Psikotik Bozukluk Nedir

Psikotik Bozukluk Nedir :

Psikotik Bozukluklar
Psikotik Hastalıklar, kişinin gerçeği değerlendirmesini bozduğu için daha ciddi ruh hastalıklarını kapsar. Hemen herkesin bildiği "şizofreni", bu grubun en önemli hastalığıdır. Şizofreni en sık rastlanan psikotik bozukluktur. Cinsler arasında görülme sıklığı açısından bir fark bulunmayan şizofrenide, sosyo-ekonomik düzeyi düşük kesimlerde yığılma olmaktadır. Aile incelemeleri, eğer ailede bu hastalık varsa, normal topluma göre o aile bireylerinin şizofrenik olma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Tek yumurta ikizlerinde, bu hastalığa yakalanma riski çift yumurta ikizlerine göre daha yüksek bulunmuştur. Bütün bunlar genetik ve sosyal faktörlerin birlikte etkileşerek şizofreni oluşumunda rol oynadıklarını düşündürmektedir. Şizofreninin temel belirtisi düşünce bozukluğudur. Düşüncenin akışı ve içeriğindeki genel bozukluk, çağrışımların çözülmesi, dağılması ve sanrılarla karakterizedir.


Bir diğer psikotik bozukluk ise, “kısa reaktif psikoz”dur. Belirgin psiko-sosyal stresleri takiben ortaya çıkan psikotik belirtiler birkaç saatten iki haftaya kadar uzayabilen bir süreyi geçmiyorsa, bu akut psikotik tabloya "kısa reaktif psikoz" tanısı konabilir. Başlangıç akuttur ama daha önceden ciddi kişilik ve uyum sorunları bulunan kişilerde ortaya çıktığı için kronik bir yapısal bozukluk demek daha doğru olacaktır. Psikotik nöbet sırasındaki davranışlar çoğunlukla garip, anlaşılmaz niteliktedir.
“Paranoid Bozukluk” ise psikotik bozukluklardan olup, belirgin duygulanım ve düşünce bozukluğu olmadan, daha ziyade sanrı düzeyinde şüphelerle karakterize, ciddi bir ruhsal bozukluktur. Başkalarını sürekli tehdit olarak algılayan, öfkeli ve gergin kişilerdir. Psikiyatrik ihtiyacı olan ama bunu fark etmeyen bu tür hastalar, yardım almak istemezler. Kabul etse bile sorunun kaynağının kesinlikle başkaları olduğunu savunurlar. Zaten kendilerine yardım etmek isteyenlere de güvenmezler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp