Prostat Bezi Nedir

PROSTAT BEZİ NEDİR

Erkekte, idrar torbası boy- nuyle üretra başlangıcını çevreleyen bezdir. Yaklaşık olarak, 3x2,5x4 cm. boyutlarında olup, ikisi yanda, biri ortada olmak üzere üç parçalıdır. En sık görülen hastalığı, bezin selim olarak büyümesidir. Diğer prostat hastalıkları, kanser, iltihap, verem ve taşlardır. Selim büyüme:Nedeni: Bilinmemektedir.
 
Belirtileri: İdrar yapma başlangıcında zorluk, ince bir idrar akımı, idrarın damla damla gelmesi ve sık işemektir. Sonunda, üretra tamamen tıkanabilir ve hiç idrar gelmez. 
 
Tedavi: Büyümüş bezin, alt karın duvarından yapılan açık ameliyatla ya da ameliyat sistoskopu yardımıyle, bir bölümünün diya- termik kesilmesiyle yapılan kapalı girişimleçıkartılmasıdır. Açık ameliyat tercih edilir, fakat bu, her zaman mümkün olmayabilir. Prostatın çıkarılmasından sonra, erkekler genellikle kısırlaşır, fakat iktidarsızlık görülmez. Akut idrar tutulması halinde, idrar torbası, mümkünse bir sondayla boşaltılır, fakat bu mümkün değilse, lokal anestezi altında, idrar, karın duvarından akıtılır.
 
Prostat kanseri: Belirtileri, selim prostat büyümesinin belirtileridir. Ancak, kanser metastaz yaptığı zaman, bunlara ek olarak, vücudun diğer bölgelerinde de belirtiler ortaya çıkar. Prostat kanseri sıklıkla kemiklerde ikincil büyümelere yol açtığından, anormal bir kemik kırığı ya da doğru dürüst iyileşemeyen bir kırık, bazen hastalığın ilk belirtisi olur.
 
Tedavi: Mümkünse, —hastalık çok yayılmamış ve hastanın genel durumu elverişliyse— prostat bezi çıkarılır. Bu olamadığı takdirde, stilboestrol hormonuyle yapılan tedavi, bezdeki kanseri ve metastazları ufaltıp ağrısız kılar. Bu etki devamlı olmamakla beraber, uzun sürelidir.
 
Prostatit: Akut: Prostat bezi, bir üretra iltihabı (örneğin, gonore) sırasında ya da id^- rar torbasına alet sokulmasından sonra enfekte olabilir. Bazen de, belirli bir neden bulunmaksızın bu iltihap görülür. Prostatı en sık enfekte eden mikro-organizmalar, Neisseria gonorrhoeae, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’tur.
 
Belirtileri: Dışkılama sırasında ve perine- de ağrı, sık işeme ve bazen idrar tutukluğudur.Tedavi: Antibiyotiklerle ve oluşabilecek olan apsenin cerrahî yoldan boşaltılmasıdır. Kronik: Üretrit sonrası belirir, sancı, sık işeme görülür, antibiyotik ve prostat masajıyle tedavi edilir.Tüberküloz: Hemen her zaman, genito-üri- ner sistemdeki diğer tüberküloz odaklarıyle birlikte görülür. Cerrahî yoldan çok, ilâçla tedavi edilir.
 
Taşlar: Bunlar, kronik iltihap sonucu oluşur ve zararsızdırlar. Taşların tedirginlik yarattığı hallerde, prostatın tümü ya da bir parçası,açık ameliyat ya da ameliyat sistosko- puyle çıkartılır.

Prostat Bezi Büyümesi

Prostat, erkeklerde spermi taşıyan sıvıyı üreten üreme bezidir. Bu bez, idrarın vücuttan atılması sırasında kullanılan idrar yolunun mesaneye bağlandığı bölümü çevreler.

Prostat büyümesi, üreme bezinin hacminin genişlemesi anlamına gelir ve hemen hemen belirli yaşa gelmiş her erkekte görülen bir sorundur.
Bez büyüdükçe, idrar kanalına baskı yaparak idrar ve mesane problemlerine yol açabilir.

Prostat büyümesi çoğunlukla “iyi huylu prostat hiperplazisi (hücrelerin normalden fazla çoğalması)” olarak adlandırılır.
Prostat büyümesi, prostat kanseri demek değildir ve prostat büyümesinin prostat kanserine yakalanma riskini arttırdığı yönünde kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Prostat Bezi İltihabı

Prostat bezinde sperm kanalları bulunur. Bunlar çok uzun kanallardır. Başta E. coli adını verdiğimiz bakteri türü ve diğer bakteriler bu kanallara yerleşerek burada enfeksiyona neden olurlar. Vücut da bu duruma iltihap oluşturarak yanıt verir. Bir de idrar yolunda oluşan iltihap prostat bezine bulaşırsa prostat iltihabı oluşur. Bu hastalığın oluşması için mutlaka bakteri olması gerekmez. Bazı prostat türlerinde bakteri olmadan da prostat iltihabı oluşmaktadır. Prostat iltihabı cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri değildir. Çünkü prostatit bulaşıcı değildir. Ergenlik çağından sonra her yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Sinir hastalıklarına yol açabilir.

Prostat Volümü Nedir

Prostat Volümü Nedir: Prostat Kanseri tedavisinde, Brakiterapi yöntemi, sertleşme sorunu ve idrar kaçırma gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen komplikasyonlara yol açmadığı için gelişmiş ülkelerde yoğun olarak tercih edilmektedir.

Brakiterapi yöntemi, yaklaşık bir yıl boyunca prostat dokusunun ortasına yerleştirilen ve düşük dozda ışın veren iyot 125 radyoaktif kaynakları ile kanserli dokunun yavaş ve sürekli ışınlanması esasına dayanır. Prostat kanserinin organa sınırlı evrelerinde, impotans ve idrar kaçırma gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen komplikasyonların hiç birine yol açmayan ve cerrahi tedaviye eş anlamda yüksek başarı yüzdesi uzun takiplerle tespit edilmiş olan bir tedavidir. Tedavi, kanser hücrelerinin radyasyona karşı normal hücrelerden daha fazla hassasiyet göstermesi esasına dayanır.

Her biri 4,5 cm. uzunluğunda seedler çevrelerindeki dokuya belirli bir dozda radyasyon yayar. Bu seedleri belirli mesafelerde prostatın her tarafına yayarak, kanserli hücreleri yok etmek üzere tam gereken ölçülerde radyasyon ulaştırılmış olunur.

Bu işlem doğrudan prostatın içerisinde gerçekleştirildiğinden çevredeki organ ve dokulara hiçbir zarar verilmemektedir. Bu işlem için bilgisayar bağlantılı 3 boyutlu özel bir ultrason kullanılır.

Üroloji uzmanı ile radyasyon fizikçisi bir ekip olarak, bilgisayar tarafından işaretlenen tümörlü hücrelerin bulunduğu bölgelere seedleri yerleştirir. Tüm bu işlem yaklaşık 1 saat sürer. Hasta hemen akabinde normal hayatına devam eder.

Bu yöntem için uygun hasta seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu işlem:

-Erken safhada tespit edilmiş

-Tümörün kapsül dışına yayılmadığı

-Gleason skor < 7

-PSA < 10

-Prostat volümü < 50ccm

-İdrar Akım Hızı > 15ml/s olan hastalarda rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Brakiterapinin Avantajları:

Bu tedavi hastalara son derece önemli avantajlar sağlar:

-Tedavi sonucu sertleşme sorunu görülme oranı son derece düşüktür.

-Tedavi sonucu inkontinans (idrar kaçırma) görülme oranı son derece düşüktür.

-Tedavide Radikal prostatektomi ile eş değerde başarı oranları sağlamaktadır.

-Cerrahi risk son derece düşüktür.

-1 günlük bir prosedürdür. Erken iyileşme ve normal aktiviteye hemen dönüş sağlar.

-Genel sağlık durumu problemli olan daha yaşlı hastalar için de son derece uygun bir yöntemdir.

Prostat çevresindeki sağlam dokulara(barsak, mesane ve üretra) zararı yoktur.

Prostat Büyümesi Nedenleri
Prostat büyümesinin nedeni tam olarak bilinmiyor ancak, yaşlanmanın ve testislerin prostat bezinde görülen büyümeden sorumlu olduğu yönünde bazı araştırmalar bulunuyor.

Örneğin, testis kanseri nedeniyle testisleri alınan hastalarda prostat büyümesi görülmemesi, prostat büyümesine testislerin neden olduğu yönündeki görüşü destekler nitelikte.

Uzmanlar, “her erkek yeterli süre yaşarsa mutlaka prostat büyümesi yaşar” diyor ve bu bize prostat büyümesinin ne kadar yaygın bir sorun olduğu konusunda bir fikir veriyor.

Prostat bezinin büyümesi büyük oranda (%90 kadar) 75-80 yaşından büyük erkeklerde görülmekle birlikte %10’luk bir kısmı 40 yaş ve üzerindeki erkeklerde görülüyor.

Prostat büyümesinin nedenleri arasında gösterilen bir diğer unsur ise erkeklik hormonları (androjenler) ve özellikle testosteron.
Her erkeğin hayatı boyunca ürettiği bir erkeklik hormonu olan testosteron, prostat tarafından daha güçlü bir androjen olan “dihydrotestosteron”a (DHT) dönüştürülüyor. Bu güçlü erkeklik hormonu, prostat bezini sarmalayan dokuda hücre büyümesini tetikliyor ve buna bağlı olarak prostat büyüyebiliyor.
Aynı şekilde her erkekte bir miktar bulunan kadınlık hormonu (östrojen), ilerleyen yaşlarda testosteron seviyesinin düşmesiyle birlikte prostat bezinde büyümeye neden olabiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp