Ölü Diş Tedavisi

Ölü Diş Tedavisi :

Diş çürükleri soğuk algınlığından sonra en yaygın ve sık görülen rahatsızlıktır. En çok çocuklar ve gençlerde oluşmakla birlikte, her yaşta bireylerde oluşabilir. Ağız içinin normal florasında bakteriler bulunmaktadır. Bakteriler, tüm besinleri (şeker ve nişastayı) asitlere dönüştürürler. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olur. Azı dişlerinin çiğneme yüzeyleri, dişlerle dişetinin birleşme alanları ve dolgu kenarları bu plağın en sık tutunduğu yüzeylerdir.

Diş çürüğü neden oluşur ?

Diş çürüğünün ilk belirtisi diş yüzeyinde oluşturduğu beyaz bir lekedir. Bu aşamada çürük durdurulabilir ve geri dönebilir. Beyaz leke, minenin hangi bölgesinde mineral kaybı olduğunu gösterir. Bir süre sonra mineral kaybı bir delik açacak kadar büyür. Bu kayıp devam ederse dişin yumuşak iç kısımları da etkilenir ve yıkıcı işlem hızlanır. Bakteri plağının içindeki asitler mine yüzeyinin çözünmesine neden olur ve diş üzerinde oluklar, girintiler (kaviteler) açarlar. Dişin iç yapılarına ulaşacak kadar derinleşmeden önce kaviteler genellikle ağrısızdır.

Tedavi en iyi ihtimalle büyük bir dolgu olacaktır. Çürük tedavi edilmediği ve dentin ile pulpaya ulaştığı takdirde sinirler ve kan damarcıkları ölür, diş apsesi oluşabilir.

Yemekten sonraki 20 dakika plak ve bakteri aktivasyonunun en yoğun olduğu zaman dilimidir. Şekerler ve nişastalı yiyecekler (karbonhidratlar) diş çürüğü riskini artırırlar. Yapılaşan besinler diş yüzeyi üzerinde kaldıkları için zararlıdırlar. Sık sık atıştırmak, diş yüzeyinin asitlerle temas süresini artırdığından çürük riskini artırır.

Diş çürüğünün sebep olduğu şikayetler nelerdir ?

Diş ağrısı (özellikle tatlı, sıcak, soğuk yiyecek ve içeceklerden sonra)

Diş üzerinde çukurcuk ve oluklar oluşması

Diş absesi

Diş kırılması

Diş hassasiyeti

Diş üzerinde çiğneme yapamamak

Diş çürükleri nasıl teşhis edilir ?

Rutin ağız içi muayenesinde diş çürüklerinin erken dönemde tespiti yapılabilir. Ara yüz çürüklerinin tespit edilmesinde diş röntgen filmi yardımcı olur.

Diş çürüklerinin tedavisi nasıldır ?

Bir kere kaybedilen diş dokusu tekrar oluşmaz ancak tedavi ile ilerlemesi durdurulabilir ve kaybedilmiş doku dolgu maddeleri ile restore edilir. Tedavinin asıl amacı dişi korumak ve şikayetleri iyileştirmektir. İdeal olarak diş çürüklerinin önlenmesinin en iyi yolu doğru ağız hijyeninin öğrenilmesidir. Diş çürüğünün erken dönemde tedavi edilmesi, ilerlemiş bir çürüğün tedavi edilmesinden hem daha kolay hem de maddi olarak daha ucuzdur. Çürüğün temizlenmesi esnasında ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi uygulanabilir.

Dolgu çeşitleri nelerdir ?

Kompozit-diş rengindeki dolgular

Seramik inley-onley dolgular

Kompozit inley-onley dolgular

Kole dolguları

Kompozit (diş rengindeki) dolgular

Kompozit dolgular çürük, kırık ve estetik amaçlı olarak kullanılan diş rengindeki dolgulardır. Bu dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Estetik ve ekonomiktirler. Bonding denen özel bir yapıştırıcı ile dişe tutunabildiklerinden dişte gereksiz madde kaybına neden olmazlar. Sertleşme esnasında çok küçük de olsa bir büzülme olabileceğinden ömürleri seramik dolgular kadar uzun değildir. Kompozit dolgular sigara, çay, kahve, cola gibi boyayıcı ajan içeren maddelerin kullanımına bağlı olarak renk değiştirirler.

Neden amalgam dolgu değil ?

Amalgam dolgular cıva, gümüş alaşımı, bakır ve kalayın bir karışımıdır. Günümüzde seramik veya kompozit dolgularla, hem estetik hem de dayanıklı dolgular yapılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp