Rahim Kist Makale 2

Rahim Kist Makale 2 :

Kadınların korkulu rüyası yumurtalık kistleri miyomlardan sonra en sık saptanan jinekolojik problemlerdir. Kist saptanması hemen akla operasyonu gerektirmekle beraber, yumurtalık kistlerinin sadece bir bölümü operasyon gerektirmektedir. Bu bölümde özellikle sık saptanan yumurtalık kistleri anlatılacaktır. Yumurtalık kistlerini fizyolojik (Operasyon gerektirmeyen) ve patolojik (operasyon gerektirenler) diye basitçe ayırabiliriz. Fizyolojik Kistler Her adet başında yumurtalıkların birinde yumurta gelişir (folikül). Bu aslında küçük bir kisttir. Cidarı ve içinde berrak bir sıvı bulunur. İçi su dolu balona benzer. Yumurtlama ile bu yumurta kisti içine kan dolar ve yumurtlama kisti (Korpus Luteum) adını alır. Gebelik oluşursa bu yumurtlama kisti gebeliği koruyan progesteron hormonunu üretir. Gebelik olmamışsa adet kanaması ile beraber bu kist de kaybolur. Adet ile kaybolmayan ve yumurta büyüklüğünden, portakal büyüklüğüne kadar olan bu tür kistlere yumurta kisti veya fizyolojik kist adı verilir. Genelde kendi halinde küçülüp kaybolabilir. Eğer kaybolmazsa ilaç tedavisiyle, büyük oranda ortadan kalkabilir. Ancak kistin patlaması ve karın içine kanama veya kistin sapı etrafında burulması ile aciliyet gerektiren durumlarda operasyon düşünülebilir. Bazen yumurtlama kisti (korpus luteum) yumurtlama sonrası kanamaya sebep olur ve kist kanaması dediğimiz bir durumdan dolayı operasyon gerektirebilir.

Rahimde olusan kitlelerin kist mi yoksa kotu huylu ur mu olduklari kadinlar icin ciddi bir sorun olusturuyor. Bazi kadinlarda, ozellikle menopoz donemine girmis kadinlarda ise ancak rahim kontrolden gecirildigi zaman kistlerin varliklari anlasiliyor. Her yil yuz binlerce kadinin rahim kistleri yuzunden bicak altina yatip rahmini aldirdigi biliniyor. Rahimdeki kistler`in sayisi ve buyuklukleri fazla olursa, rahmin ameliyatla alinmasi gerekebiliyor. Rahimde kist oldugu aciklaninca hemen olumcul bir sorunla karsi karsiya oldugunuzu dusunmemelisiniz. Jinekologlar, menopoz doneminde kistlerin kuculup kaybolabileceklerini de belirtiyorlar.

Rahim kistleri, rahim icinde, disinda ya da rahim duvarinin kenarinda dokularin birikmesiyle olusan kitlelerdir. Kistlerin buyuklukleri degiskendir. Findik buyuklugunde kistlere rastlanabilecegi gibi kadinin sekiz aylik hamile oldugu izlenimini uyandiracak kadar buyuk olanlari da vardir. Kistlerin neden olustuklari bilinmiyor. Rahimde kist teshisi konulur konulmaz kanser korkusuna kapilmak yanlistir. Rahim kistleri'nin cok azi kanserli ura donusur. Kistlerin besini ostrojen hormonudur. Bu yuzden de hamilelik doneminde kistler daha da buyur ama bu durum hamileligi etkilemez. Menopoza girildikten sonra vucut ostrojen hormonu salgilamadigi icin kistler de kuculmeye baslar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp