Prolaktın Hormonu

Prolaktın Hormonu : Prolaktin (prolactin) insanlarda beyinin arka kısmında hipofiz adı verilen bir bölgeden salgılanan bir hormondur. Başlıca fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir. Kandaki normal değer aralığı 10-25 ng/ml‘dir. Normal olarak kan dolaşımında küçük miktarlarda bulunmaktadır. (erkeklerin kan dolaşımında da bulunur) Prolaktin inhibe edici faktör (dopamin) adındaki bir diğer hormon tarafından kontrol altında tutulmaktadır

Prolaktin hormonu salgısı arttığı zaman gereksiz süt salınımına (buna galaktore denmektedir) ve adet düzensizliğine sebep olur. Bazen klinik olarak şikayetler olsa bile kan testlerinde hormon düzeyleri normal çıkmaktadır, bunun nedeni laboratuvar yöntemleri ile ölçülemeyen prolaktin alt türlerinin olmasıdır ve bunların da laboratuvarda tespit edilememesidir. Prolaktin fazlalığı kadınların önemli bir kısmında adet gecikmeleri , adet düzensizliği ve memelerden süt gelmesi durumu görülür.Süt Hormonu Yükselmesi (Hiperprolaktinemi) Prolaktin vücutta süt üretimini sağlayan hormondur. Kadın gebe kaldığında yükselen hormonlar prolaktini uyararak memelerden süt üretimini gerçekleştirirler. Bazı kadınlarda kolostrum adı verilen erken süt memelerden henüz gebelik döneminde doğum olmadan da salgılanabilir ve bunun normal olduğu düşünülmektedir.

Prolaktin hormonu, gebelik olmadan da belirli düzeylerde kadın üreme organlarının gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir. Bu hormon beynimizin alt kısmındaki hipofiz denilen organdaki bazı hücrelerce üretilir ve kana salınır. Yine beynimizin hipotalamus denilen kısmından salgılanan Dopamin adı verilen bir başka maddenin salınımıyla kontrol altında tutulur.Hiperprolaktinemi, hamile olmayan kadınların ve erkeklerin kanında çok fazla prolaktin bulunması durumudur. Bu, kadınlarda yumurtlama sonrası vücuttaki progesteron üretiminde düşüşle sonuçlanır. Bu da düzensiz yumurtlamayla ve seyrek adet periyotlarıyla sonuçlanabilmektedir.
Adetlerin tamamen kesilmesine ve galaktore adı verilen memede süt üretimine neden olabilmektedir.Erkeklerde de galaktore olabilmektedir. Erkekte yüksek prolaktin seviyesi iktidarsızlıkla, cinsel istekte azalmayla ve kısırlıkla sonuçlanabilmektedir.Hiperprolaktinemi oldukça yaygındır. Adet periyotları durmuş ve düşük FSH seviyesine sahip üreme çağındaki kadınların üçte birinde hiperprolaktinemi görülmektedir. Kadınların % 90‘ ında galaktore ve hiperprolaktinemi görülmektedir.

Hiperprolaktinemiye (Süt hormonu) yüksekliğine yol açan durumlar nelerdir?


.Adet düzensizlikleri (az adet olma, seyrek adet olma, adet olamama)
.Meme ucu akıntısı (gebelik dışında süt gelmesi = galaktore)
.Yumurtlamanın bozulmasına bağlı olarak gebe kalamama (kısırlık) görülebilir
.Belli ilaçlar (yaygın olarak reçete edilen antidepresanlar, anti-psikotik ve hipertansiyon ilaçları gibi)
.Şifalı bitkiler (çemen, rezene tohumları ve kırmızı yonca)
.Hipofizer tümörler. Bunlar genellikle çok küçüktürler fakat hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık % 30‘ unun sebebi olarak gösterilmektedir.
.Tüm hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık üçte birinde sebep bulunamamaktadır.
.Uyku (prolaktin geceleri en yüksek seviyededir)
.Hipotiroidizm veya düşük aktiviteli tiroit
.Belli gıdalar
.Egzersiz
.Stres

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp