Rahim Kalınlaşması Tedavisi

Rahim Kalınlaşması Tedavisi :

Rahim duvarı salgı yapan bezler ve duvar bütünlüğünü oluşturan bağ dokudan oluşmaktadır. Bu iki yapının birden miktar olarak artması sonucunda rahim duvar kalınlaşması meydana gelir.

Çok büyük kısmı progesteron tarafından karşılanmamış aşırı östrojen maruziyeti nedeniyle olur. Bu durumun da en sık sebebi yumurta atılımının olmadığı adet dönemleridir.

Bundan dolayı ergenlik döneminin başlangıcında henüz yeni adet görmeye başlayanlarda ve menopoza yakın dönemde adet dönemleri düzensizleşmeye başlayanlarda sık görülür. Ayrıca aşırı kilo, obezite, sadece östrojen içeren doğum kontrol hapları, östrojen salgılayan yumurtalık tümörlerinde de görülür.

Kalınlaşma kendi içinde dört türe ayrılmakta ve her türün kendine özgü kanserleşme riski bulunmaktadır. Bu risk %1-30 arası değişmektedir.

Tanı koymak için rahim duvarı örneklemesi yapılır.

Tedavi ise kişinin bulunmuş olduğu yaşa göre belirlenir. Ergenlik döneminde olanlarda 6 ay boyunca kombine östrojen ve progesteron içeren haplar kullanılır, haplar bittikten 3 ay sonra rahim duvarı örneklemesi tekrarlanır.

Eğer rahim duvarı normale dönmüş ise sadece takip edilirken problem devam ediyor ise hasta yumurta salınımının olduğu bir adet görene kadar hormon tedavisi uygulanır.

Eğer hasta doğurganlık çağında ise 3 ay süre ile kombine östrojen ve progesteron içeren haplar kullanılır, sorun devam ediyor ve hasta çocuk istiyor ise ovulasyon indüksiyonu denilen yumurtlamanın uyarılması yöntemi uygulanırken hasta çocuk istemiyorsa doğum kontrol hapı kullanılır.

Menopoza girmek üzere olan kadınlarda ise eğer ilk yapılan örnekleme riski yüksek grupta ise rahim cerrahi olarak alınır. Eğer riski daha düşük grup ise hormonal tedavi yanında 3 ayda bir rahim duvarı örneklemesi yapılır.

Menopozda ki kadınlarda ise cerrahi operasyon için bir engel yok ise rahim ve iki taraftaki yumurtalıklar alınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp