Parmakta Sinir Sıkışması

Parmakta Sinir Sıkışması Hakkında Bilgiler Aşağıdaki Makalede Yer Almaktadır.Parmakta Sinir Sıkışması Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İstiyorsanız. Aşağıda Sizler İçin Araştırdığımız Parmakta Sinir Sıkışması Hakkında Bilgileri Okumanızı Tavsiye Ederiz.

Median sinir önkol boyunca uzanır ve bilek seviyesinde karpal tünelden geçerek ele girer. Elde ilk 3 parmağın tamamı (başparmak, işaret ve 3. parmak) ve 4. parmağın bir kısmının duyu ve motor sinir iletisini sağlar.

KTS elin ilk üç parmağında uyuşma, karıncalanma ile ortaya çıkar.

Parmaklarda ve elde hissizlik veya yanma duygusu, el bileğinde öne doğru çıkan veya avuç içine yayılan ağrı izlenebilir.

Hissizlik veya ağrı gece daha kötü olabilir ve uyandırabilir.

Sıklıkla, bu durum elin veya bileğin zorlayarak kullandığı bir günün sonrasında olur ve eli sarsmak veya kalkıp biraz dolaşmakla rahatlar.

İlerleyen vakalarda dirseğe ve hatta omuza kadara uzanan ağrılar hissedilebilir.

Yumruk yapma gücünde azalma, elinden taşıdığı nesneleri düşürme motor gücün azaldığını ve hastalığın ilerlediğini gösterir.

KTS‘e neler sebep olur?

KTS‘nin en sık nedenlerinden biri el bilek, tendonlar ve ligamentlerin sürekli irritasyonuna bağlı ortaya çıkan “Tekrarlayan Stres İnjürileri” dir.

KTS tekrarlanan zorlamalara maruz kaldığı özellikle bilek eğik tutularak kavrama hareketi yapılan belirli mesleklerde yaygındır. Demir işçileri (demirci, nalbant), daktilo yazanlar, marangozlar, tezgahtarlar, fabrika işçileri, et kesme işleri yapanlar, viyolonistlerde sık görülmektedir.

Fakat problem her zaman tek başına görülmez. Sıklıkla diğer hastalık veya olaylarla birlikte görülür. Bazı hamile kadınlarda hormonal değişikliğe bağlı su toplanması veya kilo almadan dolayı bu sendroma ait bulgular ortaya çıkabilir. Fakat doğumdan sonra belirtiler kaybolur.

Şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar ve ender olarak hipotiroidizm (guatr bezinin az çalışması) ve akromegali (büyüme hormonu fazlalığı) gibi bazı hormonal bozukluklarda bu sendrom görülebilir.

Romatoid artritte olduğu gibi genelde en sık, orta yaşa yaklaşan kadınlarda görülür.

KTS‘i nasıl teşhis edilir?

Uyuşma, karıncalanma, yakınmaların gece artması, parestezi, yumruk sıkma gücünde azalma, yakınmaların ellerin sallanması ile azalması KTS‘nu akla getirir.

TİNEL, FALEN ve DUA BELİRTİLERİ tanıda kullanılan başlıca testlerdir.

Karpal tünelden geçen median sinir boyunca elektriksel uyarıların taşınıp taşınmadığını gösteren bir elektromiyogram (EMG) gerekebilir; uyarıların yavaşladığının ortaya konması sinire bası olduğunu gösterir.

KTS‘i nasıl tedavi edilir?

Tedavi kararı problemin derecesine, sinir harabiyeti ve kas atrofisi olup olmamasına bağlıdır.

Semptomları giderici tedaviler arasında, eklemi dinlendirmek ve bileği hareketsiz bıraktığı halde elin hareket etmesine olanak veren ve normal faaliyetlere devam etmeyi sağlayan araç takılması bulunur.

Bu tedavi yöntemine bazı doktorlar karşı çıkmaktadır. Çünkü el bileğini hareketsiz bırakmanın sinire bası yapan dokuların yapışıklığının artığını savumaktadırlar ve kas yapılarının zayıflattını düşünmektelerdir. Ayrıca ultrasound ve elektriksel stimulasyon gibi fiziksel metodlarda kullanılabilir

İlaç Tedavisinde;

Bazı doktorlar bölgesel kortizonların hastalığın sebeb olduğu ağrıyı giderdiğini savunur fakat ileri zamanlarda hastalık daha şiddetli olarak yaygınlaşır ve ağrılarda daha şiddetli yaşanmaya başlar,ayrıca yangıyı baskılayan ilaç ve B vitaminleri kullanılmaktadır.

Karpal Tünel sendromunun ağrısı geçmiyorsa ameliyat en uygun seçimdir.

Bu işlem, sinire baskı yapan bağ dokusunu kesmeyi içerir. Ameliyat birkaç metoddan oluşmaktadır, bazı doktorlar el bilekten başlayıp yaklaşık 4-5 cm lik avuç içine kadar inen kesi ile ameliyatı yapmaktadırlar. Bazı doktorlar ise el bilekten yaklaşık 1cm lik kesi ile cilt altından avuç içine kadar gevşetme ile bu ameliyatı gerçekleştirir.

Yaklaşık 1 cm lik kesi ile olan ameliyatın avantajı hastanın el bilek ve el hareketlerine daha çabuk dönmesidir. Ameliyattan sonra genellikle aynı gün içinde, birkaç gün veya bir kaç hafta içinde bilek ve el normal kullanılmaya başlanabilir. Karpal tünel ameliyatları yaklaşık 5-20 dakika sürmektedir.

KTS‘den nasıl korunulur?

  • KTS‘den korunmak veya KTS‘e ait bulguların azaltılması amacıyla aşağıdaki uyarıları unutmayınız:
  • Uzun süre bilgisayar çalışmalarında en az saat başlarında kısa aralar veriniz
  • Elbileğinin üzerine direkt baskı oluşturacak hareketleri yapmayınız (masa, sandalye gibi sert nesneleri taşırkan bileğe yaslanması gibi)
  • Elbileğinin aşağı yukarı ve sağa sola doğru aşırı hareketlerinden kaçınınız
  • El bileğini sıkacak kıyafet, saat, bilezik ve bileklikleri kullanmayınız
  • Bahçe makası gibi güçlü tekrarlayayıcı tarzda yumruk sıkmayı gerektiren aktivitelerden kaçınılması. Eğer mümkün değil ise kullanılan eldivenlerin veya cihazın sapının pamuk vb maddeler ile desteklenmiş olmasına dikkat ediniz
  • Elleriniz şiştiği zaman, avuç içinde bileğe doğru masaj yaparak şişliği azaltınız
  • Tüm yumruk sıkma aktiviteleri esnasında kas gerginliğinin şiddetini azaltınız. (Örneğin bazı kişiler yazarken gereğinden fazla kalemi sıkarlar)
  • Belirgin vibrasyona neden olan aletleri kullanmayınız
  • Rahatlamak ve gerilimi azaltmak için el ve elbileklerinizi hızlıca sallamakta geçici olarak yarar sağlıyabilir.
  • El parmaklarınızda uyuşma ve karıncalanma hissettiğinizde mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar

  • Jü**** Dip*********
    7 yıl önce
    Merhaba; Sağ bileğim kavanoz açarken ki açamıyum sanki dönüy gibi müthiş bir şekilde sanki elektrik çarpar gibi ağrı giriy. Şimdi ise ta parmağımda bu olay başladı mesela yganı çekicem veya herhangi ufak birşeyde birden ağrı ve yanma oluy. Belki anlatamıyum ama değişik bir ağrı şekli. Sun nedir acaba yardımcı olursanız ona göre sizin önereceğiniz bir bölüme kontrol olmak istiyum. İyi Çalışmalar
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Lütfen sebeninin ne olduğu ile ilgili bir hekime danışınız . biz teşhis sonrası tedavi noktasında yardımcı olmaktayız. iyi günler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp