Rahim Kanserinin Belirtisi Nedir

Rahim Kanserinin Belirtisi Nedir

Servikal kanserin en yaygın belirtisi adet görme dönemi haricinde vajinal kanama yaşamaktır. Şu durumlarda kanamanız olabilir:
Adet periyotları arasında
Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında
Menapoz yaşıyorsanız herhangi bir zamanda

Ayrıca bazı kadınlar aşağıda belirtilmiş olan durumlara da sahip olabilir:
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ya da ağrı
Doktorlar ağrının cinsel disparoni (ağrılı cinsel ilişki) ile ilişkili olduğunu düşünebilirler. Bu belirtilere neden olan diğer bir çok durum söz konusudur. Bunların çoğu servikal kansere göre çok daha yaygındır. Ancak eğer bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız. Muhtemelen kansere sahip değilsinizdir, ancak eğer kanserseniz ne kadar çabuk tedavi edilirseniz iyileşme ihtimaliniz o kadar olasıdır ve bu durumda genellikle daha az tedaviye ihtiyaç duyarsınız. Prekanseröz hücre değişiklikleri genellikle herhangi bir belirti göstermezler. Bu nedenle düzenli olarak smear testi yaptırmak oldukça önemlidir.

Rahim kanseri riskleri ve nedenleri

Rahim kanseri ne kadar yaygındır?
Rahim kanseri Büyük Britanya’da kadınlarda görülen 4. en yaygın kanser türüdür. En yaygın olarak 60 ve 79 yaş grupları arasındaki kadınlarda izlenmektedir.

Rahim kanseri risk faktörleri


Rahim kanserine kesin olarak neyin neden olduğunu bilmemekteyiz. Ancak bu kanserin görülme riskini arttıran ya da azaltan bazı faktörler bulunmaktadır. Genellikle, aşırı kilolu ya da obez kadınların normal kilolu kadınlara kıyasla rahim kanserine yakalanmaları daha olasıdır.

Adet periyotlarının erken başlaması ve menapoza geç girilmesi gibi adet geçmişinizle ilgili faktörler de rahim kanseri riskini arttırmaktadır.

Bebek sahibi olmak rahim kanseri riskini düşürmektedir. Eğer birden fazla çocuğunuz varsa bu riski daha da düşürmüş olursunuz.

Rahim kanseri taraması

Tarama; sağlıklı bireylerin, hastalığın çok erken bir formuna sahip olup olmadıkları açısından test edilmesi anlamına gelmektedir.

Herhangi bir kanser tipi için tarama gerçekleştirilmeden önce, doktorların kesin bir teste sahip olması gerekmektedir. Test, hastalığı yakalamak açısından güvenilir olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir. Şimdilik genel popülasyondaki rahim kanserini tespit edecek, yeteri kadar güvenilir ve kesinlikte bir tarama testi yoktur.

Ailelerinde belirli bir kanser öyküsü olduğu bilinen bazı kadınların daha yüksek risk altında olduğu bilinmektedir. Bunlar HNPCC (Herediter Non-Polipozis Kolorektal Kanser) ya da Lynch sendromu görülen ailelerdir. Bu kadınlar rahim kanserinin belirtileri açısından düzenli olarak kontrol edilmekten yarar görebilirler.

Bazı doktorlar ailelerinde bu hastalıklar bulunan kadınlardan 20’li yaşlarının ortası ila 30’lu yaşlarındayken vajinal ultrason taraması ve histeroskopi istemektedir. Diğer bazı doktorlar ise yalnızca kişi belirtileri gösterdiğinde tetkiklere başlar. Bu ailelerde rahim kanseri taraması açısından kabul gören tek bir yöntem yoktur ve doktorlar bu konuda yayınlanacak olan kılavuzları beklemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp