Rahimde Şekil Bozuklukları

Rahimde şekil bozuklukları neden olur, rahim şekil bozukluklarının nedenleri, belirtileri nelerdir? Rahim şekil bozukluklarının tedavi yöntemleri hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.

Rahim ve servikse özgü gelişim bozukluklarıdır. Dişi embriyoda Müller kanal sisteminin gelişip rahimi fallop borularını ve vajinaya oluşturması rahim içi yaşamın ikinci - üçüncü ayında başlar, Koşullar normalse, her iki yandaki Müller kanallarının orta ve alt kesimleri birleşerek tek bir rahim, serviks ve vajina üst kısmını oluştururlar.

Üst kesimler kaynaşmaz ve her iki yanda ayrı ayrı fallop boruları oluşturulur. Bütün bu işlemler yaklaşık iki ay içinde tamamlanır. Bu dokuların gelişimindeki herhangi bir bozukluk ya da iyi kaynaşmamaları birçok gelişim bozukluğuna yol açabilir.

Ya ileri derecede bir şekil bozukluğu, yani her iki Müller kanalının bağımsız olarak geliştiği, hiç birleşmediği durumlar vardır. Bunun sonucu bütün yapılar çift olarak oluşur - çift rahim, çift serviks, çift vajina.Ya da, hafif derecede bir şekil bozukluğu olan üstteki bir çöküntünün rahime kalp görünümü verdiği kemerli rahim (uterus arcuatus) oluşur. En sık rastlanan rahim şekil bozukluğunun bu olduğu söylenebilir. Bu iki gelişim bozukluğu arasında yer alan çeşitli derecelerde şekil bozuklukları olabilir

Bu gelişim kusurlarına sık mı rastlanır?

Bu kusurlara yaklaşık 1500 kadında bir rastlanır. Ancak bu sayılar kesin değildir. Rahim şekil bozukluklarının çoğu hiçbir soruna yol açmadıklarından teşhis edilmezler. Bunların çoğu farklı nedenlerle uygulanan karın ve pelvis (leğen bölgesi) ameliyatları sırasında fark edilirler.

Ne gibi sorunlara yol açabilirler?

Bazı gelişim kusurlarının yol açabileceği sorunlar arasında pelvis (leğen) bölgesinde ağrı, adet kanamalarının şiddetli olması ve adet düzensizlikleri sayılabilir. Örneğin iki rahim boşluğu olan kadında adet kanamaları daha şiddetli olabilir. Bu kadın adet sırasında sancı da çekiyorsa, iki rahimle sancılarının nasıl anacağını tahmin etmek güç değil. Çok seyrek olarak vajinayla birleşmeyen bir rahim taslağına rastlanabilir. Kuşkusuz bu durumda adet kanı dışa akamayacak ve er geç bu taslağın ameliyatla alınması gerekecektir.

Rahim şekil bozukluğu kısırlığa yol açabilir mi?

Genellikle yol açmaz. Çalışan bir yumurtalık varsa ve rahim içi tabakası hormon uyarısına cevap veriyorsa, döllenme ve döllenmiş yumurtanın rahime yuvarlanması genellikle normal seyreder.

Böyle bir rahim gebelikte sorunlara neden olabilir mi?

Evet. En sık görülen sorun kendiliğinden olan düşüklerdir. Ancak düşük genellikle gebeliğin dördüncü ve altıncı ayından sonra görülür. Düşük nedeni bebeğin büyümesi için yeterli genişlikte yer olmaması veya da rahim boşluğunun biçim bozukluğu ya da normalden küçük olması nedeniyle plasentanın iyi gelişememesi olabilir. Şaşırtıcıdır, ama şekil bozukluğu nispeten az olan rahimlerde düşüğe daha sık rastlanmaktadır. Örneğin çift rahimi olan bir kadın hiçbir sorun olmadan gebeliğini sonuna kadar götürebilirken, bölmeli rahimi (rahim boşluğunu kısmen bölen bir doku bölmesi olan rahim) olan bir kadın pek çok sorunla karşılaşabilir

Gebelik doğuma kadar başarıyla sürerse, başka bazı tehlikeler de söz konusu olabilir: Bebeğin rahim içindeki duruşunun normal olması (makat gelişi, yan geliş), uzun ve güç doğum, rahim kasılmalarının zayii olması ve annede kanama. Rahimin gelişme kusurları erken doğuma, fetusun rahim içinde ölümüne yol açabileceği gibi, gebeliğin uzayıp, bebeğin geç doğmasında da rol oynayabilir.

Rahimlerdeki şekil bozukluğu olan gebe kadınların yaklaşık üçte biri şu ya da bu aşamada bebeklerini kaybederler. Müller kanallarının kısmen birletmemesi. Bu kez şekil bozukluğu Şekil 4'ten azdır. Ancak rahim boşluğu bir doku bölmesiyle kısmen ikiye bölünmüştür.

Düzeltici ameliyat yararlı olur mu?

Rahimdeki her şekil bozukluğu düzeltici ameliyat gerektirmez. Birçok kadın, rahimlerinde gelişim kusuru olduğu halde gebe kalıp, başarıyla sağlıklı bebekler doğurabilmektedir. Bu nedenle, düzeltici ameliyata yalnızca doğrudan rahim kusuruna bağlanabilecek ciddi sorunlarla karşılaşmış kadınlarda başvurulur ardı ardına düşükler, gebeliğin ileri döneminde sorunlar, ya da koruyucu tedbirlerle düzeltilemeyen şiddetli ve ağrılı kanamalar. Ameliyatla sorun çözülemezse ve yeni bir gebelik kadının yaşamını tehdit edecekse, bazen kısırlaştırma gerekli olabilir. Ancak gelecekte gebe kalmak isteyen bu gibi kadınlar için son çözüm yolu pekala rahim nakli olabilecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp