Polipler Kanser Midir

Polipler Kanser Midir :

Küçük yaşlarda ve menopoz sonrası yaşlarda da nadir olarak görülebilir. Belirti vermeyenler tesadüfen muayeneler esnasında görülürler. Birçoğu iyi huylu olmasına rağmen kötü değişim gösterebildiklerinden her teşhis konan polip alınıp patalojik incelemeye gönderilmelidir. Bazı kanser türlerinin polip görüntüsünde olduğu unutulmamalıdır. Nedeni tam bilinememekle birlikte kronik iltihaplar, hormonal uyarılar, kan damarlarının problemi sonucu oldukları düşünülmektedir. Genellikleservikal polipler rahim içi dokusunun kalınlaşması ile birlikte olabildiğinden polip görüldüğünde sadece polip alınmakla kalınmaz, rahim içinden de parça alınır. Rahim ağzında olan poliplerin kansere dönüşme oranları % 1‘den azdır.
Polipler kanser açısından potansiyel risk teşkil ettiklerinden dolayı cerrahi olarak çıkarılan her polipin mikroskopik incelemesinin yapılması için patalojiye gönderilmesi gerekir. En sık görülen klinik bulguları adet kanamalarının fazla olması, ilişki sonrası kanamadır. Akıntı da görülebilen diğer bir belirtidir. Anormal kanama en sık görülen bulgulardandır. Daha yaşlı kadınlarda menopozda kanama görülebilir. Ayrıca servikal polip infertilite yani nedeni olarak da karşımıza çıkabilir. Servikal polipler düzgün yüzeyli, kırmızı, parmak şeklinde çıkıntılardır ve yaklaşık 1-2 cm. boyunda 0,5-1 cm. çapında oluşumlardır. Genelde muayenede görülebilir ve parmakla hisedilemeyecek kadar yumuşaktırlar. Gözle görülünce teşhis konur. Ancak her zaman görülemeyebilirler.
Bazı polipler ancak anormal kanaması olan hastalarda teşhis amacı ile yapılan kürtajlarda alınan parçanın incelenmesinden sonra tesadüfen tesbit edilirler. Tüm polipler enfektedir, bu nedenle poliplerin alınması işleminde tedbiren uygun antibiyotik tedavisine de başlanır.
Saplı uygun boyda olan poliplerin cerrahi olarak çıkarılması basit bir işlemdir. Ancak büyük boyutlu, geniş tabanlı poliplerin çıkartılması işlemi daha detaylı olduğundan bu işlemlerin mutlaka hastahane şartlarında olması gerekmektedir. Sadece poliplerin çıkartılması yeterli değildir, rahim içinden de parça almak şarttır. Tüm materyaller patalojiye gönderilir ve incelenir. Parçalar iyi karakterde ise hasta belirli aralıklarla kontrollere çağrılır. Polipler tekrarlayabilirler ve takibi şarttır. Şayet kötü huylu yani kanser riski söz konusu ise gerekli radikal cerrahi işlemler uygulanır. Kadınların belirli aralıklarla doktor kontrolünde olmalarının yararlarından biri de belirti vermeyen bu ve benzeri hastalıkların sadece muayene esnasında görülmeleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp