Polen Alerjisi

Polen Alerjisi: Bahar geldiği zaman polen alerjisi olan kişiler çok fazla açık alanlarda kalamazlar. Polen alerjisi olan gözde kaşıntı ve sulanma, hapşırma, nefes darlığı gibi problemler yaşayabilir.

Polen alerjilerinde korunma yolu dışında ilaç tedavisi mümkündür. Çoğunlukla saman nezlesi alerjik rinit veya konjonktivit ortaya çıkan bu reaksiyonlar için burun veya göz için ağızdan alınan ilaçlar veya sprey şeklinde kullanılan ilaçlar vardır. Eğer astım şeklinde bir reaksiyon ortaya çıkıyorsa bunun baskılanması için de, bu şikâyetlerin ortadan kaldırılması için de antihistaminik ilaçlardan yararlanılmaktadır.

Bu hastalarda inhalasyon tedavisi denilen sprey veya toz şeklinde kullanılan kortizon içeren ilaçlarla bu şikâyetler baskılanmaya çalışılır. Polen alerjisi olan kişilerde aşı tedavisi de uygulanmaktadır. Bu tedavi özellikle yaş küçüldükçe başarı oranı artan bir tedavidir. 4 yaşın üstündeki hastalara uygulanan bir tedavidir. Uygun hasta seçimi yapılırsa bu tedavide yüzde altmış yetmişlere varan oranda başarı sağlanabilir. Hastalığın tamamen ortadan kalkması değil ilaç ihtiyacının en aza indirilmesi hedeflenmektedir.

Polen Alerjisinin Belirtileri;

Polen alerjileri polenin vücuda girdiği solunum yollarında daha çok problem yaratırlar. Polen alerjileri en sık olarak saman nezlesi şeklinde ortaya çıkarlar. Polen mevsimlerinde gözlerde ve burunda, genizde, damakta kaşıntı, hapşırma atakları, üst üste beş on kere hapşırmalar ve sürekli burun akıntısı ile doktora giderler. Hastaların bir kısmında astmatik nöbet şeklinde görülebilir.

Polen Alerjisi Tanı Teşhis;

Polen alerjisinde tanıda özellikle hastanın öyküsü önemlidir. Polen mevsimlerinde hastalık belirtilerini ortaya çıkması ipucudur. Bu tip belirtileri olan kişilerde eğer hastalık sık tekrar eden bir viral üst solunum yolu enfeksiyonundan ayırt edilebiliyor ise alerji testi yapılmalıdır. Alerji testi ciltte uygulanan bir testtir. Alternatif olarak kanda da bakılabilir. Bu testle polen alerjisi olup olmadığı tespit edilebilir.

Alerji testleri gerek cilt üzerinde yapılabilir. Gerekse tüp içinde kanda bakılabilir. Burada temel faktör vücutta yer edinen E tipi antikorların özgün olarak polene veya alerjene karşı gelişmiş olan antikorların tespit edilebilmesidir. Örneğin ev tozu akarının cilt üzerine tespit edilebilmesi için cilt içine küçük bir iğne yardımı ile ev tozu akarı delme testi denilen testle cilt içine uygulandığı zaman vücutta buna karşı antikor varsa uygulanan yerde bir alerjik reaksiyon ortaya çıkacaktır. Buna karşılık kan testlerinde de biyokimyasal yöntemler ile de bu özgün E tipi antikorların tespitinin ve düzeyinin ölçülmesi mümkündür.

Polen Alerjisi Var İse Ne Yapılmalı;


Polen mevsimin de özellikle polenler sabah saat altı ile on arasında salınırlar. Özellikle sabah saatlerinde pencerelerin açılmaması önerilir. Polenler ev içine girebilir. Polen alerjisi olan kişiler mümkün olduğu sürece pencereyi açarak evi havalandırmamalıdırlar. Bunun yerine evde klima sistemlerinden yararlanmalıdırlar. Evin özellikle bahar ve yaz mevsimlerinin başında evin soğutulması için pencere yerine klima yöntemi kullanılmalı ve pencerelerin izolasyonu iyi bir şekilde yapılmalıdır. Ama dışarıda işi olan bir kişinin çim alerjilerinden yüzde yüz sakınması mümkün değildir.

Polen Alerjisinin Sık Görüldüğü Mevsimler;


Polen alerjisine polen mevsimlerinde rastlanır. Polenin olmadığı mevsimlerde polen alerjisi olmaz. Ancak alerjik riniti olan hastaların mukozaları zaman zaman çabuk uyarılabilir. Örneğin polen alerjisi olan kişinin şiddetli, keskin kokulara karşıda duyarlılığı vardır. Sigaraya karşı da duyarlılığı vardır. Polen mevsimlerinin dışında da bu tip tahriş edici maddeler ile de uyarılabilmekte ve şikâyetler ortaya çıkabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp