Över Kistleri

Fonksiyonel över kistleri follikül ve lutein kistleri olarak iki grupta incelenir. Follikül kistleri preovulatuar follikülleri ovule olmamamasına bağlı 3-8 cm uniloküler, ince cidar- lı berrak sıvı içeren kistlerdir. Çoğunlukla asemptomatiklerdir. 2 ay içinde spontan iyileşme yüksek orandadır, bu sürede oral kont- raseptifler hipofiz baskılanması yaparak bu dönemi kısaltabilirler. Persiste olgularda över tümör markerleri ve ultrasonik skorla-ma ile benign olarak değerlendirilen olgularda laparaskopi ile yaklaşım tercih edilir. Kist eksizyonu yeterli bir tedavidir.Lutein kistler granulosa lutein kistler ve teka lutein kistler olarak ikiye ayrılırlar.

Granulosa lutein kistler ovulasyonu takiben ovulasyon bölgesinde içi hemarojik sıvı ile dolu kistik gelişim ile kendini gösterir. Asemp- tomatik olgularda tedaviye gerek yoktur. Rüptür veya torsiyon gelişen olgularda kist eksizyonu yeterli tedavidir. Teka lutein kistleri saman sarısı sıvı ile dolu genellikle birden fazla ve överi bilateral büyüten kistlerdir. Genellikle trofoblastik hastalıkla birlikte görülürler. Nedene yönelik tedavi ile spontan gerilerler. Akut bir belirti oluşmadıkça cerrahi tedaviye gerek yoktur.Polkistik ovaryan hastalık perimenarşiyal yaşlarda aşırı kilo alımı, oligomenore ve hir- sutizm ile kendim gösterir. Överler kalın beyaz bir kapsülle çevrili ve normalden bilateral büyüktür. Kapsül altında multipl küçük kistik yapı vardır. Genellikle hirsutizm ve in- fertiliyete yol açar.

Bunun dışında belirti yoktur. Tedavisinde medikal yöntemler kullanılır. "Wedge" rezeksiyon yapışıklıklara ve in- fertiliteye yol açtığı için günümüzde kullanılmaz. Sadece medikal tedaviye dirençli olgularda koter veya laser ile over kapsülüne multipl perforasyon yapılır. Başka bir nedenle laparotomi yapılmış olgularda normalden bilateral büyük olarak görülen bu överlere herhangi bir işlem yapılmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp