Rahimde Miyom

Rahimde Miyom

Rahimde miyom, Halk arasında ur olarak da tanımlanan myomlar kadın üreme sisteminde en sık görülebilen kitlelerdir. Rahimdeki miyomlar hakkında geniş bilgi ve değerlendirmeleri makalemizde bulabilirsiniz.

Rahim de kas ve bağ dokusundan kaynaklanan iyi huylu kitleye miyom denir..
Kadınların neredeyse % 20 sinde görülür, tek bir odak olabileceği gibi birden fazla da olabilir.
Miyom yaş ilerledikçe büyüyebilir , menopoz ile genellikle küçülme görülür.

Miyom kimlerde görülür?

Miyom sıklıkla 30-40 yaş grubu kadınlarda görülür.
Ergenlik çağından önce bir kızda miyom görülmesi enderdir.

Bir kadında miyom neden olur?


Bazı kadında miyom gelişirken bazısında olmaz, bunun sebebi henüz net değil.Anne, kız kardeş veya abla dan birinde miyom saptanması , diğerlerinde görülme ihtimalini artırır, bu yüzden hastalığın kalıtsal yönünün güçlü olduğudüşünülür.Genç yaşlarda gelişen miyom menopozdan sonra hızla geriler , bu nedenle miyom ve östrojen hormonu arasında bir ilgi olduğu düşünülür.Yine gebelik döneminde artan östrojen hormonu salgısına bağlı olarak miyom büyüme gösterir.Gebelikten sonra mİyom da hızla küçülme olması da bu görüşü doğrular niteliktedir.

Miyom oluşma nedenleri ve kimlerde daha sık görülür?


1-Kalıtımsal olarak; ailesinde miyom olan kadınlarda daha sıklıkla gözükür.(anne, abla, teyze)
2-Ergenlikte miyom gözükmez. Bunun nedeni de yumurtalıklar henüz çalışmadığı için östrojen yetersizliği vardır. Bu yaş dönemlerinde miyom gözükmez.
3-Östrojen hormonu; 35 ila 45 yaş arasında miyomların daha sıklıkla (%40) gözükmesi karşılanmamış östrojen hormonunun artmasına bağlıdır.
4-Siyah ırkta beyaz ırktan daha fazla gözükür.
5-Gebelikte %3 ile %5 arasında miyomlar daha fazla büyürler. (hormonların artmasına bağlı)
6-Yüksek doz östrojenli ilaçlar kullanmakla miyomlar artar. Bu arada düşük doz östrojen içeren doğum kontrol haplarının miyomlara bir etkisi yoktur.
7-Menopozda miyomlar azalır ve küçülürler. Bunun nedeni de östrojen hormonun azalmasıdır. Eğer menopozda miyomlar büyürse kanser (sarkom) olma ihtimali yüksektir.


Miyomların Rahim İçinde Yerleşmelerine Göre Tipleri Nelerdir?


1-İntramural miyomlar:
En sık rastlanan miyomlar bunlardır. Rahim kası içinde (miyometrium) bulunurlar. Bu miyomlar daha çok büyümeye bağlı bası bulguları (ağrı, kabızlık, idrar şikayetleri gibi) dejenere olmuşlarsa kanama da yapabiliriler.
2-Subseröz miyomlar:
Bu tip miyomlar rahmin (uterusun) dışını çeviren kılıfın (serozanın) altında yerleşmiş miyomlardır. Bazıları saplı olurlar ve bu sapların kendi etrafında dönmesi ile (torsiyone olması ile) şiddetli ağrı oluşturabilirler. Rahmin şeklini bozan ve girintili çıkıntılı yapan miyomlar bu tip miyomlardır. Kanama yapmazlar daha çok basıya bağlı ağrı yaparlar.
3-Submüköz miyomlar:
Rahim iç tabakasın (endometrium) altında yerleşen miyomlardır. Bu miyomlar en fazla kanama yapan miyomlardır.
4-Servikal miyomlar:
Daha çok submüköz miyomları rahim ağzından (serviksten) vajinaya doğru sarkması ile olur. Enfeksiyon ve kanama bu miyomlarda sıklıkla gözlenir.
5-İntraligamenter miyomlar:
Rahmin bağları içine yerleşen miyomlardır. Üretere basıya bağlı idrar şikayetleri olabilir. Cerrahi olarak çıkartılması en zor olan miyom tipleri bunlardır.


Miyom Tanısı Nasıl Konur?


1-Bimanuel jinekolojik muayene ile
2-Ultrason
3-Kitleler çok büyük ise karından da tanısı konabilir.
4-Histereskopi: Özellikle kısırlık yapan miyomların teşhis ve tedavisinde
5-CA 19,9: miyomlarda 35‘in üzerindedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp