Rinit Alerji

Rinit Alerji



Rinit Alerji, Burun Estetik Kaygılarımıza En Fazla Maruz Kalan Organımızdır. Çoğu İnsan Güzel Görünümlü Bir Buruna Sahip Olmak İster ve Bunu Gerçekleştirmeye Çalışır.Rinit Bir Saman Nezlesidir.

Rinit Alerji

Alerjik Rinit (saman nezlesi) nedir?

Rinit burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun iltihabi reaksiyonudur. Rinitlerin yaklaşık yarısı alerjiye bağlıdır. Alerjik rinit, ortamda bulunan bir alerjenin, nefes alma sırasında burna alınıp, burnun iç yüzeyine yapışması ile bu alerjine karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikayetler ve bulgulardır.

Hastalık, ilk dönemlerde yanlış bir isimlendirme ile “saman nezlesi” olarak tanımlanmış, daha sonra hastalığın polenlerle ilgili olduğu belirlenmiş ancak “saman nezlesi” terimi kullanılmaya devam edilmiştir.


Alerjik Rinit‘in görülme sıklığı nedir?


En sık görülen alerjik hastalıktır. Toplumun yaklaşık %20‘sini etkilemektedir. Her yıl çok sayıda insan alerjik rinite yakalanmaktadır. Bazıları çok hafif atlatırken bazıları için çok ağır geçmekte, işlerini engelleyerek yaşam kalitesini bozmaktadır.

Rinit belirtileri: Burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, koku almada azalma, gözlerde yaşarma ve yorgunluk. Algılama güçlüğü, uyku bozukluğu gibi dolaylı rinit belirtileri de günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar. Çoğunlukla ailede aynı ya da benzeri hastalıklar mevcuttur.


Alerjik Rinit‘in belirtileri nelerdir?


Asıl şikayet ve bulgular şöyle sıralanabilir:

• Burunda kaşıntı, sulanma (şeffaf).

• Hapşırma, aksırma nöbetleri.

• Damakta kaşınma.

• Öksürük ve boğaz ağrısı.

• Boğazı temizleme isteği.

• Gözlerde sulanma ve kaşı


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp