Omurilik stimulasyonu

Omurilik stimulasyonu :

Melzack ve Wall kapı kontrol teorisini ortaya koyduktan sonra periferik sinirler ve arka kökIer elektrikselolarak stimille edilip ağrı tedavi edilmeye çalışılmıştır. 1967 de Shealy medulIa spinalis'in arka kolonu üzerine yerleştirilen elektrotlarla radyofrekans ile indüklenen elektriksel stimillasyonun kronik ağrıyı giderdiğini göstermiştir. İlk uygulamalar genel anestezi altında ve laminektomi yapılarak, arka kolonlara yakın bölgede duraya elektrotlann dikilmesi şeklindeydi. Serebro spinal sıvı sızıntısı ve enfeksiyon riski nedeniyle daha sonralan elektrodlar endodural olarak yerleştirildi. 1970'li yılların ortalarında perkutan teknik geliştirildi. Böylece genel anesteziye gerek olmadan uyanık hastada, nörofizyolojik test yapılarak elektrodlann en uygun bölgeye yerleştirilmesi sağlandı. Hasta ağrısının olduğu bölgede elektriksel stimillasyonu hissederse elektrodun doğru pozisyonda olduğu anlaşılır. İlk uygulamalarda elektrodlar subdural bölgede bulunduğu için yöntem "Dorsal Kolon Stimillasvonu" olarak adlandırılmıştır, Ancak daha sonraları elektrodlar perkutan yöntemle epidural aralığa yerleştirildiği için "Omurilik Sitimillasyonu" deyiminin kullanılması çok daha uygun görülmektedir. Sistem oldukça pahalı ve etkisi de sınırlı olduğundan önce yalnızca elektrod yerleştirilir. Test kablosu elektroda bağlanıp steril drape ile cilt üzerine tesbit edilir. Hasta 3 - 7 günlük test stimillasyonundan yarar görürse elektrod ikinci bir işlemle cilt altından geçirilir ve toraks ön - yan tarafında hazırlanan bir cep içine (kalp pili uygulamasında olduğu gibi) yerleştirilen stimillatöre bağlanır (Şekil 6). İki tip stimillatör vardır. Birinde (Neuromed®, Medtronik®) alıcı cilt altına yerleştirilir ve elektroda bağlanır. Alıcının bulunduğu bölgeye cilt üzerine flaster ile bir anten tespit edilir. Pille çalışan stimülatör'ün frekans, dalga boyu ve amplitüd'ü istenilen değerlere ayarlanıp ortalama 20-30 dakika süre ile uyan verilir. İkinci tipte (ltrel®) stimülatör cilt altına yerleştirilir. Özel bir cihaz ile stimülasyon parametreleri uzaktan ayarlanabilir. Hasta bir mıknatısı, stimülatörün bulunduğu bölgede cilt üzerinde 2 dakika tuttuğunda cihaz çalışmaya başlar.

Cihazı kapatmak için mıknatıs yine 2 dakika cilt üzerinde tutulur. Kullanılan süre ve uygulama parametrelerine göre cihazın ömrü 1-2 yıl kadardır. Bu süre sonunda pili biteceği için yeni bir cihaz ile değiştirmek gerekir. Bu tipin en büyük dezavantajı çok pahalı olan (yaklaşık 9.000 $) cihazın i - 2 yıl içinde bir yenisi ile değiştirilmesidir. Üretici firma 1993 yılında yalnızca pilinin değiştirilebileceği yeni bir modeli piyasaya sürmeyi planlamaktadır. Perkutan teknikte girişim fluroskopik kontrol altında yan yatar veya yüzükoyun pozisyonda yapılabilir. Stimille edilmek istenilen düzeyin birkaç segment altından lokal anestezik (%1 lidokain + 1/100.000 adrenalin) ile cilt, cilt altı ve intersipinoz ligamanlar infiltr. edilir. Sonra epidural anestezi tekniğinde olduğu şekilde özel 14 G Tuohy iğnesi ile epidural aralığa girilir. Belinde ve bacağında ağrısı olan hastalarda girişim T10-2 arasından yapılır. Elektrod T10-2 arasında olacak ve mümkün olduğu kadar orta hatta kalacak şekilde yerleştirilir. Üst ekstremite ağnlan için C6- T 4 arasının stimülasyonu uygundur. Elektrodinim'den daha fazla paramedian yerleştirilirse hasta radiküler dizesteziden yakınabilir. Bu teknikte hasta uyanık olduğu için girişim sırasında stimüle edilerek elektroda en uygun pozisyon verilebilir. Dört veya sekiz kutuplu elektrodlar tercih edilir. Stimülatörden bu kutupların polariteleri (pozitif, negatif veya nötral) değiştirilebilir.

En etkili kombinasyonun iki uçtaki elektrodlann pozitif ortadakilerin negatif konumda ayarlandığı durum olduğu bildirilmektedir. Yine de her hasta için en uygun ayarlar deneme yanılma yöntemine göre saptanır. Omurilik stimulasyonunun etkisi önceleri kapı - kontrol teorisi ile açıklanmıştır. Son çalışmalar, elektriksel uyanlar ile nörohümoral sistemin aktive olduğunu desteklemektedir. Omurilik stimulasyonunun etkili olduğu kronik ağrılar ve diğer durumlar Tablo ı de gösterilmiştir. Omurilik stimulasyonu yalnızca ağrıyı gidermek için değil aynı zamanda posttravmatik parapleji gibi hareket bozukluklarında, periferik vasküler hastalıklarda, hatta koroner arter spazmına bağlı anginal ağrılarda da kullanılmaktadır. Omurilik stimulasyonunun etkili olduğu nörojenik, nöropatik deafferantasyon ve diğer ağrı sendromları Bu yöntemin etkinliği ile ilgili bazı serilerde verilen başarı oranlan Tablo 3 de gösterilmiştir. Yukarıda belirtildiği şekilde 3-7 günlük test stimülasyon yapılmadan gerçekleştirilen uygulamalarda doğal olarak başarı oranı düşük bulunmuştur. Başarı oranını yükseltmek için test stimülasyonlannı 3 haftaya kadar sürdürmenin daha uygun olduğu görüşünü savunanlar vardır. Omurilik stimulasyonuna bağlı komplikasyonlar çok azdır. Bunlar epidural kanarna ve infeksiyon, serebrospinal sıvı kaçağı, elektrodlann yer değiştirmesi veya çıkmasıdır. Alıcının bulunduğu bölgede cilt erozyonu olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp