Öksürük Nedir?

Öksürük Nedir? :

Havanın akciğerlerden spazmı andıran, şiddetli bir şekilde çıkması şeklinde tanımlayabileceğimiz öksürük, boğaz ve göğüsteki solunum yollarını temizlemeye yarayan bir reflekstir.

Öksürük Nedenleri: Genellikle, burun, yutak, gırtlak ya da ağız gibi üst solunum yollarında meydana gelen tahriş ya da iltihaplanma sonucu olabileceği gibi, alt solunum yollarındaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Ayrıca, toz ya da polen gibi çeşitli maddelerin solunum yoluna girmesi sonucu vücut öksürerek tepki verebilir.

Çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan öksürük 3 grupta toplanır:

- Kuru öksürük: Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler balgamsızdır, yani kuru öksürüktür.

- Nöbet şeklinde gelen öksürük: Bu çeşit öksürük, boğmaca veya ciğer şişmesi; gırtlak veya hava borusunun tahriş olması, veya astımdan kaynaklanır. Bu çeşit öksürükte pek az balgam görülür.

- Balgamlı öksürük:
Bu çeşit öksürük, sık sık tekrarlar. Hastada hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Balgamlı öksürük; Bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalp hastalıkları veya tüberküloz‘un bir işareti olabilir. Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Öksürük Tedavisi: Nezle gibi, virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardan kaynaklanan rahatsızlıklara karşı antibiyotiklerin bir faydası yoktur. Ayrıca, bilinçsizce öksürük şurubu kullanmak vücudun öksürerek solunum yollarını temizlemesini önleyeceği için daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, öksürüğe neden olan rahatsızlık doğru olarak tesbit edilmeli ve buna uygun tedavi uygulanmalıdır.

Bünyeleri daha zayıf olduğu için bebeklerde ve çocuklarda öksürük şikayeti daha sık görülür. Bebeklerde ve çocuklarda öksürük tedavisi daha özenle yapılmalı ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır.

Bunların yanında, bol sıvı almak, bulunulan ortamdaki havanın kuru olmamasına özen göstermek, boğazı yumuşatacak bitki çayları içmek de faydalıdır. Ayrıca, özellikle kuru öksürük boğazı tahriş edebileceği için az ve daha hafif öksürmeye çalışmak olası tahrişleri önlemeye yardımcı olur.

Zencefil, okaliptüs, nane, ıhlamur, meyan kökü, ebegümeci gibi şifalı bitkiler de öksürük şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp