Pannikülit Tanımı

Pannikülit Tanımı :

Özellikle derialtında yer alan yağlı ara doku katmanında ortaya çıkan iltihap. Genellikle uzun süreli hastalıklardır; ilgili bölgede az ya da çok ağrılı yumrular ortaya çıkar. Daha çok bacaklarda görülür. Bu yumrular kimi zaman ülserleşebilir ya da başka genel belirtiler (ateş, eklem ağrıları) ortaya çıkar.

Enfeksiyon etkeninin doğrudan etkisiyle travmalara, soğuğa, kimyasal etkenlere, ilaçların şırınga edilmesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı olgularda tüm vücudu etkileyen bir hastalığın belirtisi olabilir; vaskülitler(*), kollajen hastalıkları, ilaçlara bağlı aşın duyarlılık tepkileri, dolaşım bozuklukları, pankreas enzimlerinin dolaşıma geçmesine neden olan pankreas hastalıkları ve lösemilerde görülebilir. Bu nedenle çok çeşitli klinik belirtileri olabilir. En sık rastlanan panikülit, düğümlü eritenidir.

Bir çok insanın ismini dahi duymadı?? nadir görülen, cilt hastalığı olan pannikülit, deri altında bulunan ya? dokusunun bir çeşit iltihabi reaksiyonu olarak bilinir.Hastalığın bir çok farklı çe?idi olsa da, hastalığın görünümü hepsinde hemen hemen aynıdır.Tan? deriden yapılan biyopsi ile konulur.Pannikülit çeşitlerinin sın?flandırılması zor olup, genellikle sın?flamahastalığın ya? dokusunun tutulan bölümüne göre yapılır.

Hastalığın klinik görünümü

Hastalanan deri bölgesi kalınlaşm??tır. Derinin renginde değişiklik olabilir veyaolmayabilir. Deri kırmızı veya kahverengimsi renkte olabilir. Bubölgeler sıklıkla hassastır. Sıklıkla etkilenen alanlar deridenkabarıktır ve derinin altında şişlikler şeklindedir, fakat bazen genişalanlara yayılan bulgular olabilir. Hastalık geriledi?inde, deridekalıcı veya geçici çukurcuklar kalabilir.

Tedavi

Hastalığa sebep olabilecek ilaç kullanımı, enfeksiyon gibi nedenler ortadan kaldırılmal?.

Etkilenen alan yüksekte tutularak istirahat edilmeli.

Bacaklara 18-25 mm Hg basınç uygulayacak çoralar eğer tolere edilebilirse kullanılabilir.

Aspirin, ibuprofen veya diklofenak gibi antiinflamatuar ilaçlar (iltihabı önleyici ilaçlar) kulllanılabilir.

Ağızdan veya injeksiyon yolu ile yapılan kortizon tedavisi yapılabilir.

Tetrasiklin veya hidroksiklorakin gibi antiinflamatuar ilaçlar kullanılır.

iyileşmeyen ve yara haline dönüşen durumlarda cerrahi işlem yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp