Petrositis Ve Gradenigo Sendromu

Petrositis Ve Gradenigo Sendromu : Kemik labirent ve içkulak yolunu çeviren kemik bölümü ile kaya kemiğinin apex kısmındaki sellüllerin veya diploid dokusunun cerahatli lezyonuna (Osteomyelitis) Petrositis adı verilir. Lezyon her vakit apex’e kadar ilerlemez

Etyoloji - Umumiyetle enfeksiyon, ortakulak ve antrumdan perilabirenter sellüller boyunca piramide kadar ilerler. Vak’aların çoğu basit mastoidektomi ameliyatından sonra, seyrek olarak da ortakulağın veya mastoidin cerahatli iltihabı esnasında görülür. Pnömatik kemikler daha ziyade enfeksiyona uğrarlar.

Belirtiler - Akut vak’alarda lokal ve genel belirtiler bulunur, ağrı en kuvvetli belirtidir. Gözün arkasında, derinde yahutta hemen göz çevresindedir. Karakteri şiddetli, fasılalı ve geceleri gelmesidir. Bazan devamlı olabilir.

Genel olarak n. trigeminüs’ün ophtalmicus dalının iritasyonundan ileri geldiği kabul olunur.Ateş fazla yükselmez, 38 civarındadır. Lökosit sayısı artar. Kulak akıntısı ya otisisin başlangıcından itibaren devamlı olarak bulunur yahut mastoidekto- miden sonra iki ilâ altı hafta zarfında başlar. Kulak akıntısı kesildikten sonra trigeminüs ağrısı, ateş gibi belirtilerle tekrar başlaması petrositis için karakteristiktir. Hastalığın ilerlemesiyle vak’aların yarısından fazlasında gözün rectus externus adelesinde felç (n. abducens) olur ve hasta çift görmeye başlar. Bazı vak’alarda yüz sinirinde paralizi olabilir. Yahut labirent iritasyonu, bulunabilir. En sık görülen komplikasyon meningitisdir.

Kronik petrositis’de ise yegâne belirti devamlı kulak akıntısıdır, tipik klinik belirti yoktur. Cerahat kolayca dışkulak yoluna drene olduğundan kafa içi komplikasyonu veyahut sinirlerde lezyon görülmez.

Diagnostik - Yukardaki belirtilerle ve kaya kemiğinin radyolojik tetkikiyle bilinir.

Tedavi - Akut ve kronik mastoiditiste tatbik olunan lokal ve genel tedavi burada da tatbik olunur. Sülfamidlerle antibiotiklerden faydalanılır. Vak’ala- rın % 80 basit mastoidektomi, bir kısmı da radikal mastoidektomi ile iyileşirler. Ancak kaya kemiğinin ankapsule ampiyemlerinin boşaltılmasında özel tekniğe ihtiyaç vardır.

GRADENÎGO SENDROMU - Gradenigo 1904 yılında üç belirtili bir semptom kompleks’i tarif etti:

Akut ortakulak iltihabı, aynı tarafta temporo - parietal ağrı ve abduscens siniri felci neticesi çift görme.Bugünkü bilgiye göre bu sendrom çok defa ortakulak ile mastoid ve kaya kemiklerindeki sellüller mukozasında enfeksiyon neticesi iltihabi ödemin kaya kemiğinin apex bölümüne kadar uzanarak abducens sinirinde felç yapmasiyle izah olunur. Bazan da retrograde bir tromboflebit yahut toksik bir tesir veyahut da Gassar ganglionu ve altıncı sinirin temas halinde bulundukları dura bölümünün lokalize hafif bir meningitisi Gradenigo sendromuna sebep olur.

Abducens felci, kaya kemiğinin ampiyemi neticesi olursa geç bir belirtidir. Enfeksiyon apex’deki sellüllere eriştikten sonra meydana çıkar.Felç birden bire olur, hasta çift görmekten şikayet eder. Ağrı başlangıçta fasılalı olup bilhassa geceleri şiddetlidir. Akut ortakulak iltihabı veya mastoiditis nadiren sübakut petrositis ile birliktedir.Prognos - Çok müsaittir.Tedavi - Genel ve lokal otitis tedavisi tatbik olunur. Mastoiditis veya meningitis başlangıcına ait belirtiler görülürse ameliyat endikedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp