Pnömoni

Pnömoni : Alt solunum yolları infeksiyonları cerrahi hastada önemli ateş nedenidir. Ameliyat sonrası birçok hastanın ateşi ve atelektaziye bağlı infiltrasyonu olduğundan pnömoni tanımıgüç olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası tam aşağıdaki bulgulardan en az dördünün varlığı ile konulabilir: ateş, rai veya matite, pürülan balgam, lökositoz ve CRP yüksekliği. Akciğer grafısinde bulgular her zaman sap- tanmıyabilir.Etiyolojik ajanın saptanabilmesi ve mikrobiyolojik incelemenin yapılabilmesi için uygun örneğin alınması önemlidir. Ameliyat sonrası pnömoni genellikle orofarengeal kapsamın aspirasyonu sonuncu olur. Ameliyat edilmiş hastalarda orofarenkste sıklıkla gram negatif bakteri, stafilokoklar ve anaeroblar intestinal sıvıların regürjitasyonu sonucu ko- lonize olurlar. Ağız florası diğer infeksiyonlar için kullanılan antimikrobiyal ilaçlar ile de etkilenir. Hastayı destekleme için kullanılan solunum aygıtları da dirençli bakterilerin artmasına neden olur.

Bu nedenle ciddi sorunu olan cerrahi hastalarda koliform, pseudomonas, Staph, aureus ve anaerob bakteriler pnömoni etkeni olabilir. Olguların %80'inden fazlasında anaerobik bakteriler aerobik bakteriler ile birliktedir.Uygun antibiyotik tedavisinin seçimi klinik bulgulara ve lokal epidemiyolojik verilere göre yapılmalıdır. Tedavi başlangıçta ampirik olarak muhtemel patojenlere karşı etkili olmalı ve daha sonra kültür sonuçlarına göre düzenlenmelidir. Bazen birden çok antibiyotik gerekebilir. Hastane dışı pnömonilerin aksine antianaerobik etkili bir antibiyotik de tedaviye eklenmelidir.Antibiyotiklerin dışında kuvvetli öksürme, derin nazotrakeal aspirasyon, endotrake- al intubasyon ve/veya fiberoptik bronkoskopi hava yollarının temizlenmesi için gereklidir.

Nazofarengeal ve gastrik mukozanın se- lektif dekontaminasyonu son yıllarda özellikle yoğun bakımdaki cerrahi hastada etkinliği birçok çalışmada gösterilmeye çalışılan bir metodtur. Polymyxin B, neomycin, Tobramycin ve Amphotericin B nin lokal kullanımı halen tartışmalıdır. Bu yöntemde sistemik olarak önerilen antibiyotik sefotaksimdir. Ancak henüz kesin sonuçları bilinmemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp