Rahim Ağzı Kistleri

Rahim ağzı kistleri neden oluşur, rahim ağzında oluşan kistlerin belirtileri sonuçları ve tedavi yöntemleri nelerdir konu hakkında tüm merak edilenler ve bitkisel rahim kisti tedavisiyle ilgili detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.

Rahim ağzı kistleri genelde hiç bir belirti vermezler. Çünkü kist dışarıya kapalı bir şeydir. Genelde rahim ağzı kisti olanlarda kiste bağlı olmayan kisti oluşturan mekanizmaya bağlı şikayetler vardır. Örneğin; kötü kokulu akıntı, enfeksiyon belirtisi, bol miktarda akıntı, kasık ağrısı gibi genel genital enfeksiyon belirtileri rahim ağzı kisti olanlarda mevcuttur. Elle dokunarak kadınlar bunu hissedemezler. En çok jinekolojik muayene esnasında dışarıdan bakıldığı zaman bu kistlerin tipik görünümü ile tanı konabilir. Veya bazen ultrasonografi de dış bölgede tam olarak görüntü vermeyen ama rahim kanallarının biraz daha içinde yer alan kistler ultrasonografi de görülebilir. Bazen kadın doğumcu bazen radyolog tanısını koyabilir.

Rahim ağzı kisti teşhis yöntemi

Naboth kisti denilen bu oluşumlar genelde rahim ağzında çok fazla sayıda olur ve de spekulum muayenesi denilen inceleme esnasında kistler görüntülenir.

Kist denildiği zaman kadınların aklına büyük kistler gelmemelidir, bu naboth kisti denilen oluşumlar bir ile beş milimetre arasında oluşan ve de dışarıdan bakıldığı zaman dudak uçuğuna benzer rahim ağzı kisti bulgulanır. Ayırıcı tanıda naboth kisti olduğu zaman mutlaka bir sinir testi yapılmalıdır. Eğer kolposkopi gerekiyor ise, kolposkopi rahim ağzının büyüteçle incelenmesidir, naboth kisti olan alanlarda şüpheli bir lezyon görülürse o bölgeden biyopsi almak gerekebilir. Biyopsi de kolposkopi esnasında çok basit bir şekilde hastaya hiç bir ağrı vermeden yapılan ve sonucu patalog tarafından incelendikten sonra beş ile yedi günü arasında alınan bir incelemedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp