Saç Dökülmesi İçin İlaçlar

Saç Dökülmesi İçin İlaçlar

Saç dökülmesi için ilaçlar, Minoxidilin FDA‘nın saç dökülmesi tedavisi için onayladığı ilk ilaçtır. Minoxidil‘in solusyon ve köpük formları bulunmaktadır ve direk olarak kafaya uygulanır. Günümüzde reçetesiz olarak da alınabilmektedir.

Saç Dökülmesi İçin İlaçlar



Son bir kaç yılda tıp saç dökülmesine karşı büyük ilerlemeler sağladı. İnsanlık tarihinde ilk kez, saç dökülmesini durdurmak ya da yavaşlatmak ve dökülen saçı tamamen doğal sonuçlarla yerine koymak artık mümkün. Ne varki, tüm bunlara karşın hala günümüzde saç dökülmesini önleyeceği iddiasıyla pazarlanan ürünlerin büyük çoğunluğu işe yaramaz kocakarı ilaçlarından başka bir şey değiller.
Saç dökülmesine karşı pazarlanan mucizevi ürünlerin reklamlarını gazetelerde, dergilerde hepimiz görüyoruz. Bu konuda söylenebilecek tek şey, sayfa sayfa reklamları yayımlanan bu ürünlerin büyük çoğunluğunun iddia edilenin aksine saç dökülmesini önlemede ve tedavi etmekte hiç bir işe yaramadığıdır. Unutmayın ki, saç dökülmesine karşı başarılı bir tedavi büyük ölçüde erken müdahaleye bağlıdır. Saçınızın dökülmeye başladığını fark eder etmez, etkili bir ürünle tedaviye başlamak çok önemlidir. Aşağıdaki iki ilacın, özellikle erkeklerde, saç dökülmesini ortadan kaldırmakta başarılı olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Rogaine ve Propecia adlı bu güçlü hormonal ilaçların, kadınlarda istenmeyen yan etkilere neden olduğu, özellikle hamilelerde kullanımının çok sakıncalı olduğu biliniyor.

Finasterid, Proscar/ Propecia


Erkek tipi saç dökülmesini durdurmakta çok başarılı olan Propecia, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ilk ve tek saç dökülmesi tabletidir. Propecia tabletinin ana maddesi olan Finasterid, aslında Merck ilaç firması tarafından erkeklerde prostat bezi büyümesini tedavi etmek için geliştirilmişti. Prostat sorunu olan erkekler üzerinde finasterid'le yapılan deneylerde bu maddenin yan etki olarak kıllanmaya yol açtığı gözlendi. Hazır, finasterid'in erkeklerde prostat büyümesi tedavisinde kullanılmak üzere FDA tarafından onaylanmış olmasından yararlanan Merck şirketi de, bu maddeden erkek tipi saç dökülmesinin tedavisinde kullanılacak ilk hapı geliştirmek üzere harekete geçti.
Finasterid'in prostat büyümesi için kullanılan şekli olan Proscar'ın dozajı düşürülerek Propecia adıyla 1997'de erkeklerde androgenetik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi) tedavisinde kullanılmak üzere FDA tarafından onaylandı. saç dökülmesine karşı başarıyla kullanılmaya başlandı. Finasterid'in 1 mg'lık dozajı olan Propecia, böylelikle erkek tipi saç dökülmesini başarılı bir şekilde tedavi eden ilk ilaç olarak tarihe adını yazdırdı.

Propecia/Finasterid Nasıl Etki Ediyor?

Finasterid'in müthiş başarısı, bu maddenin özellikle, tip II alfa-5 redüktaz'ı yani, testosteron'u dehidrotestosteron'a (DHT) çeviren enzimi bloke etme yeteneğinden kaynaklanıyor. Propecia'daki 1 mg doz finasterid her gün düzenli alındığında kandaki DHT düzeyini yüzde 60 oranında azaltabiliyor. Saç kökünü küçülterek, zayıflatarak zamanla kelliğe neden olan hormon işte bu dehidrotestosteron (DHT). Klinik deneyler sırasında, finasterid'in kandaki DHT oranlarında meydana getirdiği bu yüzde 60'lık azalmanın, ilacı kullanan erkeklerin yüzde 85'inde saç dökülmesini durdurduğu kanıtlandı. Hatta klinik deneylere katılanların yüzde 65'inde de geçmişte dökülen saçların belirgin biçimde yeniden çıkmaya başladığı gözlendi. Şu noktada, saç dökülmesini tam anlamıyla durdurmanın tıbben kanıtlanmış tek yolu, kandaki DHT oranlarını düşümekten geçiyor.

Minoxidil, Rogaine/Loniten


Minoxidil yani Rogaine solüsyon, FDA tarafından erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi için onaylanan ilk ilaçtı. Yüksek kan basıncı için kullanılan Minoxidil haplarının piyasa adı Loniten'dir. Rogaine, topikal Minoxidil'in ticari ismidir.
Minoxidil, uzun yıllar yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılmıştı. Sonra, tıpkı finasterid'de olduğu gibi araştırmacılar ilacın çok ilginç bir yan etkisini keşfetti. İlacı kullanan insanlar, ilginç yerlerde, örneğin yanaklarında ya da ellerinin arkasında kıllanma başladığını farkettiler. Kimilerinin alnı kıllanmaya başladı.
Bazı girişimci araştırmacılar, minoxidil'in doğrudan kafaya, yüzeysel tatbikinin belki de kelleşmiş bölgelerde saç çıkartabileceğini düşündüler. Saç dökülmesinin derecesine göre çeşitli oranlarda çıkarttı da. O yıllarda bu, kellik tedavileri için bir devrim niteliğindeydi.
Minoxidil'in saç dökülmesini durdurduğu ve dökülmüş saçların bir kısmını yeniden çıkarttığı klinik olarak kanıtlanmış olsa da konunun uzmanları tarafından genelde, saç dökülmesine karşı sürdürülen mücadelede nispeten marjinal etkili bir ilaç olarak görüyorlar. Minoxidil'in, saç dökülmesinin hormonal sürecine hiç bir etkisi olmadığından, ilacın olumlu etkilerinin geçici olabileceği ve uzun vadede bazen hayal kırıklığı yaratabildiği belirtiliyor. Yine de uzmanlar, minoxidil'i, finasterid tedavisine olumlu yanıt vermemiş kişilere veya tedavilerine bir ürün daha eklemek isteyenlere tavsiye ediyor. (Amerikan Saç Dökülmesi Derneği'nin resmi web sitesi'nden alıntı,

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp