Rahim İltihabı Tedavisi Mümkünmüdür

Rahim İltihabı Tedavisi Mümkünmüdür

Genel çoğunlukta bu gibi bir virüse bağlı servisit varsa bu etkene yönelik antivirüs ilaçlar gerekebilir. Tedavi süresinde cinsel ilişkiye ara vermek gerekir. Genelde antibiyotik tedavisi yeterli olur lakin bazen bu tedavilerle geçmeyen servisitlerde, serviksteki anormal hücrelerin ortadan kaldırılması için yakma (koterizasyon), dondurma (kriyoterapi) , lazer bu gibi uygulamalar yapılabilir. Bu tür aşamalardan sonra 1 ay cinsel ilişkiye girilmemelidir, rahim ağzının iyileşmesi 2 ay sürebilir. Bu süre sonunda denetim edilecektir. Eğer enfeksiyonun sebebi cinsel ilişkiyle geçen bir hastalıksa bu durumda erkek partnerinizin de tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda partneriniz de % tedavi olana kadar ilişkide bulunmamalısınız.

Rahim Ağzı İltihabı (Servisit) Nedir?

(Servisit) yani rahimde ve rahim ağzında yara olarak tabir edilir. Son zamanlarda jinekologların danışanların da en sık karşılaştığı problemlerden biridir. Rahim ağzı yaraları genel manası ile cervicit (servisit) rahim ağzı dokusunun iltihabıdır. Servisit sık şekilde bir enfeksiyona bağlıdır, fakat kimi irritasyon yahut travma sonrası da ortaya çıkabilir. Bayanların yarısından fazlası hayatının bir döneminde cervicit sorununa yakalanır. Yaşı ne olursa olsun cinsel yönden aktif her kadın servisit için uygun bir adaydır. Kasık ağrısı ve vajinal akıntısı olan bayanların çoğunda öteki bir hastalıkla bir arada yahut tek başına servisit bulunabilir. Belirtileri ise bir çok hastalığa benzediği ve spesifik yakınmalar yaratmadığı için kişinin kendi kendine servisitten şüphelenmesi kolay değil. Ekseriyetle başka bir nedenden dolayı yapılan jinekolojik muayene ile rahatlıkla ayrım edilebilmektedir.

Rahim Ağzı İltihabı (Servisit) Belirtileri Nelerdir?

Servisitin ilk belirtisi adet kanamasının bitişini takip eden zamanlarda ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Bir başka başka belirtiler arasında anormal vajinal kanama, kaşınma, vajinada yanma, cinsel münasebet esnasında ağrı, münasebet sonrasında kanama, idrar yaparken yanma ve bel ağrısı bulunmaktadır.
Hafif vakalar da ise herhangi bir bulgu olmayabilir fakat olay ilerledikçe kötü kokulu ve iltihabi bir akıntı ortaya çıkabilmektedir.

Uzamış ve tedavi edilmemiş bir servisit mukus (serviks salgısı) yapısını kötüleştirerek spermlerin servikal kanala girişini bozabilir ve bu biçimde kısırlığa yol açabilmektedir.

Kısırlık tedavisinin ilk aşaması serviks ve vajendeki enfeksiyonların düz olarak biçimde giderilmesidir.
Servisiti olan bir hanım gebe kalırsa da düşük ve erken doğum riskleri bulunur. Bununla beraber bu tür annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası akciğer ve göz enfeksiyonları da normalden daha çok görülmektedir.

Rahim ağzı İltihabı Nasıl Bulaşır?

En sık karşılaşılan durumlardan biriside Cinsel ilişki yoluyla partnerler arasındaki bakteri geçişlerdir.
Vajinaya kullanılan diyafram, tampon, spiral, krem gibi vücut için yabancı maddeler sayesinde.
Prezervatifler de kullanılan latex maddesine karşı alerjisi olanlarda görülebilmekte.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp