Oestrus Cinsi

Oestrus Cinsi : Bu sinekler dünyanın her tarafında bulunur. Kanadın 4. veni uçta öne doğru bükülür ve ilk arka hücreye yaklaşır. Vücut açık kahverengi tüylerle örtülüdür. Oestrus ovis koyun başı sineği olarak tanınır. Uzunluğu 10 -12 mm kadardır. Başı ve bacakları sarı, üzerinde gri benekler olan karnı siyah renktedir. Erişkinler fazla besin almazlar. Sinek canlı larvaları koyun ve keçilerin burun deliklerine bırakır. Larvalar burun ve alın sinüslerine geçerler orada gelişirler. Bazen pek çok larva bulunur ve şiddetli ağrıya, hatta hayvanın ölümüne neden olabilirler. Larvalar konağın vücudunda 3-6 ay, yani gelecek ilkbahara kadar, kalırlar. Olgunlaşan larva hayvanın burun deliğinden çıkıp toprağa düşer ve orada pupa haline geçer. 3-7 haftada erişkin şekiller meydana gelir.

Rhinoestrus purpureus büyük, gri renktedir. Sırtında ve kamında esmer benekler vardır. Dişi sinek, larvalarını at, eşek ve benzeri hayvanların ve bazen sığırların burun deliklerine ve gözüne bırakır.

Patojenlik

Dişi sinek larvalarını konjunktivaya, burun deliklerine, dudaklara veya ağız boşluğuna bırakır. Larva ağız çengelleri ile konjunktiva veya mukozaya tutunur. Konjunktivayı delerek göz kapağına, konjunktiva kesesine veya göz yaşı kanalına girer (eksternal oftalmomiyaz). Nadiren gözün içine girer (internal oftalmomiyaz). Bu durumda gözde atrofi olabilir. Larva burundan nazofarinkse geçer. Larva bulunduğu dokuda kaşıntıya sebep olur. Şiddetli baş ağrısı husule getirir. Farinkste iltihap. yutma güçlüğü, bazen kusma olur.

Gözün dış dokularında bulunan larva göze kokain damlattıktan sonra iğne veya bistüri ile çıkarılır. Larva alınmadığında ilerleyen konjunktivit oluşur. Çok tuzlu su ile gargara yaparak farinksteki larvalar atılabilir. Kendi halinde de bırakılsa larvalar birkaç gün sonra dokuyu terkederler. Nazofarinks miyazını iç hirudinyazdan ayırt etmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp