Reflü Öksürük Yaparmı

Reflü öksürük yaparmı hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Reflü öksürük yaparmı ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz...

Yaşam bütündür. Yaşama dair her parça bütüne bağlıdır. Bütün parçaların toplamından büyüktür ve parçaları ile nefes alır. Bu, var oluşun diyalektiğidir. Canlı, cansız ya da her ikisinin birliği de öyledir.

Egemen ideoloji, atomlarına ayırıp kendi özüne yabancılaştırdığı insanı insanlıktan çıkarır.

Bencilliği, ihtirası, rekabeti ve şiddeti pompalayan “popstar kültürü” ile yaptığı gibi. Bu şartlarda kısa bir süre için uyuşturulsak da uzun süreli anestezi olanaksızdır. Çünkü insanlığı pazara döken her şey akla, bilime ve özellikle ahlaka aykırıdır.

Bedenimizin her parçası, ayrı işlevler sahipmiş gibi görünse de hepsi ortak bir amaca, yani varoluşumuza hizmet eder. Bir parçada olumsuzluk, erken ya da geç diğer parçalara da yansır ve bütünü sarsar, hatta yıkar. Midemizin olanca masumiyet ile ürettiği asidin, yolunu şaşırıp yemek borumuza kaçarak yüreğimizi yakması gibi.

Midemiz asit bir ortam içerir. Bu, mideye özgün hücreler tarafından sürekli salınan asitten dolayıdır. Mide, kendi salgıladığı asidin yakıcı etkine karşı özel bir zarla korunmuştur.

Reflü öksürüğü

Yemek borumuz ve soluk borumuz ise bu koruyucu zardan mahrumdur. Bu nedenle mide içeriğinin söz konusu organlarımıza kaçması göğüste yanma ve öksürük yakınmalarına neden olur. Bu tepkiler, reflünün başlıca belirtileridir.

Midemizden kaynaklanan reflü, tıp edebiyatında GÖR (Gastro Özefajiyal Reflü) olarak tanımlanır. Biz de bu deyimi yeri geldikçe sık olarak kullanacağız. GÖR yakınmaları yemeklerden sonra daha sık görülür.

Reflü yakınmalarının şiddeti yemek borusunun anatomik ve fonksiyonel yapısı ile doğrudan ilintilidir. Yemek borusu ile midenin birleştiği yerde gevşeklik, ister doğuştan ister sonradan olsun GÖR‘ ün en büyük nedenlerden birisidir.

Elbette göğüs altında yanma ve ağrı duygusu hafife alınacak bir durum değildir. Bu nedenle biz, öncelikle kalp/damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve göğüs boşluğuna tekabül eden hastalıkları dışlarız. Sonra reflü üzerine gideriz. Bunun için de ilk adım İç Hastalıkları Uzmanı tarafından yapılacak tam ve sistemik bir muayenedir.

Astım; nefes darlığı ve öksürük ile karakterize bir akciğer hastalığıdır. Reflü ile birlikte olduğunda daha ağır ve dramatik seyreder. GÖR‘ ün erişkin yaşta ortaya çıkan astım hastalığına tek başına neden olduğu durumlar hiç de az değildir. Bu nedenle, erişkin ve ileri yaşlarda astım tanısı koyarken GÖR‘ ü de dikkatle araştırır ve sorgularız.

Geçmeyen öksürük, ses kısıklığı ve horlama. Bunlar, KBB uzmanlarını son derece meşgul eden sorunlardır. Eğer bilinen yöntemlerle yapılan tedavilerden sonuç alınamıyorsa reflü araştırılır.

Fazla kilolularda ve gebelerde reflü sık olarak görülür. Bunun nedeni karın içinde artan basıncın göğüs boşluğuna yaptığı baskıdır.

Reflü tanısı için alışılmış testler yapılır. Endoskopi, artık alışılmış testler arasında değerlendirilir. İhtiyaç halinde daha komplex tetkikler isteyebiliriz. Yemek borusunun asit içeriğini ölçmek ve yemek borusu alt ucundaki kasılma kuvvetini değerlendirmek gibi…

Reflü tedavisi mutlaka doktorunuz tarafından planlanmalıdır. Etkin olduğu söylenen ilaçları kulaktan dolma bilgiler ile kullanmayın. Hiç kimseye de ilaç önermeyin.

Mide asit salgısını nötralize eden ilaçlara anti asit ilaçlar deriz. Bunlar emme pastilleri ve solüsyonlar şeklindedir. Bu ilaçlar ile kesin tedavi olanaksızdır. Ancak, gebelik reflüsünde kullanabildiğimiz için değer taşırlar.

En sık kullandığımız ilaçlar asit bloke edicilerdir. Dikkat! Asit bloke eden ilaçlardan Omeprazol ve türevleri mutlaka aç karına alınmalıdır. Tok karına etkileri yok gibidir. Günde 2 doz verildiğinde, akşam dozu yemekten önce alınmalı geceye bırakılmamalıdır. Famotidin türevi ilaçlar için böyle bir zorunluluk yoktur.

İlaç tedavisine yanıt vermeyen durumlar ameliyat ile tedavi edilir. 5 yıldan fazla süren reflü olgularında ameliyat tedavisi düşünülür. Fıtık varsa onarılır, kas zafiyeti var ise kas güçlendirilir.

Pek çok gıda maddesinin reflüyü arttırdığı bilinen bir gerçektir. Ayrıca kişiye özel duyarlılıklar da vardır. Özellikle yenmemesi gereken gıdaları size bir liste halinde sundum.

Şimdi, “Peki, ne yiyelim?” sorusuna yanıt vermenin tam zamanı. Et olarak balık, tavuk ve yağsız kıymayı tercih edin. Bu gıdaların ızgara olarak hazırlanmasına özen gösterin.

Elma yiyin

Sebze olarak taze fasulye, lahana, brokoli ve havuç tercih edin.

“Reflüm var” diyenin seçeceği meyve, elma olacaktır. Elbette ekşisi değil. Muz da yiyebilirsiniz. “Bir tane daha” derseniz, o da çok dikkatli olmak kaydıyla üzüm. Ne yazık ki diğer meyvelere kefil değilim.

Ekmek, bisküvi ve kraker tüketebilirsiniz. Ancak soslu, salçalı fırında makarnayı aklınıza bile getirmeyin. Alkol, çay ve kahvenin zararını reflüyü yaşayan bilir. Maden suyu sodası içebilirsiniz.

Peynir alırken yağsız olmasına özen gösterin.

Değişik hastalıklar nedeniyle kullandığınız ilaçlar olabilir. Bunlar da tek başına veya birlikte reflüye neden olabilirler. Bu nedenle kullandığınız ilaçları doktorunuzla paylaşın ve gerekli düzenlemeleri yapmasını sağlayın.

Nelerden sakınmalıyız?

*Portakal suyu

*Limon

*Sirke

*Domates

*Çiğ soğan

*Kızarmış patates

*Süt, yağlı peynir

*Alkol

*Çay, kahve

*Çikolata

*Kıyma

*Kızartmalar

Ne yapmalıyız?

*Şişmansanız zayıflayın

*Spor yapın

*Tok karına yatmayın

*Sigarayı bırakın

*Alkolü azaltın

*Yatağınızın başucunu yükseltin

Reflü belirtileri

*Göğüs altında yanma ve ekşime

*Öksürük

*Ağızda acılık

*Yutma zorluğu

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp