Saç Dökülmesi Neden Olur

Saç Dökülmesi Neden Olur

Saç dökülmesi neden olur, Yaş ilerledikçe bazı kıl kökleri tahrip olduğundan, saç miktarında azalma olabilir. Bir günde dökülen saç miktarı en çok 100 adet olmalıdır. Normal oranda olan, bu saç dökülmesi, saçı seyreltmez. Zira dökülenlerin yerine yenileri çıkar.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saçlar Neden Dökülür?


Saç dökülmesi en sık rastlanan hastalıklardan birisidir. Toplumun %80 kadarı saç dökülmesiyle ilgili sorunlar yaşamaktadır. Bunlar içinde en sık karşılaşılan saç dökülmesi türü Erkek Tipi Saç Dökülmesi olarak adlandırdığımız Androgenetik Alopesi‘dir (AGA). Saç dökülmesi problemlerinin %95‘i bu tip dökülmelerdir. O nedenledir ki, saç dökülmesi ifadesi hemen hemen AGA ile eş tutulmaktadır ve dolayısıyla burada değinilecek konuların da ana başlığını teşkil edecektir.

Erkek tipi saç dökülmelerinin detayına girmeden önce aşağıdaki konular hakkında temel bazı bilgilere sahip olmak önemlidir:

Dökülen saçların yerine yenileri gelir mi? Nasıl?

Bunları bilmek sağlığıyla ilgilenen her bireyin saçına karşı tutumunu değiştirebilir. Bazen saçın fizyolojik dökülmeleri hastalık olarak algılanıp kişileri paniklettiği gibi, bazen de gerçekten kelliğe gidebilecek bir saç dökülmesine maruz kaldığı halde önlenebilir olabileceğini bilmeden kaderci bir yaklaşımla istemese de buna razı olabilen kişiler bulunmaktadır. Diğer taraftan, saç dökülmeleri bazen çok ciddi bir iç hastalık belirtisi olduğu halde önemsenmeyerek içteki asıl hastalığın ilerlemesine müsaade edilebilmektedir. Ancak belirtmekte fayda var ki iç hastalıkları belirtisi olabilen saç dökülmeleri tüm saç dökülme problemlerinin %1-2‘sini teşkil etmektedir.

Burada fizyolojik saç dökülmesini anlatıp hastalık durumlarındaki dökülmeler ile kıyaslama şansı bulabileceğinizi ve kolayca kendi durumunuzla ilgili değerlendirme yapabileceğinizi umuyorum.


Saç Nedir?

Saç, derinin doğurgan olan ve keratinize yapı üreten üst tabakasının (epidermis) derinin derinliklerine doğru kıvrılarak içeri doğru kanal şeklinde (saç folikülü) uzanmasıyla kanal sonunda oluşan bir hücre yumağından (saç kökü) gelişir. Saç, saç kökü hücrelerinin düzenli doğurganlığıyla sentezlenen keratinin bazı özel proteinlerle bir araya gelerek oluşturduğu liflerden ibaret cansız bir deri ekidir. Saç kökü gelişimini devam ettirebilmek için daha da altlarda kılcal damarlarla sistemik kan dolaşımına bağlanır. Böylece bu hücreler beslenmesini de genel kan dolaşımından sağlayabilirler.


Saç fizyolojik olarak neden ve nasıl dökülür? Dökülen saçların yerine yenileri gelir mi? Nasıl?


Normal koşullarda hücrelerin aktif olarak saç ürettikleri dönemlerde (anagen faz) 2-3 yıl boyunca saç ortalama olarak ayda 1-1.5 cm uzar. Bunu takip eden dönemde hücreler bir yorgunluk dönemine girerler ve üretimi yavaşlatırlar . Bu dönüşümün başladığı birkaç günlük dönem (katagen faz), hücrelerin tümden istirahate çekildiği (telogen faz) 2-3 aylık bir dönemle devam eder. Bu dönemde saçlar dökülür, saç kanalları boş kalır. Bu foliküldeki istirahatini tamamlayan hücreler yeniden bir üretim dönemi başlatırlar (preanagen faz) ki böylece dökülen saçların yerine yenileri üretilmeye başlanır. Her saç telinin gelişim evreleri başka olduğundan bu evrelerde normal sağlıklı bireyler her zaman sağlıklı saçlara sahip görünürler. Çünkü her an saçın sadece % 7-10 kadarı telogen fazdadır ve bunlarda hepsi birden dökülmezler. Kurumuş yaprakların dallarda tutunabilmesi gibi onlar da saç kanalında bir süre kalabilirler. Böylece saçlar sağlıklı görünümünü korur.

Elimizle saç tellerini hafifçe çektiğimizde sağlıklı saçlar kökten koparak elimize gelmez. Telogen fazdaki dökülmeye hazır saç telleri ise direnç göstermeden elimize gelir. 8-10 farklı tutup çekme işleminde 1-3 adet saç telinin ele gelmesi normaldir. Her tutup çekilen yerden saç gelmesi ise saç dökülmesi hastalığı (alopesi) işareti olabilir. Alopesi durumu saçın çekilerek ele gelen saç telinin sayısının belirlenmesi yöntemiyle yapılan pull test ile anlaşılabilir. Pull testinde ele gelen saç tellerinin çekildiği bölge de saç hastalığının türünü belirlemekte yardımcı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp