Pasteurella Tularensis

Pasteurella Tularensis : Tularemi, mikrobiyoloji laboratu varlarında çalışanlarda laboratuvar infeksiyonu olarak ya da bazı sineklerin sokması, infekte etlerin iyi pişmeden yenilmesi ve infekte suların içilmesi ile olur. Hastalarda septisemi semptomları görülür. Ülseroglandüler tipte, elde veya ayakta, ya da farinkste basillerin girdiği yer gözlenebilir. Giriş yerinde bir ülser olur. Bu ülser geç iyileşir.

O bölgenin lenf gangliyonları şişer ve veba bubonuna benzer. Bu lenf düğümlerinin bazılarında süpürasyon vardır. Lenf gangliyonu kendi kendine deriye açılabilir ve kazeöz pürülan bir madde akar.Bazen giriş yeri gözdedir. Bunu lenf düğümü lezyonu izler. Gözde ağrı, kanlanma vardır. Bazen kornea nedbeleri oluşur ve körlük olabilir. Bu tipe okuloglandüler şekil denir.Bazı olgularda giriş veri, solunum veya sindirim sistemi mukozasıdır.Bazen hastalık, bütün organizmayı ilgilendiren dissemine şekilde görülebilir. Bu sonuncu tipte menenjit bulunabilir.

Hastalık etkeni nekroz ve retikulo- endotelyal sistem proliferasyonu yapar. Monosit ve epiteloid histiyosit proliferasyonları görülür. Sekonder bir infeksiyon söz konusu değilse, lezyon bölgesinde polimorf nükleuslu lökositler görülmez. Bazı olgularda akciğerlerde tü- berküllere benzer nodüller, bazen lober veya lobüler pnömoni şeklinde belirtiler görülür. İltihap hücreleri monositlerden ibarettir.

İnfiltrasyonla beraber akciğer dokusu nekroza uğrar. Tüberküllere benzer nodüller karaciğer, dalak ve böbreklerde de saptanabilir. Fokal nekrozlar etrafında radiyer şekilde histiyositler dizilir ve bu odağı fibröz bir kapsül çevreler. Bu odaklardan bazılarında Langhans tipinde dev hücreleri de görülebilir. İnsan dokularında basilleri görmek mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp