Oral Kandidiazis

Oral Kandidiazis :

Ağız boşluğunun normal inhabitantlarından biri olan Candida albicans nüfusun %30-40'ında bulunur. Sadece doğal korunma mekanizmalarında bir bozulma meydana geldiğinde hastalığa sebep olur. Psödomembranöz Kandidiazis (pamukçuk, moniliazis) ağız boşluğunun en sık görülen fungal enfeksiyonudur. Ve özellikle diabetes mellitus, anemi, antibiyotik ya da glukokortikoid kullanımı, yaygın kanser gibi ağır hastalıklarda sık görülür. Edensel bağışıklık yetmezliği sendromlu (AIDS) hastalar yüksek risk altındadırlar.

Morfoloji

Oral Kandidiazis, tipik olarak, ağız boşluğunun herhangi bir yerinde beyaz, peynirimsi, iyi sınırlı bir plak şeklinde gözlenir (Şekil 15-2). Yüzeydeki psödomembran kazındığında, altındaki granüler, eritenli, iltihabı! bazal kısım ortaya çıkar. Psödomembran, histolojik olarak, alttaki mukozaya yapışmış olan binlerce fungal organizmadan oluşur. Daha hafif enfeksiyonlarda ülserasyon minimaldir, fakat ağır durumlarda mukozanın tamamı soyulabilir. Psödomembran içinde, mantarlar, vagon benzeri tubuler hücre zincirleri halindeki psödohifler şeklinde gözlenirler.

Bu psödohiflerden, tipik olarak, 2-4 mikron çapında, oval şekilli maya formları tomurcuklanırlar. Kandidiazis, güçsüz hastalarda, özellikle nazogastrik tüp kullanılırken özofagusa yayılabilir ya da kan dolaşımına kanşıtğında yaygın viseral lezyonlar oluşturabilir. Yaygın Kandidiazis, agresif olarak tedavi edilmesi gereken ölümcül bir durumdur. Tam olarak anlaşılamayan nedenlerle, sadece predispoze kişilerde değil, görünürde sağlıklı genç kadınlarda, özellikle hamilelerde, oral kontraseptif ya da geniş spektrurnlu antibiyotik kullananlarda vajinada sınırlı kendide lezyonları görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp