Polikistik Over Ve Hamilelik

Polikistik Over Ve Hamilelik

polikistik over ve hamilelik, Günümüzde evlenme yaşı ilerlediği ve evlenen çiftler çocuk sahibi olmayı erteledikleri için kısırlık daha sık görülüyor. Bu rahatsızlık hakkında geniş bilgi için makalemizi okuyabilirsiniz.

Gebelik üzerine polikisitik over sendromunun riskleri nedir?

Polikistik over sendromu olan kadınlar genellikle gebe kalmada epey güçlükler yaşarlar ve genellikle yardım ile gebe kalırlar. Polikistik over sendromu olan bir kadında hamilelik oluştuğunda oluşan ilk önemli risk düşük (abortus) yapma olasılığının normal kadınlara göre daha fazla olması durumudur ve bunun sebebi de tam olarak bilinmemektedir. Polikistik overli kadınların büyük bir kısmının obez olması düşük ihtimalini arttırdığı düşünülse insülin rezistansının ve direncinin de artan bu düşük ihtimalinde önemli rol oynadığı sanılmaktadır. Polikistik overi olan hastaların gebe kalmadan önce mutlaka kilo vermeleri ve gebelik oluştuğunda da olası düşük için doktorun önereceği bazı ilaçlarla veya önerilerle tedbir alınması genellikle faydalı olmaktadır.

Polikistik over sendromu olan bir hamilenin karşılaştığı diğer bir sorun da gebelikte oluşanşeker hastalığı yani gestasyonel diabet oluşmasıdır. Polikistik over sendromu olan kadınların büyük çoğunluğunda hamilelik öncesi dönemde insülin direnci ve glikoz intoleransı görülmektedir ve bu sebeple de hamilelik esnasında zaten bunun ortaya çıkmasını hızlandırmaktadır. Bu nedenle poli kistik over sorunu olan kadınlar gebelikte ortaya çıkabilecek şeker hastalığı için riskli grubu oluşturmakta olupbu sebeple daha iyi takip edilmeleri gerekmekte. Zaten rutinde de yapılan şeker yükleme testi gözden kaçırılmamalı ve gebeliğin 24. haftasında Post Prandial Glikoz (50 gr PPG) mutlaka yapılmalıdır. Bazı çalışmalar polikistik overi olan hamilelrde cilt değişikliklerinin, gebelik maskesi , sivilcelerin ve saç dökülmelerinin daha sık gözlendiğini de ifade etmektedirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp