Romatizma Çeşitleri

Romatizma Çeşitleri

Romatizmanın vücutta tuttuğu bölgeye, hastalığa yol açan nedenlere göre ve hastalığa yakalanan eklem adedine göre farklı adlarla anılan çeşitleri vardır. Göz, eklem tutulması veya akciğer ile eklem hastalığının beraber olduğu çeşitli romatizmalar vardır. Romatizmaya yol açan nedenler arasında infeksiyon, geçirilmiş bir düşme çarpma durumu ( travma ) olabilir.
Bazen neden tümörlerin veya vücuttaki kimyasal bir maddenin hastalığı başlatması olabilir. Hastalık eklemde olabildiği gibi eklem dışındaki kiriş ( tendon) veya yumuşak dokularda veya adalelerde kendini gösterebilir. Yine romatizmalar iltihaplı veya iltihapsız olarak da iki farklı türe ayrılabilir.

1) Eklemlerde yıpranmaya bağlı romatizmalar "Dejeneratif eklem hastalıkları“ ( osteoartrit = kireçlenmeler )
2) Omurga ve eklemi birlikte tutan romatizmalar “Spondiloartropati “
Ankilozan spondilit=bambu hastalığı, Reiter hastalığı, sedef hastalığına bağlı artrit psoriatik artrit= PSA, inflamatuvar barsak hastalığına bağlı artrit = IBH “
3) İnfeksiyonlara bağlı romatizmalar
4) Metabolik romatizmalar “gut hastalığı ve amiloidoz”
5) Bağ dokusu tutulumu olan romatizmalar
Romatoid artrit = RA, Lupus = SLE, Skleroderma, Polimiyozit, Vaskülitler, Sjögren sendromu, Behçet hastalığı ve Still hastalığı
6) Tümörlerle ilgili romatizmalar
7) Nörolojik hastalıklarla ilgili romatizmalar (Refleks sempatik distrofi, tuzak nöropatiler)
8) Eklem dışı romatizmalar; (Fibromiyalji, tendinit, bursit, miyofasiyal ağrı sendromu)
9) Çocukluk çağlarında görülen romatizmalar
10) Diğerleri Ailevi Akdeniz ateşi =AAA, travmalar, osteonekroz, osteokondritis

Romatizma Hastalarında Bitkisel Tedavi

Romatizma hastalarında bitkisel tedavi şekli ile son zamanlarda bilimin de dikkatini çekecek kadar anlamlı ve başarılı çalışmalar bulunmuştur. Bu çalışmaların başında;

- Çobançantası (capsella bursa pastoris, shepherd's purse)
- Isırgan otu (urtica sp., nettle)
- Ardıç (juniperus communis, juniper)
- Çuha çiçeği (primula elatior, cowslip)
- Kibrit otu (lycopodium clavatum, club moss)
- At kuyruğu (equisetum arvense, horsetail)
- Kuşburnu (rosa canina, rose hip)

gibi bitkilerden yapılan araştırmalar sonucunda antienflamatuvar etkisiyle, antiromatizmal etkileriyle ciddi bir şekilde tesbit edilebilmiş ve Osteoartritte doku hasarından sorumlu olan polimorfonükleer lökosit ve monositlerin kemotaksisini, siklooksijenazdan türeyen prostaglandinlerin sentezini ve proenflamatuvar sitokin olan TNF-α ve IL-1 salınımını da inhibe ettiği tespit edilmiştir.

Ayrıca eklem harabiyeti için denizin kabuklu canlılarından elde edilen maddeler modern tıbbın reçetelerine en yoğun olarak giren gıda destek ürünlerini oluşturuyor.

Romatizma Belirtileri

Hastada genelde ağrı, şişlik, hareket sınırlanması, sakatlık, şekil bozukluğu, kalp sorunları, gözde oluşan bulgular, sinir sisteminde görülen değişiklikler gibi belirtiler vardır. Bunlardan başka romatizma, deride ve iç organlarda ortaya çıkabilir. Romatizma eklemde ise iltihapla beraber kızarıklık ve şişlik görülür. Sonuç olarak hareket kısıtlığı, eklem yapısının bozulması (kireçlenme) ortaya çıkar. Bu durum sıklıkla diz ve kalçada oluşur. Nemli ve sıcak hava hastayı rahatsız eder.

Derimizi ve iç organlarımızı tutan romatizmada ise döküntü, kızarıklık, iştah azalması, gözde kaşınma, kızarıklık, saç dökülmesi, güneşe karşı hassasiyet, karın ağrısı, bel, sırt, topuk ağrısı görülebilir. Hastanın en çok şikayet ettiği; ağrıdır. Eklem, kas, iç organ gibi yapılarda görülür. Şiddeti kişiden kişiye değişir.

Şişlik daha çok eklem ve yumuşak dokularda görülür. İltihaba bağlı şişlik oluşabilir.

Hareket kısıtlaması kişinin aktivitelerini sınırlandırır. Hayatı zorlaştıran bir durumdur. Hareket bozukluğu görülebilir. Bu belirtiler sürekli olursa sakatlık ve şekil bozukluğu görülebilir.

ROMATİZMA NEDİR

Vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan, iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’den fazla çeşidi vardır.

Kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerde daha çok görülen türleri de vardır (gut gibi). Yaş ilerledikçe görülme olasılığı artar. Çocuklarda genelde 1-3 ve 9-12 yaşlarında başlar. Kız çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır ama ülkemizde durum bunun tersidir. Ağrı, ateş, eklem tutulması, zayıflık, iç organların tutulması gibi şikayetler gözlenir. Aniden ortaya çıkabilir ya da yavaş yavaş gelişir.

ROMATİZMA NİÇİN OLUR?

Nedenleri bugün de ne yazık ki tam olarak bilinemiyor. Fakat mikropların neden olduğu romaztizmalar, gut hastalığı ve akut eklem romatizmasının nedenleri bilinmektedir. Bunların ortaya çıkışına neden olarak genetik(aileden gelen/kalıtsal) faktörler, yaş, cinsiyet, bazı ilaçlar, kaza sonucu oluşan zedelenmeler, iklim gibi faktörler gösterilmektedir. Her romatizmanın görülme yaşı farklıdır ve bununla birlikte kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Belkemiği romatizması, gut gibi romatizmal hastalıklar ise genetik olabilir. Ayrıca rutubetli ve soğuk yerlerde görülme ihtimali daha fazladır. Psikolojik nedenler, travmalar da ortaya çıkmasında rol oynayan etkenlerdir. Her ne olursa olsun bu romatizmal hastalıklar kasları, iç organları, eklemleri özellikle hareketimizi sağlayan yapıları tutmaktadır.

İltihaplı Romatizma

Eklem sorunları ile beraber gelen vücudun diğer kısımlarında meydana gelen tutulmalara da romatizma denmektedir. Bu romatizma hastalıklarından dolayı genellikle akciğer, bağırsaklar, böbrekler, deri ve damarlar etkilenmektedir.İltihaplı romatizma ise kendisini daha ağır bir şekilde gösteren ve tüm vücudun etkilenmesini sağlayan aşırı sancılı hastalıktır. İltihaplı romatizmanın asıl nedeni ise bağışıklık sistemlerinde meydana gelen bozukluklardır. Tüm organlarda kendisini gösteren İltihaplı romatizmada genetik geçişlerin ön plana çıktığı bu hastalığın hemen hemen kronik olmakta ve tıp adı altında kesin çözümü bulunamamaktadır. Romatizma ve özellikle İltihaplı romatizma genel olarak bilindiği gibi sadece yaşlılara özgü bir hastalık değildir. 2 yaşındaki çocuklarda bile görülen bu hastalık ağır sancılara hatta sakatlayıcı sonuçlara bile yol açabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp