Ortopedik Hasta Bakımı

Ortopedik Hasta Bakımı : Genel hasta bakımı metodolojisi dışında ortopedi ve travmatolojinin özgün yönleri vardır. Travmatize bir hastanın lokomotor fonksiyonları, yaşamında beklenmedik anda temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak şekilde etkilenmiş olabilir ve bu hal hastaneden çıktıktan sonra da uzun süre devam edecek olabilir. Hasta ortopedi ve travmatoloji servisine kabul edildiği andan itibaren hekim, hemşire,fizik tedavi uzmanı ve sosyal yardım uzmanından oluşan bir ekip tarafından yeni yaşam şekline uyum sağlamasını temin edecek şekilde ele alınmalıdır.Hasta ile direkt ve sempatik bir yaklaşım kurulmalıdır. İsmini kullanarak hitab etmek güven verir. Hastaya sorunları ve yapılacaklar hakkında yalın bilgiler verilmelidir. Hasta hakkındaki bilgiler vizit öncesi elde edilir, sadece gerekli ayrıntılar vizit sırasında hastaya sorulur.Servis hemşireleri hastalan hekimlere göre daha uzun süre gözlemleyebilirler.

Bu nedenle vizitlerin hemşire ekibi ile birlikte yapılması gerekir. Görüşülmesi planlanan aile üyeleri dışında tüm ziyaretçiler vizit öncesi hasta başlarından uzaklaştırılmalı, radyo ve televizyonlar kapatılmalı veya kısılmalıdır. Vizit sırasında hekim ve hemşirelerin uyumlu davranışları hastada güven duygusunun pekişmesini sağlar.Anamnezde önemli noktalardan biri hastanın esas yakınmasının bilinmesidir. Pekçok sorun içinde hastayı en çok rahatsız eden bilinmeli, diğer sorunların hasta tarafından önem sırasına göre dizilmesi istenmelidir. Kas-İskelet sisteminde herhangibir sorun sistemin diğer öğelerini de hızla etkiler. Ancak hekim yönünden önemli olmazsa bile hasta yönünden en önemli sorunların mutlak ele alınması gerekir.Hasta hakkında tutulan dosya kayıtlarının düzenli olması ortopedi ve travmatolojide son derece önemlidir. Kas-iskelet sistemin etkileyen önemli travmatik lezyonların çoğu kalıcı sekeller bırakır veya uzun süre izlenmeleri gerekir. Hasta ile ilgili tutulan kayıtlar, yıllar sonra ele alındığında rahatlıkla anlışılabi- lecek şekilde ele alınmalıdır. Hastalıklar için kullanılan sınıflama sistemleri, kayıt tutma işlemlerini kısaltmakla birlikte yıllar içinde bu sınıflamalar değişip gelişebildiğinden uzun dönemde sorunlara neden olabilir. Bu nedenle sınıflamalar dışında hastaya özgü sorunlar açık ifade edilmelidir.İlk kayıdm sonuna hasta ile ilgili sorunların bir listesi, tanı için ve tedavi için yapılan planlar yazılır. Hasta ile ilgili progrès notları en az üç günde bir eklenmelidir.Diyet hasta bakımının önemli komponent- lerinden biridir.

Travmatize hastalarda mobilité azaldığı için genellikle kalori gereksinimiazalır, fakat protein ve vitamin gereksinimi artar. Cerrahi girişimler ve kanamalar nedeni ile demir kaybı olabilir. Ortopedi ve travmatolojide hastaların bir bölümünü kompeti- tif sporcular oluşturur. Hasta diyeti tüm bu değişkenlere bağlı alarak ayarlanmalıdır.Cerahi girişim öncesi hasta mümkün ise yıkanmalıdır. Ameliyat bölgesinin Haşlanması hemen ameliyat öncesi yapılır. Daha önce yapılır ise traş sırasında oluşan abrazyonlar nedeni ile infeksiyon riski artar. Ameliyat öncesi üç gün içinde alınmış hematokrit ve idrar incelemesi sonuçları bilinmelidir. Akciğer filmi ve 40 yaşın üzerindekilerde EKG rutindir. Ortopedi ve travmatoloji cerrahi girişimlerin büyük bölümünde implantlar kullanıldığı için infeksiyon odağı olabilecek kulak, burun boğaz, ürogenital sistem ve cilt sorunları daha ayrıntılı olarak incelenmeli ve cerrahi girişim öncesi giderilmesine çalışılmalıdır. Profilaktik amaçlı antibiyotikler her hastanenin ortamına göre düzenlenmiş bir protokol dahilinde kullanılır.Ağrı travma hastasında en önemli yakınmalardan biridir. Kas-iskelet sistemindeki re- parasyon süreçlerini çoğunlukla olumsuz yönde etkilediğinden, mümkün olduğu kadar hızlı ve etkin şekilde ele alınmalıdır. Her hastanın ağrıya karşı verdiği yanıt farklı olmakla birlikte genç ve atletik yapılı kişiler ağrıya karşı daha reaktif, yaşlı kişiler ise şaşırtıcı derecede dirençli olabilir.

Ayrıca gün içinde hastaların dikkatini dağıtan olaylar geceleri olmadığından, "dayanılmaz ağrılar" çoğunlukla gece yakınmaları olarak gözlenir. Bu nedenle gündüz hafif, gece daha etkin analjezikler yeğlenir. Narkotik analjezikler akut ağrılarda son derece etkindir, fakat mutlak endi- kasyon yok ise kronik ağrılarda kullanılmamalıdır. Gastrointestinal motiliteyi, öksürük refleksini, ve respirasyonu inhibe ettikleri unutulmamalıdır. Hastanın rehabilitayonunu zorlaştırabileceğinden özellilke gündüz tran- kilizanlardan kaçınılır.Derin ven trombozu ortopedi ve travmatolojide en önemli komplikasyonlardandır. Tüm hastalar başka bir neden yok ise bacakları hafif yukarıda olacak şekilde yatırılırlar ve alışılmış aktivite seviyesine erişinceye dek varis çorabı kullanmaya devam ederler. Özellikle alt ekstremiteler için uygun egzersizler yaptırılır. Önceden derin ven trombozu olan,pelvis veya alt ekstremite kırığı olan hastalar gibi yüksek riskli hastalara profilaktik tedavi verilir. Bu tedavi uygulanacak cerrahi girişime ve hekimin tercihlerine göre belirlenir. Warfarin, aspirin, dextran ve heparin profi- lakside etkin droglardır.

Protrombin zamanını normalin 1.5 katında tutucak şekilde kullanılan warfarin, düzenlenmesi zor olmakla birlikte en etkin olanıdır. Aspirin-Dextran ve heparin- ergotamin kombinasyonları etkinliği olan diğer tedavilerdir. Hangi tedavi seçilir ise seçilsin, bu tedaviye hasta normal aktivete düzeyine erişinceye dek devam edilir.Üriner “retansiyon sık karşılaşılan sorunlardandır. En iyi çözüm hastanın dikey postü- rü kazanmasıdır. Üriner kateter, özellikle implant bulunan veya kullanılması planlanan hastalarda mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı ve kullanıldığı sürelerde idrar incelemesi ve kültürleri tekrarlanmalıdır. Sadece bakım kolaylığı sağlaması açısından üriner kateter kullanılması önemli bir hatadır. Konsti- pasyon da immobil ve narkotik analjezik kullanan hastalarda sık rastlanan bir sorundur. Çoğunlukla lifli gıdaların verilmesi veya gerekir ise laksatiflerin eklenmesi ile çözümlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp