Prostat Enfeksiyonları Akut Bakteriyel Prostatit

Prostat Enfeksiyonları Akut Bakteriyel Prostatit : Bakterilerle olan prostat enfeksiyonudur. Genellikle akut sistit tablosuyla birliktedir.Etioloji. Üriner enfeksiyonun eşlik ettiği akut prostatit nedenlerinin arasında aerobik çomakçıklar başı çeker. Bu koliform bakterilerin özellikle E.coli suşları (%80) ve Pseudomonas aeriginosa etkili olanlarıdır. Entero- koklardan Streptococus faeca//s'in akut prostatite neden olduğu yönündegörüş birliği vardır. Diğer gram-pozitif aerobik bakterilerin, bu organda enfeksiyon oluşturduğu kesinlik kazanmamıştır.

Zorunlu anaerobik bakterilerin prostat enfeksiyonu oluşturma olasılığı çok azdır.Patogenez ve Patoloji. Enfeksiyon etkeni bakteriler, uretradan assendan yolla enfekte idrarın prostat kanallarına ters yönde girmesiyle veya rektumdan direkt olarak ya da lenfatik yolla prostata ulaşır. Prostatta başlayan enfeksiyon, uygun antibakteriyel tedaviye yanıt verir ve iz bırakmadan iyileşir veya abseleşir Akut prostatitte organ ödemli ve şiştir. Kesitte küçük veya büyük abse odakları gözlenir. Mikroskopik incelemede stromada yaygın ödem ve hiperemi vardır. Parankimde lenfositler, plazma hücreleri ve makrofajlarla oluşan değişik derecede' doku tutulumuyla birlikte asinilerin içinde ve çevresinde polimorf nükleer lökositler, duktus içi deskuamasyon görülür. Erken evrede mikroabseler, geç komplikasyon olarak da büyük abse gözlenir.

Semptomlar ve Bulgular. Titremeyle yükselen ateş, belden aşağıda ve perinede ağrı, sık sık ve zorla idrar yapmak ve gece idrara kalkmaktan yakınırlar. Bunlara ek olarak idrarın son bölümünde zorlandıklarını da söylerler. Defekasyon özellikle ağrılıdır. Akut prostatite sıklıkla akut sistit eşlik ettiğinden, bulanık ve kötü kokan idrar da yakınma nedeni olabilir. Ara sıra inisiyal, terminal veya total hematüri tanımlayanlar da vardır. Kas ve kemik ağrısı da tanımlarlar.Genelde orta veya yüksek ateş bulunur. Rektal tuşede prostat çok duyarlı, şiş, sert veya yer yer yumuşak ama her zaman sıcaktır. Akut dönemde bezin tümü veya bir bölümü etkilenmiştir. Prostat masaj sıvısı gözle görülecek kadar pürülandır. Ancak akut enfekte prostatın masajı, çok ağrılı olduğundan ve bakteriemiye neden olabileceğinden kontrendikedir.

Hemogramda lökositoz ve sola kayma belirgindir. İdrarda mikroskopik pyüri, hematüri ve bakteriüri bulunur, idrar kültüründe veya prostat sekret kültüründe enfeksiyon etkeni bakteri üretilir.Transrektal ultrasonografi tümüyle şiş ve ödemli prostatı veya abseleşmiş bölgesini görüntüler. Transrektal ultrasonografi ve pelvik bilgisayarlı tomografi absenin yerleşimini tanımlamada yardımcı olur.
,
Ayırıcı Tanı. Akut bakteriyel prostatit; akut pyelonefrit, rektosigmoid bölgeyi tutan divertikülit, akut nonspesifik granülomatöz prostatit ve prostat kanseri ile karıştırılabilir. Akut pyelonefritte yan ağrısı ve mesane duyarlık semptomları birliktedir. Ancak akut prostat enfeksiyonundaki ağrı, sakral bölgede ve sırtta lokalizedir. Rektal tuşede elde edilen bulgular, akut üriner enfeksiyondan uzaklaşmayı sağlar.Sigmoid kolonda yerleşik divertikülit, enflamatuar şişlik veya abse oluşturmasıyla, çok seyrek akut prostatit ile karıştığı olur. Özenli gözlem, fizik bulgular ve transrektal ultrasonografi görüntü yardımıyla tanı kolay konur.Granülomatöz prostatitin akut eozinofilik formuna, alierji veya bronşial astım öyküsü olan erkekte rastlanır.

Hemogramda eozinofili karakteristik bulgudur. Eozinofilik olmayan nonspesifik granülomatöz prostatite, koliform enfeksiyonun eşlik ettiği olur. Biopsi, genellikle kesin tanı koydurucudur.Akut bakteriyel prostatitte bez içinde oluşan yoğun doku reaksiyonu, prostat kanseriyle karışabilir. Antibakteriyel tedaviden sonra yapılan rektal tuşede bu sertliğin kaybolması prostatit açısından anlamlıdır.

Prostat karsinomunda değişiklik olmadığı gibi, prostat-spesifik antijeni de yüksekliğini korur. Komplikasyonlar. Aşırı ödemli prostat bezi, idrar retansiyonuna neden olabilir. Tedaviye olumlu yanıt veren akut bakteriyel prostatitte idrar retansiyonu düzelir. Abselerinin çok seyrek rektuma veya perineye açıldığı olur. Akut bakteriyel prostatite eşlik eden sisitit, pyelonefrite de yol açabilir. Tek veya iki taraflı epididimit oluşabilir. Akut bakteriyel prostatitin en önemli komplikasyonu bakteriemiye sekonder septik şoktur.

Koruyucu Önlemler. Akut bakteriyel prostatitin erken evresinde, uretraya aletli girişimden kaçınmalıdır. Akut idrar retansiyonu oluştuğunda kateterizasyon yerine, suprapubik sistostomi yolu seçilmelidir. Transuretral rezeksiyon kesinlikle kontrendikedir.

Tedavi. Akut bakteriyel prostatit tedavisi genel önlemler, antibakteriyel tedavi ve abse drenajından oluşur. Akut idrar retansiyonu geliştiğinde suprapubik sistostomi yardımıyla idrar boşaltılır. Bu dönemde hastane gözetiminde yatak istirahati gerekebilir. Bol sıvı alımı, ateş düşürücü ve ağrı giderici analjezik antienflmatuar ilaçlarla da devreye girilir. Laksatifler de yardımcı olur.Başlangıç tedavisi olarak kültür sonuçları gelene değin 3-5 mg/Kg. hesabıyla gentamisin 8 saat aralıkla intavenöz ya da intamüsküler olarak veya tobramisin ile kombine edilen 6 saatte bir, 2 gr. ampisilin uygulamasıdır.

Duyarlık testiyle uygun antibiotik seçilir ve kanda bakterisial düzey oluşturacak dozda bir ay kesintisiz verilmelidir. Koliform bakterilerin neden olduğu bakteriyel prostatit tedavisinde florokinolon türevi ajandan günde iki kez 300-400 mg.joral ofloksasin veya günde iki kez 500 mg. oral siprofloksasin yeterlidir. Ağız yoluyla alınan bir başka değişik seçenek, trimetoprim sulfa meoksazol kombinasyonudur ( 160 mg. TMP ve 800 mg. SMX günde iki kez).Prostat absesi geliştiğinde perineal yolla veya transuretral drenajı gerekebilir. Bu yaklaşıma antbakteriyel tedavinin eklenmesi, enfeksiyonunun rezolusyonuna katkıda bulunur.Prognoz. Etkin antibiotik tedavisiyle, bakteriemiye sekonder septisemi ve septik şok gelişmemiş hastada prognoz iyidir. Bu hastaların çoğunda olay kronik bakteriyel prostatite dönüşmeden iyileşir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp