydetti.

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %25'ini, 40 yaşına kadar %40'ını, 50 yaşına kadar %50'sini etkiler.
Saç dökülmesinin tedavisine geçmeden önce, saç dökülmesinin tipi mutlaka bir uzman hekim tarafından incelenmelidir. Zira bir çok hastalık, bir çok hormonal, metobolik ve besinsel etkiler ile saç dökülmesi oluşabilir. Bunlar ortadan kaldırılmadan %100 tedavi hiçbir zaman mümküm olmaz.
Dökülme ve tedavisi

Stres, yorgunluk, ilaç kullanimi, hamilelik, menopoz, kalitimsal sorunlar, mevsim degisiklikleri gibi sorunlar saç dökülmesinin nedenleri arasinda gösterilebilir.

ERKEK
Erkeklerde saç dökülmesi daha çok hormonal sorunlardan kaynaklanir. Çok daha hizli seyrettigi için tedavide çabuk davranmak esastir. Çünkü saç dökülmesine sebep olan enzimler, normalde 3-4 yil olan saçin yasam süresini 1-2 yila indirir. Bu yüzden yeni saçlarin olusum süreleri kisalir ve onlar da saglikli olmaz. Bu sürecin sonucunda saç dokusu giderek güçsüzleşir ve sonunda ölür.

Erkeklerde saç dökülmeleri önlemek için lokal tedaviler, uygun vitaminler ve ek olarak stresi azaltacak ilaçlar tercih edilir, hormon tedavisi ise özel durumlar disinda önerilmez..

KADIN
Kadinlardaki erkek tipi saç dökülmesi çogunlukla 18-44 yaslari arasinda görülür. Dökülmeyi baslatan nedenin temelinde genellikle büyük bir stres ya da gerginlik yatar. Ilk belirtileri saçlarin güçsüzlesmesi, incelmesi ve tepeden yavas yavas baslayan dökülmelerdir. Ancak kadinlarda erkeklerdeki gibi tam bir kellik çok nadir görülür. Saç dökülmesinin yani sira deride yag bezlerinin çalismasini bozan bir hastalik görülebilir. Bu durumda bir hormon ölçümü yaptirmaniz gerekir.

Kellik sorunlarina karsi günümüzde saç ekimi operasyonlari basariyla uygulaniyor. Basin bir bölümünden alinan saçlarin eksik olan bölgeye transferi olarak anlatabilecigimiz bu cerrahi islemden günümüzde oldukça basarili ve kalici sonuçlar elde ediliyor.

Saç ekimi nasıl yapılır?

Ensenizden veya arka iki kulak arasından sağlıklı ve dökülmeme özelliği olan saç köklerinden küçük bir doku parçası alınır. Doku parçasının içindeki saç kökleri micro greftlere yani saç köklerine ayrılır. Açılmış alanlara cildin altına doğru toplu iğne başı büyüklüğünde ince kanallar açılarak içine saç kökleri ekilir.Canlı olan bu saç kökleri, ense üzerinde nasıl uzuyorsa, aynı şekilde uzar.

Bünyemizde bulunan konusunda uzman doktor ve hemşirelerle beraber gerçekleşen bu işlem 3 -5 saat sürer. Lokal anestezi ile operasyon yapılacağından hasta herhangi bir acı hissetmez

Operasyon Sonucunda :
Ömür boyu dökülmeyen saçlara kavuşursunuz
Saçlarınız, diğer dökülmeyen alanlarda ki gibi uzar, berbere kestirebilir, boya yaptırabilirsiniz.
Ekilen saçlar kendi saçlarınız olacağından herhangi bir yan etkisi yoktur.
Saç Ekimi için ,doku alınan ensede yada kulak arkasında herhangi bir iz kalmaz.
Özel bakım gerektirmez, istediğiniz şampuanla yıkayabilirsiniz.
Normal uzama süresinde ,yaklaşık olarak 3-4 ayda saçlarınız uzar ve normal görüntüsüne kavuşur

Saç ekiminde kullanılacak olan saç kökleri , başın ense bölümünden yani iki kulak arasından alınır. Bu bölümdeki saçlar erkeklik hormonuna duyarsız olduğundan dökülmeleri söz konusu değildir.

Saç nakli operasyonunu üç aşamada gerçekleşir.

1. verici alandan saç köklerinin alınması

2. alınan saç köklerinin ve yerleşecek olan yerlerinin hazırlanması

3. hazırlanan saç köklerinin ekilmesi işlemleridir.

1-Saç köklerinin alınması

Verici alandaki saçların lokal anestezi altında alınması işlemidir. Etraftaki saçlar yapılacak işleme engel olmaması için bir tokayla tutturularak bantla yapıştırılır. Daha sonra köklerin alınacağı bölgedeki saçlar operasyon sonrası belli olmayacak şekilde bir traş makinası yardımıyla kısaltılır. Kısaltma işlemi sadece alınacak saç miktarı kadar olan bölgeyi kapsar.Saçların alınacağı bölgedeki kökler sayılarak alınması gereken bölge hesaplanır. Bölgeye daha sonra lokal anestezi yapılarak işleme başlanılır. Alınacak miktar ,ekilecek saç miktarına , saçların sıklığına ve yapısına , cildin elastikiyetine göre farklılıklar gösterir . Saçlı şeridin alınması esnasında saçların çıkış yönü belirlenmeli ve kesim buna göre yapılmalıdır. Saç köklerinin bulunduğu ince cilt tabakasının ince bir şerit şeklinde alınması ,yine verilebilecek hasarı en aza indirir. Daha sonra bu bölge karşı karşıya getirilerek estetik bir dikişle kapatılır.

2-Saçların ve yerlerinin hazırlanması

Alınan şeritteki 1 li , 2 li , 3 lü saç grupları,deneyimli bir ekip tarafından greft adını verdiğimiz saç grupları haline getirilir. Yani greft 1, 2 ya da 3 (nadiren 4 lü , 5 li )saç kılı içeren çok ince saç kümecikleridir. Burada en önemli olan hazırlama esnasında mevcut grupların yapılarına zarar verilmemesi ve mümkün olduğunca ince hazırlanmasıdır.

3-Saç köklerinin ekilmesi

FUT tekniğine uygun şekilde hazırlanan saç köklerinin ,açılan kanallara yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem 3 ila 4 kişilik bir ekip tarafından çok ince pensetler kullanılarak yapılır.Bu işlem ekilecek miktara ve mevcut saçların durumuna göre 1.5 ila 3 saat arasında sürer.Bu aşamada en önemli olan kısa bir süre içinde saç köklerinin hiç bir zarar vermeden yerleştirilmesidir. Ekip kök üzerine yapılacak her zorlamanın grefte zarar vereceğinin bilincinde olmalıdır.FUT tekniği ile mikroskop altında hazırlanan greftlerin ince olması sayesinde ,kökün kolaylıkla yerleştirilmesi mümkün olur. Saç ekimi 3.5 - 4 saat kadar süren bir işlemdir. Tamamıyla lokal anestezi altında yapılır ve ağrı duyulmaz. İşlemler sonrası uyulması gerekenler size ,işlem sonrası detaylı olarak anlatılacak ve yazılı olarak verilecektir. Bu uyarılar daha çok yıkama ile ilgili olup sadece 15 günlük bir dönemi kapsamaktadır. Bu süreden sonra dikkat etmeniz gereken bir unsur kalmaz





SENDE YORUM YAP!

Whatsapp