Ruhsal Bozukluklarda Grup Tedavisi

Ruhsal Bozukluklarda Grup Tedavisi : Ruhsal bozuklukların tedavisinde grup etkileşimi ve grup etkinliklerini temel alan yöntem. Doğrudan doğruya bireye yönelik geleneksel yaklaşımın aşılmasıyla ortaya çıkmıştır. Akıl hastalıklarının yalnızca bireye özgü bir sorun olarak değil, bireyin karmaşık toplumsal ilişkileri sürdürme yeteneğindeki bozukluğun belirtisi olarak tanımlanmasına dayanır.Grup tedavisi kavramı temelde bütün öbür psikoloji kuramlarına yer verir; tek farklılığı işlemsel düzeydedir.

Uygulama, çeşitli kuramların dayandığı ilkelere ve varsayımlara göre değişir. Dolayısıyla grup tedavisi bazen bilinçaltı dinamiklerin yorumlanmasına, bazen özgül davranış biçimlerinin uyarılmasına, bazen de ilişki ve iletişim sorunlarının çözümlenmesine ağırlık verir, ama her zaman kişinin grup içindeki konumu tedavinin odak noktasını oluşturur.Grup tedavisinin son derece başarılı olması esnek bir yöntem olmasından, çok çeşitli durumlar ve farklı sorunlar karşısında uygulanabilmesinden kaynaklanır.

Bu bakımdan psikopatoloji ve tedavi girişimi kavramlarının katı çağrışımlarını pek taşımaz. Toplumdaki maıji- nal kesimler, davranış sapması gösterenler ve her türlü sorunlu kişiler grup tedavisi programları aracılığıyla yeniden topluma kazandırılabilir. Kronik alkoliklerin kendi kendilerine yardım amacıyla çeşitli ülkelerde oluşturduklan gruplar, büyük ölçüde grup tedavisi yöntemlerinden yararlanan örgütlerdir. Türkiye'deki AMATEM bu tür alkolle mücadele gruplarına örnektir. Günümüzde sigarayı bırakmak için de benzer gruplar oluşturulmaktadır. Bu grupların başarısı, yeni yöntemin "tedavi" değerlerinin anlaşılmasında önemli rol oynamaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp