Prostatın Bölümleri Nelerdir

Prostatın Bölümleri Nelerdir :

Protatın dairesel bir kesitinde ortada üretra görülür, yukarıya doğru gidillir.birçok küçük kanal görülür. Bunlar ağaç danarına benzemektedir.

Aslında bizler hala onun gizemli sırlarını anlamak için mücadele ediyoruz. Ürolojik hastalıklar hakkındaki ilk bulgular-çoğunlukla mesane böbrek taşlarıyla ilgiliydi- MÖ 1550'de yazılan eski bir Mısır papirüsüne dayanıyor.

Prostat ilk kez İtalyan hekim Niccolo Massa tarafından bulunmuştur. Beze prostat isminin verilmesi "önceden hazırlama" anlamına gelen Yunanca bir terime dayanıyor. "Hayat kadını", "önceden yerleştirme" ya da "sunma" anlamına gelen kelimeler de aynı terim köküne dayanıyor. 16.yy Avrupa'sında Ambroise Pare isimli askeri cerrah mumyalanmış kadavraları eve götürüp, üzerinde yeni tıbbi teknikler denedi. Ailesi bu ortodoks olmayan misafirlerden hoşlanmasalar da, tıp bilimi özellikle de üroloji Pare'ye çok şey borçludur.

Prostat bezini mesaneden ayrı bir organ olaraık tanımlayan ilk o olmuştur. Meni organları ve ejakülasyon kananarıyla posta bezinin arasındaki bağlantıyı detaylandırriıış, ejakülasyon esnasında nasıl alıştıklarını açıklamıştır. Onun çalışmaları prostat fonksiyonlarını anlamamızdabüyük katkılar sağlamıştır.

Geçiş bölgesi ve periferal bölge anatomik olarak ayn olmalarına rağmen birçok erkekte iki bölgede de prostat kanseri görülür.

Bu bölgesel ayrımlara ek olarak prestat aşağıdan ortaya doğru, sol ve sağ loblara da ayrılabilir. Ortadaki oluk bir şerit gibi bezin arka yüzüne doğru gider. Bu elle yapılan rektal muayene (DRE) sırasında hissedilir. Bu anatomik yapılar prostat hastalıklarının yerini belirlemede ve tedavide önemli roloynarlar.

Prostatın yan kesiti onun önemli parçalarını ve yakınında bulunan nörovasküler bağ gereksiyo sinirler) ve rektumu göstermektedir. Solda büyütülmüş kesitte mikroskobik kanalllar ve bezler görülüyor.

Yaşlanmayla prostattaki genişleme. 40 yaşını geçen birçok erkekte BPH ile birlikte prostat genişlemeye başlar. Fakat bazı erkeklerde bezin büyüklüğü aynı kalır ya da, küçülme gözlenir(atrofi).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp