Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi : Tıp dilinde endometrial hiperplazi olarak bilinen ve halk arasında rahim zarı kalınlaşması olarak adlandırılan bu hastalık, kısırlık ve hatta rahim ağzı kanseri (srviks kanseri) riskine kadar uzanabilen bir takım sağlık risklerini beraberinde getirebilmektedir. Şimdi sizlere rahim ağzı kalınlaşmasının nedenleri belirtileri tedavisi ve uygulanabilecek bitkisel çözüm yolları hakkında bilgiler verelim.

RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI NEDİR NASIL ANLAŞILIR


Rahim duvarı kalınlaşması bir kadın hastalığı çeşididir. Tıp dilinde endometrial hiperplazi denilen bir rahim hastalığıdır.Rahim duvarı kalınlaması olduğu, ilişkiden sonra beklenmedik bir şekilde kanama meydana geliyorsa rahim duvarında kalınlaşma var demektir. Rahimde bakteri nedeniyle yaralar oluşur ve sonrasında rahim duvarında kalınlaşma görülebilir. Bir jinekoloğa başvurulması gerekir.

İlişki sonrası kanama şikayeti olduğunda jinekolojik muayenede rahim ağzı temiz görülse bile pap smear olarak adlandırılan rahim ağzı kanseri tarama testi mutlaka yapılmalıdır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kimlerde Görülür:

* Ergenlik döneminin başlangıcında henüz yeni adet görmeye başlayanlarda,
* Menopoza yakın dönemde adet dönemleri düzensizleşmeye başlayanlarda sık görülür. * Ayrıca aşırı kilo, obezite olanlarda,
* Şeker hastalığı,
* Sadece östrojen içeren doğum kontrol hapları kullananlarda,
* Östrojen salgılayan yumurtalık tümörlerinde de görülür.

Rahim Duvarı kalınlaşması Tedavi Yöntemleri:


Tedavi kişinin bulunmuş olduğu yaşa göre belirlenir. Ergenlik döneminde olanlarda 6 ay boyunca kombine östrojen ve progesteron içeren haplar (doğum kontrol hapı ve benzeri ilaçlar) kullanılır, haplar bittikten 3 ay sonra rahim duvarı ultrasonografi ile değerlendirilir. Eğer rahim duvarı normale dönmüş ise sadece takip edilirken problem devam ediyor ise hasta yumurta salınımının olduğu bir adet görene kadar hormon tedavisi uygulanır.

Eğer hasta doğurganlık çağında ise 3 ay süre ile kombine östrojen ve progesteron içeren haplar kullanılır, sorun devam ediyor ve hasta çocuk istiyor ise ovulasyon indüksiyonu denilen yumurtlamanın uyarılması yöntemi uygulanırken hasta çocuk istemiyorsa doğum kontrol hapı kullanılır.

Menopoza girmek üzere olan kadınlarda ise eğer ilk yapılan örnekleme yani kürtaj sonucu riskli ise (kompleks hiperplazi, adenomatöz hiperplazi) rahim cerrahi olarak alınır. Eğer riski daha düşük grup ise (basit hiperplazi) hormonal tedavi yanında 3 ayda bir rahim duvarı örneklemesi ve ultrason ile değerlendirilmesi yapılır. Menopozda ki kadınlarda ise cerrahi operasyon için bir engel yok ise rahim ve iki taraftaki yumurtalıklar alınmalıdır.

Rahim duvarı kalınlaşması bitkisel tedavi

Rahim duvarının kalınlaşmasını nasıl anlayabiliriz derseniz ilişkiden sonraki gün eğer beklenmedik bir şekilde kanama meydana geliyorsa bu rahim duvarı kalınlaşamasının göstergesidir bayanlar. Rahimdeki bakteriler nedeniyle tahimde yaralar meydana gelebilir ve bu sorun jinekolojik destek ile giderilmek durumundadır.

İlişkiden sonra kanamaların takip edilmesi gerektir.Eğer adet dönemi öncesi ilişkiye girmişseniz ve ardından kanama gelmişse bu adet öncesi bir akıntı da olabilir veya aynı durum adetten hemen sonra da görülebilir ama bunun dışında normal bir günde kanamalar meydana geliyorsa mutlaka dikkate alınmalıdır.

Rahim ağzında kanser öncüsü lezyonlar veya rahim ağzı kanseri ilişki sonrası kanama şeklinde belirti verebilirler. Bu nedenle ilişki sonrası kanama da ciddiye alınması gereken bir belirtidir.Bu şikayet ile başvuran hastalarda göz ile yapılan jinekolojik muayenede rahim ağzı temiz görülse bile pap smear olarak adlandırılan rahim ağzı kanseri tarama testi mutlaka yapılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp