Püerperal Psikozlar

Püerperal Psikozlar : Bu isim altında gebelikte, doğum veya düşükten sonra ve lak- tasyon devrelerinde ortaya çıkan psikozlar anlaşılır. Regis’ye göre, doğum vakalarında 1/200 oranında psikoz gözlemlenir. Gebelikte bazı besinlere aşırı bir istek, diğer bazılarını red şeklinde instink- tif değişiklikler olmaktadır, üç aya kadar olan bulantı ve kusmalar fizyolojik, daha sonra devamı patolojik sayılır (hiperemezis).

Çeşitli belirtileri ile histeri ortaya çıkabilir, anksiyete, doğum korkusu, yalnızlık ve sokağa çıkma fobileri olabilir. Korsakov’un po- linevritli psikozu görülebilir. Albuminüri, ödem, hipertansif nefrit belirtileri ile brlkte eklampsi krizleri ve konfüzyon mental tabloları görülebilir. Gebelik esnasında mani-melankoli tarzında endojen psikozların meydana çıktıkları vakidir. Epilepsi krizleri olabilir. Eskiden Sydenham koresi geçirenlerin gebelik esnasında bu hastalığı nüksedebilir.Post-partum psikoz doğumu izleyen günlerde, ilk yirmi gün içinde ortaya çıkar. Birden konfüzyon mental tablosu yerleşir.

Yüksek ateşli tablolar görülebilir. Bu devrede ortaya çıkan melenkoli halleri atipiktir. ilgisizlik ile birliktedir.Laktasyon boyunca, psikozlar ve nevrozlar ortaya çıkabilir. Bunlar daha çok nevrasteni ve depresyon şeklindedir. Bu hallerin oluşunda zayıflama, iştahsızlık, uykusuzluk ve yorgunluk rol oynayabilir. Ortak tedavi istirahat, tecrid, bazen konvülsif terapidir; psikolojik şartlar araştırılarak, uygun bir psikoterapi tatbik edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp