Orta Kulak İltihabı Neden Olur

Orta Kulak İltihabı Neden Olur :

Orta kulak iltihabına viral, bakteriyel veya mantar patojenleri neden olabilir.En sık görülen bakteriyel patojen Streptococcus pneumoniae’ dir. Diğerleri Pseudomonas aeruginosa, tiplendirilemeyen Haemophilus influenzae ve Moraxella catarrhalis’ tir. Büyük ergen ve genç yetişkinler arasında, bakteriyel etken Hemofilus influenza’dır. Başta Solunum Yolları Sinsisyal Virüsü (RSV) gibi virüsler ve soğuk algınlığına neden olan diğer virüsler da üst solunum yolu epitel hücrelerinin normal savunma bariyerlerine zarar vererek orta kulak iltihabına neden olabilir.

Orta kulak iltihabında suçlanan en büyük faktör, orta kulağın havalanması ve temizliğinden sorumlu olan östaki tüpünün doğru çalışmamasıdır (östaki disfonksiyonu). Östaki borusu etrafındaki lenfoid dokuların üst solunum yolu enfeksiyonu veya alerji nedeniyle şişer. Östaki borusu kapanır. Orta kulaktaki hava mevcut yavaş yavaş çevre dokular içine emilir. A güçlü bir negatif basınç orta kulakta bir vakum oluşturur ve sonunda vakum çevre dokulardan sıvı orta kulakta biriken bir noktaya ulaşır. Sıvı enfekte olabilir. Bu koşullarda, yani kulak zarı (zarı) arkasında hareketsiz sıvı çoğalmasını olduğunda bakteriler üreyebilir. Benzer şekilde geniz bölgesinden östaki tüpüne doğru bakteriyel içeriğin geriye doğru kaçması da suçlanabilmektedir.

Orta Kulak İltihabı Tedavi
Kulak iltihaplarının tedavisinde hekimin tercihine göre Penisilin veya sefalosporin türevleri antibiyotikler kullanılır. Antibiyotiklerin doktorun önerdiği süre (genellikle 10-14 gün) boyunca düzenli olarak kullanılması önemlidir. Bazı doktorlar antibiyotiklere ek olarak östaki borusundaki tıkanıklığın giderilebilmesi için burun damlası dekonjestan veya antihistaminikleri de reçeteye yazabilirler. Çok ender durumlarda ise orta kulaktaki basıncı azaltabilmek için miringotomi adı verilen küçük cerrahi girişimle kulak içindeki sıvı dışarı akıtılabilir. Bazı doktorlar gıda allerjilerinin kulak enfeksiyonu riskini arttırdığına inanmaktadırlar. Bu sebeple diyette allerji yaptığından şüphelenilen buğday, mandıra ürünleri, mısır, yerfıstığı, turunçgiller ve yumurtayı kısıtlayabilirler.

Uygun tedavi ile hastalığın gidişi çok olumludur. Ancak orta kulakta sıvı kalması hastalığın yenilemesine, işitme bozukluklarına neden olabilir. Tedavi edilmezse kulağa yakın mastoid kemiğinde mastoidid adı verilen iltihaba sebep olabilir. Bebeklerin anne sütü beslenmesi kulak iltihaplarını azaltır. Biberonla beslenen bebeklerde ebeveyninin beslenme esnasında bebeğin yanında durması ve bebeğin biberonla birlikte yatmamasına dikkat etmesi önleyici bir tedbirdir. Çocuk yuvaları ve kreşlerde de genel hijyene dikkat edilmesi hastalığın riskini azaltacaktır. Ayrıca grip aşıları veya diğer otite neden olabilecek bakterilere karşı yapılan aşılar önleyici olmaktadır.

Akut otitis media tanısı olan çocuk için düzenlenen tedavi sona erdiğinde mutlaka kontrol için doktora için gidiniz. Doktor kulak içindeki sıvının tamamen boşalıp boşalmadığını kontrol edecek ve tedavinin sürdürülüp sürdürülmeyeceğine karar verecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp