Otitis Media Suppürativa Acuta

Otitis Media Suppürativa Acuta : Ortakulağın akut cerahatli iltihabı, ortakulak boşluğundaki mukozanın, kulakzarının iç yüzünü örten mukoza da dahil olmak üzere, ileri derecede hi- peremisi ile karakterizedir. Kulakzarının delinmesi ile bu delikten dışkulak yoluna cerahatli bir akıntı çıkmaya başlar.Etyoloji — Ortakulağın enfeksiyonu hemen daima tuba auditiva_ yoluyla olur. Kan yolu ve dışkulak yolu pek seyrektir. Patojen mikroorganizma ya bir nevidendir, veyahut daha sık görüldüğü gibi, mixt enfeksiyondur. Streptococcus hemolitucus, steptooccus viridans, staphilocoeus en çok görülenlerdendir.

Streptococus’lerin virulansı daha fazla olup gerek kemik ve gerekse yumuşak dokuları daha çok tahrip ederler. Streptococus hemoliticus’un Beta tipi kulak enfeksiyonlarının °/o 90 nında bulunur. Grip epidemilerinde de sık rastlanır.Streptococus mucocus (pneumococus tip III) aldatıcı, şiddetli tahrip yapan latent şekilde ilerleyerek ağır komplikasyonlara sebep olan ortakulak iltihapları yapar. Saf streptococus enfeksiyonları saf pneumococus enfeksiyonlarına bakış daha ağırdır, daha uzun sürer, her ikisine de sonradan staphilocicus’ler katılırlar. Kulak akıntısında bazen diplıteri basilleri de bulunur.Primer ve sekonder tüberküloz otitis’i de olur. Fakat kulak akıntısında tüberküloz basilini bulmak güçtür.Akut enfeksiyöz hastalıkların seyri esnasında otitis’lere çok rastlanır. Kızılda % 15, kızamıkta % 10, boğmacada % 5 kadardır.Tifo, pnömoni ve diğer enfeksiyöz hastalıklarda da değişik adette ortakulak iltihabı husule gelir.

Çiçekte pek seyrektir.Ortakulak iltihabına predisposisyon yaratan sebepler arasında akut ve kronik rhintis ve pharyngitis’ler, büyük veya enfekte vejetasyon ve tonsiller, sfilis ve diğer bünyevi hastalıklarla akut nezle ve faryngitis esnasında burna su çekmek, banyo almak, suya dalmak, hastaya eter koklatmak, ameliyat yapmak sayılabilir. Yaşın da tesiri mühimdir.

Hastalık çocuklarda sık görülür, ilk ve son baharın ani hava değişiklikleri hastalık husulünü kolaylaştırır.Patoloji - Ortakulak ile sıazofarenks arasında serbest bir yol bulunuşu yüzünden, lokal şartlar müsait olunca, kolaylıkla ortakulak enfekte olur. Enfeksiyöz hastalıkların seyri esnasında, beden mukavemetinin azalması halinde mukozada değişmeler olur, mikroorganizmalar artar, mukozanın titrek tüyleri yaharap olmuş, yahut canlılıkları azalmış olup sekresyonu tubanın farenks ağzına doğru taşıyamaz. Sekresyon birikir ve dokular irite olur. Vak’aların bir kısmında mukoza, periost hattâ kemik harap olur. Bu hal mukoza arterlerinin tromboze olması ile periost ve kemiğin beslenmesi bozulmasından ileri gelir. Seyrek olarak teğmen tympani, teğmen antri yahut diğer yollardan enfeksiyon menenjlere beyne geçerse de akut ortakulak iltihaplarında iltihap processüsü miikoza ve kemiği harap edecek kadar uzun devam etmediğinden kaf içi komplikasyonları pek az görülür.

Belirtiler - Akut süpürasyonlu ortakulak iltihabında belirtileri bir kaç gurupta toplayabiliriz:Ağrı - Kulak ağrısı çok defa ilk belirtidir. Ara sıra ağrıdan önce kulakta dolgunluk hissi veya şiddetli baş ağrısı duyulur. Ağrı şiddetli olup batıcı delici, zonklayıcı karakterdedir. Bazan şiddeti hafifler.Ateş - Başlangıçta bir iki dereceye yükselir Ürperme, titreme, küçük çocuklarda konvülsiyonlar bulunabilir. Süpürasyon teessüs edip kulakzarı deli- nince drenaj olur. Ateş normale yaklaşır veya tamamen düşer.Kulakzarmdaki bulgular - Başlangıçta kulakzarı kırmızı, ekimotik, şişkin az veya çok derecede dışarıya kabarmıştır. Parlak üçgen, çekiç sapı gibi işaret noktaları kaybolmuştur. Bazan kulakzarı üzerinde veziküller görülür, grip oti- tis'lerinde kulakzarını hemorajik veziküller kaplar.

Perforasyon - Kulakzarının en fazla şişkin olduğu yerde, ekseriya arka alt bölümde olur. Biçimi ve genişliği değişebilir. Kenarları intizamsız olabileceği gibi, muntazam yuvarlak, koyu renkli nokta halinde de bulunabilir.Perforasyon umumiyetle tektir. Yalnız tüberküloz otitisinde bazen birden fazladır ve zarın kenar kısmına yakındır.Sekresyon - Kaide olarak başlangıçta seröz veya serohemorajiktir. Sonra sırasıyla pürü!an, mukopürülan ve nihayet muköz olur.İşitme bozukluğu ve kulak uğultusu - işitme bozukluğu sekresyon ve kon- jesyonun miktarına göre değişir. Hastalığın başlangıcında ağır işitme azdır. Zamanla ortakulak boşluğu sekresyonla dolup, konjesyon artınca sağırlık da artar. Kemik yolu ile nakil salim kalır. Weber deneyinde diyapozon sesi hasta tarafa lateralize olur. Hastalığın seyri esnasında kulak uğultuları, bazan autophonia mevcuttur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp